Ha Orbán nem fejezi be az áskálódást, akkor ajtót mutatnak a Fidesznek

Máris kilenc párt támogatja, hogy a Néppárt vegyen búcsút a Fidesztől, és már a CDU–CSU is megingott. Weber szerint nagyon gyorsan döntést hoznak a magyar EPP-tagság ügyében, de jó volna, ha Orbán megkövetné Webert. Az európai konzervatívok akár már március 20-án, egyszerű többséggel megszabadulhatnak a magyar kolonctól. 

Bloomberg A végéhez közeledik Orbán Viktor pályafutása az Európai Néppárton belül, mivel a pártcsalád afelé halad, hogy szakítson legbajosabb tagjával, annak egyre inkább euroszkeptikus hozzáállása miatt. A kereszténydemokraták a választások közeledtével nagyobb elszántságot tanúsítanak, hogy szembeszálljanak a populistákkal, ennek részeként meg akarják vitatni, hogy kizárják-e a Fideszt, illetve felfüggesszék-e annak tagságát, miután elég támogatás gyűlt össze. Manfred Weber kijelentette, hogy minden elképzelhető és igen gyorsan konkrét lépést tesznek. A vita azután robbant ki, hogy a Néppárt éveken át próbálta elkendőzni elégedetlenségét a magyar demokrácia lebontása, a migráció elutasítása és az EU bírálata miatt. Úgy tudni, hogy mostanáig hat országból nyolc tagpárt támogatja az indítványt, vagyis több mint amennyi minimálisan kellene.

Az EPP szempontjából azért jön rosszkor a vita, mert az előrejelzések szerint az eddigi 29 helyett csupán 26%-ig jut neki a választáson, és megmarad ugyan a legnagyobb frakciónak, de csupán 181 helyre számíthat, ami még tovább csökken, ha le kell mondania a Fidesznek jósolt 13 képviselőről. Azonkívül a magyar párt összefoghat más euroszkeptikus csoportosulásokkal, így a Ligával, amely várhatóan látványosan előretör.

Financial Times A kizárással néz szembe Orbán Viktor, miután több ország is felsorakozott, hogy elítélje az egyre erősödő tekintélyelvűségét és a Brüsszel elleni rágalomhadjáratait. Összesen nyolc párt írt az EPP elnökének, kérve, hogy függesszék fel a Fidesz tagságát. Legutóbb a görög Új Demokrácia párt erősítette meg, hogy csatlakozik a svéd, belga, portugál, finn és holland tagpártok akciójához. A Néppártnak tehát meg kell vitatnia Orbán kizárását. A pártcsalád jobbszárnyát bírálatok érik, amiért védi a magyar politikust. Egy illetékes szerint most három lehetőség adódik: végleges kizárás, felfüggesztés vagy az, hogy a Fidesz továbbra is tag marad. Bármelyik megszavazásához egyszerű többség szükséges. A döntés március 20-án várható. Weber azt közölte, hogy mindhárom opció az asztalon van. Egyben sürgette, hogy Orbán kérjen bocsánatot Junckertől és fejezze be az áskálódást.

Süddeutsche Zeitung Éleződik a vita az Európai Néppárt és Orbán között, így a levegőben lóg, hogy eltávolítják a Fideszt az EPP-ből. De ez 10 helyébe kerülhet a frakciónak Strasbourgban. A magyar kormányfő esetében most is úgy van, mint már annyiszor: hiábavalók még a legóvatosabb próbálkozások is a vita elsimítására, a végén semmi kilátás a javulásra. A héten meglepetésre magas rangú vendégek jártak Budapestről a CDU székházában, de ebből ezúttal is csupán egy nagy kérdőjel lett a végén. Nem mintha bármi kétség lenne afelől, hogy a megbeszélést Gulyás Gergely és Balog Zoltán kezdeményezte Kramp-Karrenbauerral. Ám nem tudható, mit akartak elérni. Az elnök asszony mindenesetre a lelkükre kötötte, hogy Orbánnak végre bizonyítania kellene: változatlanul magáénak érzik a pártcsalád értékeit. Ez persze a helyzeten semmit sem változtat. Ezért bőven elképzelhető, hogy a Néppárt megválik a Fidesztől.

