Nem a korlátlan hatalom az orvosság

Hétfőn szavaz az országgyűlés a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatról, amely lehetővé tenné, hogy a kormány érdemi ellenőrzés nélkül határozatlan ideig rendeletekkel kormányozzon. (A nyitó kép illusztráció; forrás: pinterest.)

„A javaslat kontroll nélküli és határozatlan ideig tartó rendeleti kormányzást tenne lehetővé Orbán Viktornak és kormányának, és gyakorlatilag korlátok nélkül tenné lehetővé számára az emberi jogok korlátozását. Nem ez a megoldás a koronavírus-járvány kezelésére” – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója. Hozzátette:

„Olyan erős garanciákra van szükség, amelyek biztosítják, hogy veszélyhelyzet idején is csak olyan intézkedések születnek, amelyek valóban szükségesek és arányosak. A törvény nem adhat felhatalmazást az ellenőrzés nélküli kormányzásra sem a járvány idején, sem azután… Az elmúlt tíz évben tanúi voltunk a jogállam folyamatos lebontásának Magyarországon, kezdve a független intézmények megszállásától egészen a kritikus hangok elleni hadjáratig. Ha a kormány ellenőrzés nélkül gyakorolhatja a hatalmat, ez a folyamat várhatóan még jobban felgyorsul majd.”

A törvényjavaslatban megfogalmazott, a rémhírterjesztés tényállását kiegészítő módosítás alkalmas lehet a kormánynak nem tetsző újságok és újságírók elleni fellépésre, illetve dermesztő hatással lehet a már igencsak megtépázott magyar sajtószabadságra is.

A törvényjavaslatot a hazai jogvédő civil szervezeteken és ellenzéki pártokon kívül az Európa Tanács, az Európai Parlament LIBE szakbizottsága, a Nemzetközi Sajtó Intézet, a Riporterek Határok Nélkül és az EBESZ is komoly kritikákkal illette.

Az Amnesty International Magyarország, az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért közös állásfoglalása.