DÉS: elég ez a három betű…

…és aki Magyarországon él, jóformán mind tudja, kiről van szó. Dalait rögtön dúdolja, koncertjeire sokáig emlékszik. Az én örök kedvencem a 2008-i Férfi és Nő koncert a Müpában, elsősorban az Emlékem vagy című gyönyörű dal, amely beleégett egy korosztály agyába, szívébe. 

Nincs olyan szakmai, állami kitüntetés, díj, amit ne kapott volna meg, műfaji sokszínűsége ritka. Már a nyolcvanas évek közepén elkezdett filmzenét is írni, a Szerelem első vérig – bizonyára sokan emlékeznek még rá – ugyanúgy az ő nevéhez fűződik, mint A miniszter félrelép kellemes, nem tolakodó muzsikája. Hogy aztán következzék a zseniális Sose halunk meg! és az oly sokat méltatott színpadi produkciók.

A Dés-koncertek mindig események, most pedig különösen várva várt, hiszen hónapokig semmilyen élő előadásra nem mehettünk el a járvány miatt. Most, szeptember 5-én ismét kiváló muzsikusokkal lép színpadra a Müpában, közöttük is legjobbakkal: Horváth Kornél és Sipeki Zoltán mesterei hangszereiknek. És nem kevésbé nagyszerűek a többiek sem: Boros Attila a basszusgitárnak, Gyenge Lajos a doboknak, Sebestyén Áron a billentyűs hangszereknek lesz a megszólaltatója.

Persze nem hiányoznak majd a lányok sem a vokálból, Óvári Éva és Péter Barbara. Ismerős csapat ez, a Zorán-koncerteknek is szinte állandó alkotótársai.

Dés László szereti, ha a színészek éneklik dalait. Ezúttal nem négyen lépnek majd színpadra, mint azon az emlékezetes 2008-i koncerten, hanem ketten: Básti Juli és Nagy Ervin. Básti Julival már több évtizedes a szakmai kapcsolata. Nagy Ervin ma az egyik legnépszerűbb színész Magyarországon, de azt talán kevesen tudják róla, hogy kiválóan énekel.

Az eddigi életmű is impozáns: musicalek, filmzenék, népszerű dalok és jazzlemezek sora fűződik Dés László nevéhez. Mindenki ismeri nagy slágereit, amelyeket bizonyára hallhatunk majd: Vigyázz rám, Nagy utazás,  Olyan szépek voltunk, A zene az kell, Legyen úgy!, Mi vagyunk a grund! – és még sorolhatnánk.

A szeptember 5-i koncerten eddigi turnéinak anyagából válogatja legismertebb dalait, de természetesen elhangzik néhány szám az Éjféli járat című legutóbbi lemezéről is.