Nem is olyan egyszerű az androidos telefonok frissítése

Az androidos készülékek biztonságáról is gondoskodni kell, ezért rendszeresen frissíteni kell az operációs rendszert és telepíteni a különböző programjavításokat.

Mindez azonban nem is olyan egyszerű. Mindenki, aki elavult vagy nem frissített operációs rendszerű készüléket használ, saját maga hagyja nyitva a kiberbűnözők előtt az ajtót. Ha gondos használóként azt szeretné, hogy mindig a legfrissebb Android fusson telefonján, akkor nincs más megoldás, mint a Google gyártotta Pixel modellekből vásárolni egyet. Ebben az esetben egy kézben van a hardver és a szoftver is, így az operációs rendszer frissítése is megbízhatóan megoldott feladat.Mivel a három legnagyobb magyar mobilszolgáltató kínálatában ezek a telefonok még nem találhatók meg, az áruházakban pedig a 200 ezer forintot is meghaladja egyes modellek ára, a Pixel nem túl elterjedt márka nálunk.

A Google felismerte, hogy az operációs rendszer biztonságára kiemelten figyelnie kell, és a Project Treble részeseként elkötelezte magát amellett, hogy csökkentse az átlagos frissítési időt.

Ez sikerült is: a Nougat nevű frissítés még átlagosan 192 nap alatt jutott el a készülékekre, az Oreo változat esetében már csak 170 napot kellett várni, a Pie frissítés pedig már 118 nap alatt már ott volt a telefonokon – igaz, hogy ez még mindig több mint három hónap. A világ nagy gyártói közül a Samsungnak, Huaweinek és Xiaominak is sikerült megfeleznie a frissítési időt.

A frissítések azonban nem mindig érik el a telefonok „agyát”, aminek az oka, hogy nem teljesen megbízható az Android frissítéseket nyilvántartó rendszere. Német biztonsági kutatók hiányzó frissítéseket tártak fel több olyan androidos eszközön is, melyen ott kellett volna lenniük – legalábbis a frissítéseket nyilvántartó rendszer szerint.

És mindezért nem is a Google a hibás. A gyártók eltérő chipeket használnak, és mindegyiknek sajátos sérülékenysége van – nem egyszerű az összest orvosolni. A fejlődés azonban folyamatos, a Google miden új rendszerrel növeli a biztonságot. Az Android One kezdeményezésben pedig a keresőóriás másokénál sokkal gyorsabb frissítéseket kínál. Ez azért lehetséges, mert az Android One készülékek szabvány és lecsupaszított operációs rendszert kapnak. Hiányoznak a személyre szabható skinek, a különféle szoftverek vagy alkalmazások, melyeket mind-mind frissíteni és tesztelni kellene. Az egyszerűségért cserébe az operációs rendszer frissítése két évig garantált, a havi biztonsági frissítések pedig három évig érkeznek a készülékre.

Az Android One operációs rendszer 2014-i megjelenésekor főleg az olcsó telefonokon futott, ám annyira népszerű lett a gyártók technológiai munkatársai körében, hogy jelenleg több mint 100 közép- és felső kategóriájú készüléken is megtalálható.

Egy másik Google kezdeményezés a Treble-n alapuló Mainline, gyorsítandó és könnyítendő az Android-frissítéseket. Evégett az alapvető rendszer-összetevőket modulárisan, az appokhoz hasonlóan frissítik.

Így egy adott komponens frissítése gyorsan és az adott gyártótól függetlenül történhet. Ennek segítségével a sérülékenységek 40 százalékát okozó hibák egyetlen modulban megszüntethetők.