Orbán uszályában az amerikai nagykövet

Trump elszabadult magyarországi nagykövete aláássa az amerikai diplomáciát – ezzel a címmel közöl igen terjedelmes cikket a The New York Times David Cornsteinről, az Egyesült Államok budapesti nagykövetéről.

A beszámoló élén kiemelik, hogy Cornstein elintézte a fehér házi találkozót a magyar miniszterelnöknek, hogy 320 ezer dollárt költ partira, hogy az amerikai politikának ellentmondó álláspontokat foglal el, és hogy azt mondja, ő tudja, mit akar Trump elnök. 

A cikk azzal indít, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén rendszerint szerény kerti partival emlékeznek meg a függetlenség napjáról, az amerikai szabadság, demokrácia és jogállamiság ünnepéről. Az idén azonban a nagykövet dollár-százezreket költött a 800 fős gálarendezvényre, amelyen a díszvendég Orbán Viktor volt, aki – írja a The New York Times – éppen azokat a szabadságjogokat nyirbálja meg, amelyekről a függetlenségnapi ünnep szól.

Az eseményre Kaliforniából a magyar fővárosba röptették Paul Anka énekest, aki a My Way című sláger személyre szabott változatával adott szerenádot a miniszterelnöknek.

Cornstein „tökéletes partnernek, nagyon-nagyon erős és jó vezetőnek” nevezte a szélsőjobboldali kormányfőt, akinek a pártja módszeresen lepusztította a magyar demokráciát, és antiszemita szóképeket használt. De ez nem volt újdonság, a New York-i lap internetes kiadása szerint Cornstein azóta, hogy 2018 júniusában budapesti nagykövet lett, kitartóan udvarol Orbánnak. Cornstein az elnökhöz fűződő több évtizedes barátságát felhasználta arra, hogy elintézte, Trump fogadta Orbánt az Ovális Irodában. Most az a megbeszélés is az elnök elleni impeachment – hivataltól való megfosztásra irányuló – vizsgálat tárgya lett Washingtonban. Néhány Fehér Ház-i tisztségviselő megpróbálta megakadályozni a találkozót, hivatkozva Orbán antidemokratikus bűnlajstromára és Oroszországhoz való közeledésére. Ennek ellenére a találkozó megtörtént, és azt Orbán állítólag arra használta fel, hogy szítsa az elnök gyanakvását Ukrajnával szemben – írja a The New York Times.  

Cornstein elszabadult diplomáciája a lap szerint aggodalommal tölt el közszolgálati tisztviselőket, és még republikánus körökben is kivált bírálatokat.

Amerikai és más nyugati tisztségviselőkre hivatkozva a The New York Times azt írja, hogy tavaly Cornstein, a 81 éves ékszerész nagyvállalkozó szokatlanul szoros kapcsolatokat épített ki Orbánnal és tanácsadóival. Sms-üzeneteket vált velük időnként a saját személyes eszközéről, és a kapcsolataival büszkélkedik, bár amerikai biztonságiak figyelmeztetik, hogy Orbán megpróbálja őt manipulálni. A nagykövet megfúrta hivatásos diplomaták azon erőfeszítését, hogy üzenetet küldjenek Washingtonba a magyarországi korrupcióról és a demokrácia hanyatlásáról.

A The New York Times mintegy két tucat jelenlegi, illetve korábbi amerikai és más külföldi tisztségviselő kifaggatása alapján azt állítja: a nagykövet magánjellegű megszólalásaiban Orbán nézeteinek a közvetítőjeként lépett fel, az Egyesült Államok politikájával ellentétes álláspontra helyezkedett. Azonosult Orbán néhány olyan állításával is, amely Ukrajnával kapcsolatos, és ellentmond az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei politikájának. Néhány nagykövetségi tisztségviselő annyira megdöbbent a nagykövet magatartásán, hogy – két amerikai forrás szerint – nemrégiben egy kongresszusi küldöttségnek bizalmasan elmondta: Washington legfőbb magyarországi embere úgy viselkedik, mint aki valójában Orbán legfőbb embere a Trump-adminisztrációban.

Cornstein – folytatódik a The New York Times cikke – két interjúban is lekicsinyelte azokat az aggodalmakat, amelyek a magyarországi korrupcióval, antiszemitizmussal és a demokrácia eróziójával kapcsolatosak. Trump a jelek szerint elégedett. Az Obama-kormányzat megpróbálta elszigetelni Orbánt az autoriter tendenciák miatti büntetésül, a Trump-adminisztráció viszont kritikátlanul elfogadja, olyan stratégiából kiindulva, nehogy Kína vagy Oroszország felé forduljon a magyar vezető. Thomas Carothers, a Carnegie Alapítvány békekutatója viszont azt mondta a The New York Timesnak – megjegyzem, a Carnegie meglehetősen konzervatív beállítottságú intézmény -, hogy Cornstein immár túl messzire ment Orbán nyilvános méltatásával.

„A nagykövet átlépte a határt, egyfelől azzal, hogy nyíltan támogat rossz dolgokat, másfelől azzal, hogy gúnyt űz komoly ügyekből” – fogalmazott a kutató.

A The New York Times megírja azt az esetet, hogy áprilisban amerikai kongresszusi alkalmazottak egy csoportja járt Budapesten, és amikor érzékelték, hogy a magyar kormányzati illetékesek rózsaszínre festik a képet, amerikai diplomaták beiktattak a programba egy 45 perces tájékoztatót a korrupció és a demokrácia eróziója témájában. David Cornstein előre be nem jelentett módon megjelent a találkozón, átvette a parancsnokságot, és közölte, hogy ő nem lát semmilyen korrupciót. „Mielőtt elkezdhettem volna a mondandómat, Cornstein megszakított” – idézi a lap Ligeti Miklóst, a magyar igazságügyi minisztérium volt tisztségviselőjét, aki a Transparancy International részéről tartott volna tájékoztatót a korrupcióról. A nagykövet bejött, és egyszerűen túszul ejtette a találkozót.

A cikk számos más kérdés mellett részletes taglalja a CEU ügyét is. Megírja, hogy Michael Ignatieff rektor elmondása szerint Cornstein javasolta, hogy tegyék át az amerikai diplomát adó programokat Bécsbe, és csak kisebb, magyar programok maradjanak Budapesten.

„David, ez nem kompromisszum. Te kirúgatsz egy amerikai intézményt Magyarországról” – ídézte fel Ignatieff a beszélgetésüket. „Én ezt egyáltalán nem így látom. Mit érdekel téged, hol adjátok ki a diplomát?” – válaszolt Cornstein.