Ne gyújts rá! – három másodpercenként szedi áldozatát a dohányzás

A dohányzás konzerválja a szépséget.…, a visszaszorítás szükségességére, s arra, hogy a korunk pestisének tartott dohányzás okozta mérhetetlen pusztítás tovább fogja szedni áldozatait, ha nem teszünk ellene. Holnap van a „Ne gyújts rá!” világnapja. 

A statisztikai adatok szerint a világon mintegy 1,3 milliárd ember fújja mindennap, rendszeresen a füstöt. Maga a 
dohányzás a tüdőrák okozta halálozás 90–95 százalékáért, az összes rákhalálozás 30–35 százalékáért, az idült gyulladásos légúti betegségek 80–85 százalékáért felelős. A koszorúér-betegségek mintegy 30%-az írható a 
dohányzás számlájára. 

Az elsősorban a cigaretta okozta tragédiák legnagyobbrészt a középkorúakat, 40–50 éveseket érintik, akik átlag húsz évvel élhetnének tovább, ha nem hódolnának szenvedélyüknek. Még ennél is komolyabb fenyegetés, hogy a 12–14 éves lányok 7, a fiúk 12%-a mondható dohányosnak. A legnagyobb gond az, hogy a szülő korban lévő 18–30 éves nők 42%-a dohányzik rendszeresen.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a világon jelenleg évente mintegy 3 millió ember halála 
vezethető vissza e káros szenvedély ártalmaira – mondta dr. Merkely Béla az MKT elnöke.

Hazánk a dohányzást tekintve sajnálatos módon a világranglista élmezőnyében van. A felnőtt lakosság harmada 
dohányzik rendszeresen. A személyenkénti cigarettafogyasztás meghaladja az évi kétezer szálat – tette hozzá.  
Abbahagyni csak kevesen tudják, pedig 10-ből 4-en szeretnének leszokni a felmérések szerint Ha ez az elszomorító 
tendencia tovább folytatódik, akkor 2030-ra könnyen előfordulhat az, hogy nem 3, hanem 10 millió ember életét 
fogja követelni a dohányzás.

Már serdületlen gyerekek is dohányoznak.Azért, hogy látványos javulás történjék, a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság – 
más orvosi társaságokkal együtt – már évek óta közösen igyekszik a dohányzás káros hatásaira és az elhagyása esetén várható előnyökre felhívni a lakosság, valamint az ország mindenkori vezetésének figyelmét. Az 
együttműködő orvosszakmai szervezetek a jelenleginél lényegesen szigorúbb jogi szabályozás, a zárt közterületi (éttermek, bárok is többek között) dohányzás teljes tiltásának bevezetésében látják a helyzet javulásának az esélyét. Véleményük szerint a dohányzás radikálisabb visszaszorításával a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi betegségek kialakulása ugyanis érezhetően csökkenne.

Számos társadalmi és civil szervezet is igyekszik már évek óta meggyőzni a politikai döntéshozókat a dohányzást sakkban tartó, korlátozó törvény bevezetésének jótékony társadalmi, egészségügyi és gazdasági hatásairól. Egy ilyen jogszabály megalkotása azonban még várat magára. Hazánk már 2004-ben aláírta ugyan az Egészségügyi Világszervezet dohányzás-ellenőrzési keretegyezményét és ennek következtében elkötelezte magát a dohányzás betiltására a zárt munkahelyeken és közterületeken, azonban a következetes megvalósítás máig késik. A számítások szerint az azóta eltelt időszakban közel 170 ezer ember veszítette életét a káros szenvedély következtében, és a dohányzás okozta költségek évente meghaladják a 400 milliárd forintot. 

A felelőtlenség csúcsa: dohányzás (és ital) áldott állapotban.A fővárosban már tapasztalható némi javulás; a budapesti aluljárókban a dohányzást augusztus 5-től betiltó rendelkezés jó kezdeményezésnek tekinthető, a szakorvos-társaságok remélik, hogy ez csak egy kezdeti lépés a pozitív változások irányába, és a közeli jövőben további intézkedések is várhatóak. Ahhoz azonban, hogy a hazai dohányzásellenes szabályozás az uniós szintet megközelítse, még nagyon sok a teendő. Eddig 12 tagállam vezetett be átfogó törvényeket a dohányzás háttérbe szorítása céljából, tiltotta meg a zárt közterületeken a dohányzást és az eredmények őket igazolják: ezekben az országokban 1–2 év alatt érezhetően, csökkent a szívrohamok száma (Franciaországban 15, Olaszországban 11,2, Skóciában 17 százalékkal).

Hazánk mikor jut el arra a pontra, hogy fontosnak érezze a füstmentes-törvény bevezetését és mikor veszi komolyan, hogy nemcsak a felnőttek, hanem a fiatalok egészsége is veszélyben van? A dohányzás szinte minden területen hatalmas kiesésekkel jár. Nemcsak a szenvedélybetegnek és családjának, hanem magának a társadalomnak, sőt az állami költségvetésnek is tetemes károkat okoz.

A dohányzók számának csökkentése nemcsak a kormányzat, hanem az egyén felelőssége is. Érdemes letenni a 
cigarettát, hiszen már egy nap elteltével nagyban csökken a hirtelen szívhalál kockázata, 3 hónap után a tüdő 
teljesítménye 30%-kal javul, 9 hónapot követően a krónikus köhögés megszűnik, 1 év után a szívinfarktus, 5 év után pedig a tüdőrák rizikója a felére csökken. Érdemes fontolóra venni, hogy ne csak ezen a napon, hanem egész évben tudjunk megálljt parancsolni káros szenvedélyünknek. Megéri.