Sok tagpártnál kiverte a biztosítékot, hogy a magyar kormány már nem csupán uniós intézményeknek megy neki, hanem személyesen a Bizottság elnökének is nekirontott. A jövő szerdai frakcióülést alighanem ez az ügy uralja majd. A CDU-n belül is egyre nagyobb a felháborodás. Merkel kijelentette, hogy abszolút szolidáris Junckerral, és ha tudjuk, hogy a kancellár mennyire kritikusan viszonyul a luxemburgi politikushoz, akkor már sejthető, micsoda düh dolgozik benne. Ezzel együtt idáig az az álláspontja, hogy nem szabad kirakni a Fideszt. Nem akarja ugyanis, hogy a magyar vezető mártírt csináljon magából, különösen akkor, amikor az Európa-ellenes és nacionalista erők előretörésére kell számítani. De azért immár a CDU–CSU sem tartja elképzelhetetlennek a kizárást. Weber kifejtette, hogy a viszály új szintre emelkedett. Úgy tűnik föl, mintha mégis csak véget érne a Néppárt türelme.

Politico Manfred Weber úgy látja, hogy Orbán Viktor kijelentései a jelenlegi kampánnyal együtt súlyos károkat okoztak a Néppártnak. A válaszlépésről most tárgyalnak a pártcsaládon belül. A bajor politikus a maga részéről semmilyen következményt nem zár ki. Ezt kiegészítette azzal, hogy a kormányfő rossz irányban halad, és amikor azt nézzük, miként viselkedik, illetve hogyan áll hozzá a demokratikus rend alapkérdéséhez, akkor igen sok mindenben hasonlít Salvinihez, illetve Kaczynskihoz. Ez azonban nem az az út, amelyen az EPP halad, hangsúlyozta Weber.

Politico Elgennyesedik a néppárti vita Orbán körül, miközben már csak kevesebb, mint három hónap van az európai választásig. Úgy látszik, hogy a miniszterelnök ellenfelei elegendő támogatást tudnak felmutatni, hogy megkezdődjék az eljárás a Fidesz eltávolítására. Az indítvány mellett idáig 9 párt sorakozott fel, nekik jelenleg összesen 26 mandátumuk van Strasbourgban. A CDU–CSU habozik, de ő a kulcsszereplő. Idáig dorgálta Orbánt, a kizárás ellen volt, ez azonban nincs kőbe vésve. A jelek szerint a keresztényszociálisok hiába ápoltak jó viszonyt a kormányfővel, most már kezdik elveszíteni a türelmüket. Elfogadhatatlannak minősítette a magyar kampányt a másik korábbi nagy pártfogó, az osztrák kancellár is. Nemigen mozgolódnak viszont a kérdésben a francia köztársaságpártiak, valamint a spanyol, az olasz és a balti konzervatívok sem, és bizonytalan, hogy miként szavaznának a közép-európai pártok.

Ha Daul elnök megerősíti, hogy összegyűlt a minimálisan előírt hétpárti indítvány, akkor előreláthatólag az EPP vezetésével tanácskozik, majd napirendre tűzi a kérdést az illetékes testületben, az ülés vagy március 20-án, vagy április 8-án valószínű. A Fidesznek joga van védekezni. Utána jön a szavazás a hozzávetőleg 260 főből álló Politikai Gyűlésben, a jelenlévők egyszerű többsége elegendő a határozathoz. Egyelőre Orbán nem nyilatkozott a kizárás ügyében. Viszont visszautasította a bírálatokat a kampány kapcsán.

