Hazajön Ukrajnából a Tisza Műszaki Zászlóalj

A Gavarit Maszkvá orosz nyelvű portál is közölte a Visegrádi 4-ek elhatározását arról, hogy szembemenve az uniós elvárással – nem kívánnak továbbra sem beengedni külföldieket, nem támogatják a menekültek arányos elosztásának programját – a koronavírusra való hivatkozással.

Viszont ezzel egy időben mindennél fontosabbnak tartják a schengeni határok megvédését – a hírt egyébként a lengyel kormányfő, Mateusz Morawieczki bejelentése alapján adták közre a négyek kormányfőinek tárgyalását követően.

A Schengen Visa Info hírportál a magyar kormányfő bejelentéséről számolt be részletesen: Budapest visszautasítja az Európai Tanács ajánlását, amely szerint Magyarország megnyitja határait 15 ország állampolgárai számára. A magyar kormány meggyőződése ugyanis, hogy a migráció okolható a Covid-19 fertőzés kitöréséért. A cikk kiemeli Orbánnak azt a mondatát is, hogy most először megy szembe a kormány az Európai Tanács javaslatával. A konfliktus megoldására hazánk több, határ menti ponton ismét megnyitotta az úgynevezett humanitárius korridort, amelyen keresztül átutazhatnak az országon a külföldiek harmadik országba – szerfölött szigorú ellenőrzés mellett. Orbán a 15 ország közül egyedül Szerbia felé nyitja ki „hagyományos módon” a határt az ott élő magyar kisebbségekre való hivatkozással. Az unió az eredetileg az 54-es listát szűkítette 15-re: így beutazhatnak az unió területére Magyarországot kivéve Algéria, Ausztrália, Kanada, Kína, Grúzia, Japán, Montenegró, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia és Uruguay állampolgárai.

A szlovén STA hírportál ennek kapcsán számolt be arról, hogy a határnyitás első napján, szombaton 340 utast utasítottak karanténba a magyar–szlovén határátkelőhelyen, felerészt szlovén állampolgárt, aki Bosznia-Hercegovinából indult haza. Vasárnapra már 450 volt a karanténba zártak száma.  

A The New York Times számolt be arról, hogy az Ausztriában több hónapi szünet után startoló Forma 1 alkalmából 4000 főn, a rendezvény személyzetén végeztek koronavírus-tesztet, és senki sem volt pozitív. Ez jó hír a magyar forduló előtt, amit még nyolc követ, míg végül az év végén Abu-Dhabiban zárul a versenysorozat. Az eredetileg 22 fordulósra tervezett Forma 1-ből várhatóan 15–18-at rendeznek meg.

A Stop Fake orosz portál, ami már elnevezésében is jelzi, hogy az álhírek megcáfolásával foglalkozik, határozottan állítja: hamis a hír, amely szerint a kárpátaljai és ukrán árvízi helyreállítási munkákra kiküldött Tisza nevű magyar műszaki zászlóalj ott maradna, átveendő Kárpátalján az irányítást. A Mir Tyészen (Kicsi a világ) oldalon ugyanis olyan híreket tettek közzé, amelyek szerint a magyar kormány megtalálta a legmegfelelőbb pillanatot arra, hogy elfoglalja a térséget az árvíz idején kiküldött zászlóalj bevetésével.

A Sputnik News – szintén orosz kiadásban – közölte az Eurostat felmérését, amely Európa lakosságának rossz vagy minősíthetetlen lakhatási körülményeit mérte fel. A 32 országból álló listán – térképpel és grafikonokkal értelmezve az adatokat – Magyarország a legrosszabbak között, a 5. helyen szerepel, Litvániát és Szlovéniát követően. Ami azt jelenti, hogy hazánk lakosságának 22,7%-a él elfogadhatatlan körülmények között. A legjobb mutatókat Finnország produkálta 4,6%-kal, őt követi Szlovákia, de még Románia, Bulgária és a Csehország is viszonylag előkelő helyen szerepel Magyarországhoz képest. Ha pedig Európát összességében nézzük, akkor a lakosság több mint 13%-a él elviselhetetlen körülmények között.

A Szófiában székelő The Mayor of Europe (Európa polgármesterei) nemzetközi uniós portál a 2021-i magyar költségvetés elfogadásáról számol be – az ellenzék álláspontját ismertetve. Burány Sándor, illetve Karácsony Gergely szavait idézi a sajtótájékoztatón elhangzottak alapján: ezzel a költségvetéssel vesz revansot a kormány a tavalyi önkormányzati választásokon elszenvedett számos veresége miatt.

Kiemeli: a múlt 30 évben először fordul elő, hogy Budapest többet fizet be az állami kasszába, mint amit a kormányzati büdzséből kap. A cikk egyébként külön hangsúlyozza a kérdésben tanúsított egységes ellenzéki álláspontot.