Nehéz lesz az „orbántalanítás”

Mindenekelőtt egy rövidke tényhír. Számos német nyelvű lap, így a nagy példányszámú Die Welt is átvette a dpa hírügynökség beszámolóját, amely szerint a hamburgi migo kiadó magyar fordításban online ingyenesen közzétett több fejezetet a „Mi is az LGBTIQ?” című könyvből, amely alcíme szerint a gender és a sokszínűség világában kalauzolja az olvasót.

Az eredeti német könyv a minap jelent meg a boltokban. Az Oetinger kiadócsoport a bejelentés szerint a magyar szövegrészek közzétételével kívánt reagálni arra a Magyarországon nemrég elfogadott törvényre, amely betiltja az olyan könyveket és filmeket, amelyekben a heterótól eltérő szexualitást mutatnak be.

Thilo Schmid, a kiadócsoport vezetője azt mondta: nem maradnak közömbösek, ha kisebbségeket érintő diszkriminációt tapasztalnak egy európai országban. Ezzel a törvénnyel szerinte átléptek egy határt, és most ők a digitális lehetőségeik révén átlépik az államhatárokat, valamint reményeik szerint a fejekben húzódó határokat is.

Most pedig valamivel bővebben a The Atlantic című amerikai magazin Magyarországról szóló cikkéről, amely nem egészen friss ugyan – július 7-én került fel a portálra –, de ettől még korántsem elavult. Azt állítja ugyanis címében, hogy Orbán legyőzése nehéz lesz, ám ennél is nehezebbnek ígérkezik a magyarországi demokrácia hanyatlásának a megállítása. A szerző, Yasmeen Serhan a szokásos napi politikai helyzetképleírásoknál sokkal mélyebben mutatja be a magyar állapotokat.

A cikk két állítással indít. Karácsony Gergely a 2019-i főpolgármesteri választáson aratott győzelme után kijelentette: sikerült szétzúzni a Fidesz legyőzhetetlenségének a mítoszát. Krekó Péter, a Political Capital intézet vezetője pedig most azt mondja, közeledünk ahhoz a ponthoz, ahonnan már nincs visszatérés, amelyen túl gyakorlatilag lehetetlenné válik a kormány leváltása választás útján.

Karácsony is elismeri a The Atlantic újságírójának nyilatkozva, hogy talán a jövő tavaszi választás lesz az utolsó esély. A választás megnyerése azonban még csak a csata első fele, hiszen még ha kormányt tud is alakítani az egyesült ellenzék, akkor is gyötrelmes feladatok várnak rá, miközben az intézményeket aláásták, a médiát rövid pórázra fogták, a forrásokat pedig Orbán és szövetségesei aknázzák ki – teszi hozzá a szerző. Megfogalmazása szerint a hatalomátvételnél csaknem teljesen biztosan keményebb dió lesz Magyarország „orbántalanítása” – angol eredetiben: „de-Orbánization”.

Karácsony arra is emlékeztette Yasmeen Serhant, hogy a 2010 előtti rendszer nem volt képes megakadályozni Magyarországon az autoriter fordulatot, ezért nem ahhoz a rendszerhez akarnak visszatérni, hanem újat akarnak teremteni.

A The Atlantic cikke párhuzamot von az Egyesült Államokkal és Izraellel, ahol Donald Trump, illetve Benjamin Netanjahu ellenfeleinek átmenetileg szintén félre kellett tenniük ellentéteiket, de az ilyen koalíciók nagyon törékenyek. Ha a magyar ellenzéknek nem csupán győznie sikerül, hanem fel is tudja számolni Orbán örökségét, azzal tanulságos példát mutathat más rügyező autokráciák ellenzéki mozgalmainak is – írja az amerikai magazin.

Karácsony Gergelyről a szerző megírja, hogy széles körben őt tekintik az ellenzéki előválasztási folyamat fő esélyesének. Számos értelemben pontosan az ellentéte Orbán Viktornak: a globális szélsőjobboldal helyett a zöld baloldalhoz tartozik, a vidékre támaszkodó kormányfővel ellentétben a kozmopolita értelmiséghez sorolják. Az ellenségekre – így a muszlim migránsokra, az LMBT-emberekre, Soros Györgyre, Brüsszelre – egymás után rámutató illiberális erős emberrel szemben Karácsonyt a konszenzusépítés jellemzi.

Az ellenzék azon nem tud változtatni, hogy a Fidesz ellenőrzi az étert, magánál tartja az államkassza kulcsát, valamint kedvére módosíthatja a választókerületi határokat, illetve kiterjesztheti a szomszédos országokban élő, többségében a Fideszre szavazó magyarok százezreinek választói jogát – állapítja meg a The Atlantic, és hozzáteszi: a jelek nem arra utalnak, hogy ez a választás tisztességes lesz, de még az is vitatható, hogy szabadnak lehet-e majd minősíteni. 

A cikk az esetleges választási győzelem után azt nevezi a következő nagy nehézségnek, hogy kellően széles koalíciót kell tudni alakítani, mert – mint arról Krekó beszélt az amerikai riporternek – szupertöbbség hiányában az ellenzék nem tudja leváltani a köztestületekbe kinevezett fideszeseket.

Karácsony ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy Orbán parlamenti kétharmados többsége mögött nincs valódi társadalmi legitimáció, és ha a szupertöbbség megszűnik, akkor Orbán befolyásának a struktúrája szerinte dominóként ledől.

Michael Ignatieff, a Budapestről elűzött CEU elnöke a The Atlantic munkatársával beszélgetve úgy vélekedett: az, hogy Orbán eurómilliárdokat utal át a közvagyonból a szövetségesei által ellenőrzött alapítványokba, korántsem annak a jele, hogy biztos a választási győzelemben, hanem inkább annak, hogy védeni igyekszik magát a fordulattól.