Franfurter Allgemeine Zeitung Egyre valószínűbb, hogy a Fidesznek távoznia kell a Néppártból. A pártcsaládban erősödik a felháborodás a plakátkampány miatt. Főleg Daul elnök sokáig védelmébe vette Orbánt, de immár látszik, hogy a pártcsaládban fordulat állt be. Most már Weber sem zárja ki, hogy ajtót mutatnak a magyaroknak. A frakció jövő szerdán foglalkozik a kérdéssel. A legrégebben szolgáló EP-képviselő, a CDU-s Elmar Brok kijelentette, hogy nincs tovább, ha a magyar vezető nem fogadja el teljes egészében a konzervatív alapértékeket.

The New York Times/The Washington Post/AP Erőteljes lázadással került szembe Orbán Viktor az Európai Néppárton belül, miután több párt is kezdeményezte, hogy szabaduljanak meg a Fidesztől még az EP-választás előtt. Frank Engel, a luxemburgi tagpárt vezetője úgy nyilatkozott, hogy a döntést még a nem egészen három hét múlva esedékes uniós csúcs előtt kellene meghozni, mert nem szeretné, ha a magyar párttal együtt kellene megvívni a kampányt. Hozzáfűzte: bizonyos abban, hogy a jövő hét elejéig további szervezetek csatlakoznak az alapértékek féltése miatt indult felhíváshoz, így frakciónak március 20-án meg kell vitatnia a kérdést. A menedékkérők átvételének elutasítása sokakat felháborított a pártcsaládon belül és ezt csak tetézte a Juncker elleni hadjárat. A jelentés megjegyzi, hogy Orbán azt reméli: a bevándorlás-ellenes erők többséget szereznek az európai intézményekben, így Parlamentben és a Bizottságban is. (A tudósítás nyilvánvalóan még azelőtt kelteződött, hogy immár elegendő párt állt oda a javaslat mellé – a szerk. megj.)

Die Welt A baden-württembergi zöldek ifjúsági tagozata igen rossz néven vette, hogy a helyi CDU frakcióvezetője hajlandó volt találkozni a magyar külügyminiszterrel, miután a tartomány zöld miniszterelnöke lemondta a tárgyalást Szijjártóval, tiltakozásul a Juncker elleni plakáthadjárat ellen. A közzétett nyilatkozat nagyon rossz jelnek nevezi, hogy a helyi kereszténydemokrata csoport nem határolódik el a nyíltan Európa-ellenes magyar politikától. Felveti továbbá, hogy a konzervatívok meddig akarják még eltűrni a magyar jobboldali-nacionalisták EU-ellenes támadásait.

Maga Reinhart azt mondta a tanácskozás után, hogy kényes kérdéseket is szóba hozott a magyar vendégnek. Így azt, hogy alapvető az olyan értékeket tiszteletben tartani, mint a hatalmi ágak megosztása, a sajtó- és véleményszabadság, valamint az emberi jogok. Egyértelművé tette, hogy Brüsszel provokációnak tekinti a posztereket. Ugyanakkor azzal érvelt, hogy tanácsosabb fenntartani a párbeszédet, semmint megszakítani.  

The New York Times/The Washington Post/AP Aggályosnak látja a magyar igazságszolgáltatás hitelességét és pártatlanságát az Európa Tanács illetékes testületének vezetője. Marin Marcela, aki küldöttség élén jár Budapesten, azt nehezményezi leginkább, hogy a Handó Tünde vezette bírósági hivatal nem hajlandó együttműködni felügyeletét ellátó bírósági tanáccsal. Így pl. a vita egyes bírók kinevezéséről, illetve előléptetéséről évek óta gond a jogrendszerben. Azonkívül a huzakodás bizonytalanságot kelthet a bírókban saját helyzetüket illetően. A kormányt hosszú ideje bírálják más lépések miatt is, amelyek szintén korlátozzák a bíróságok hatékonyságát és függetlenségét. A delegáció azért járt Magyarországon, mert megítélése szerint az Orbán-kabinet nem fogadta meg ajánlásait és nem tesz meg mindent a korrupció ellen. Az igazságügyi tárca nem kívánt megjegyzést fűzni a szakember véleményéhez, aki egyébként a horvát legfelső bíróság alelnöke.

A nemzetközi sajtószemle elsőként itt jelent meg.