Szeptember 7-én újra pozsonyi piknik – elképesztően gazdag programmal

Minden eddiginél több színházi és gyerekprogrammal várja az érdeklődőket szeptember 7-én az immár tizenegyedik pozsonyi piknik, Budapest-Újlipótváros kulturális, össz-művészeti fesztiválja. (Nyitó képünk forrása: fesztivalportal.hu)

A 11. pozsonyi piknikre a XIII. kerületi Újpesti rakparton, valamint a Pozsonyi úton, a Jászai Mari tér és a Szent István park közötti területen kerül sor szeptember 7-én délelőtt 10 órától. A hagyományoknak megfelelően élményekben gazdag szombatot kínál a rendezvénysorozat az ott lakóknak és a látogatóknak egyaránt – tartalmas kulturális programokkal, különleges élményekkel, érdekes látni- és hallanivalókkal, finom étkekkel, jó hangulatban eltöltött baráti beszélgetésekkel.

A pozsonyi pikniken jelen lesznek Pozsony városának előadó-művészei is, akik remek programmal csalogatják majd a vendégeket Pozsonyba. A vendégeket egész nap budapesti és a nem fővárosi színházak, könyvkiadók és iparművészek várják, előadásokkal, dedikálásokkal, bemutatókkal.

A rendezvény három színpada (Rakpart-, Fidelio és Tündérkert Gyerkőcszínpad) és a kísérő rendezvények száznál több produkciója (mintegy 50 órányi program) hívja.

A Rakpart Nagyszínpad háziasszonya, mint oly sok éve, az idén is Csáki Judit újságíró, szerkesztő, színi kritikus, egyetemi oktató lesz. A színpadon – mások között – Kováts Kriszta (Budapesti Operettszínház), a Szent Efrém Férfikar, a Vígszínház, a Pesti Magyar Színház, a József Attila Színház, a Fischer Annie Zeneiskola, a Kifli zenekar és a Roxy stúdió művészei lépnek fel. Ott látható-hallható a nemzetközileg is elismert szlovák népdalénekesek, néptáncművészek és népzenészek, hagyományőrzők műsora és a legendás újlipótvárosi énektanár, Sík Olga emléke előtt tisztelgő koncert – egykori tanítványok – köztük Pitti Katalin és Domahidy László közreműködésével.

A Rakpart Nagyszínpadon kortárs táncszínházi előadásokkal zárul majd a pozsonyi piknik, a részvevők ott köszönthetjük szombat este a Nemzeti Táncszínház és az idén 20. születésnapját ünneplő, Őze Áron vezette Dunaújvárosi Bartók Táncszínház művészeit.

A Fidelio Színpódium programja az irodalom a kamaraszínházi előadások és a kortárs és klasszikus zenei műfajok kedvelőinek helyszíne. A színpad két műsorvezetője Bősze Ádám és Ozsgyáni Mihály lesz. A produkciók között köszönthetjük a Rózsavölgyi Szalon, a Vidám Színpad, a Zeneakadémia, a STETL zenekar, a Gólem Színház, a Játékszín, az Átrium, az ED IS ON, a Staféta, az Önként és Dalolva Társulat művészeit, valamint a Mozsár Műhely előadóit. A Fidelio színpad fővédnöke Jordán Tamás színművész, aki a Piknik szép hagyománya szerint egy általa választott Radnóti-verssel köszönti majd a közönséget.

A Radnóti utca és a Rakpart zöldterülete gyerkőc birodalommá változik. Ott várja a családokat a Tündérkert Gyerkőc Színpad, ahol a családok apraját s nagyját a PannKa Közösségi Tér bábos dúdolója, a Ferencvárosi Pinceszínház, a Budaörsi Latinovits Színház, a Pagony, a Holdvilág Kamaraszínház, a Zichy Szín-műhely, a Karinthy Színház, a Jazzformers- és az APNOÉ Zenekar, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenészei, énekesei, színészei szórakoztatják majd. A Tündérkert meserengeteg interaktív hétpróbás kalandjátékkal, kézműves foglalkozásokkal, Zenebölcső, Napra-Forgó és Iciri-Piciri zenés, bábos játékkal, meseillusztrátorok és muzsikusok dedikálásával várja a publikumot.

A Katona József utca és az Újpesti rakpart sarkán újra megrendezik a nagysikerű Balkoncertet, egy olyan „szerenádot”, amit az erkélyről adnak Hábetler András és művész társai az utcán sétálóknak. Lesz „színészsimogató”, újra elindul majd a hajós séta Deák Gáborral és a népes közönség köszöntheti majd a 100 éves Bálint gazdát, aki a könyvbemutató beszélgetés után dedikálja új kötetét. Az idén 30. születésnapját ünneplő Láng Téka standjánál a piknik örökös háziasszonya és alapítója Rédei Éva és vendégei várják minden órában új dedikálásokkal a közönséget. Délután öt órakor kezdődik a Láng Téka XXX, a könyvesbolt születésnapjára megjelent kötet kollektív dedikálása.

A közönség nagy örömére a közel 50 színház, 20 könyvkiadó, valamint a kulturális terek standjainál az idén is óriási kedvezménnyel váltható bérlet, színházjegy, vásárolhatók meg a legújabb kedvenc olvasmányok. Új programként várja a közönséget az iparművész és dizájnutca, ahol nem csupán vásárolni lehet, hanem az arra járók szemlélői is lehetnek egy-egy alkotás születésének. Az idén sem marad el a látványos tombolahúzás, ahol a számtalan értékes kulturális program és finomság mellett egész hetes, Egyiptomba szóló utazást nyerhet a legszerencsésebb látogató.

Természetesen egy egész napos programon nem maradhat senki étel, ital nélkül – a 11. pozsonyi pikniken az izgalmas programok mellett gasztronómiai csemegék és a piknik díjnyertes eperbora is várja a látogatókat. A programsorozaton a részvétel ingyenes a főváros XIII. kerület Önkormányzatának a jóvoltából.