Nem titok: erőszak és meztelenség várja a gyerekeket a TikTok-on

(Szerző: Szigligeti Olga/starnetwork.hu) A 18 évesnél fiatalabbak kedvence tele van pornográf, erőszakot, valamint kábítószert népszerűsítő tartalommal. A TikTok jövője múlhat azon, hogy miként lép fel a fiatalkorú használói védelmében.

A The Wall Street Journal nemrég közzétette nem reprezentatív kutatásának tapasztalatait. A lap pár tucat, 13 és 15 év közötti álfelhasználót regisztrált, akik előre meghatározott módon, egy program szerint használták a TikTok-ot.  Ebből az derült ki, hogy a platform számos erőszakos, kábítószert és szexuális tartalmat népszerűsítő videót ajánlott, az egyértelműen fiatalkorúak által regisztrált fiókok számára.

A TikTok jelenleg a legdinamikusabban fejlődő közösségi médiafelület. Világszerte mintegy 100 millió aktív használójának negyede tizenéves. A platform használói körében bekövetkezett robbanásszerű növekedés egyértelműen a pandémia alatt történt. Ezzel egyidőben a felnőtt tartalmak száma is emelkedésnek indult, mára pedig az még nem is olyan régen csupán táncos, éneklős, tréfás videókat tömörítő közösségi felületet elárasztotta a szex, a drog és az erőszak.

Mit tesz, és mit tehetne a TikTok a fiatalkorú használói védelmében? Erről beszélgetett a Star Network Influencer ügynökség szakmai vezetője, Farkas Dániel az RTL Klub Reggeli című műsorában. Megállapíttatott: ami az előnye, az egyben a hátránya is: minden elérhető.

A múlt egy évben a TikTok hatalmasat fejlődött, ma már nem csupán a tizenévesek, hanem a 18–34 év közöttiek is rendszeresen használják; itthon például már kétmillió használója van – állapította meg Farkas Dániel. Elmondta: ezen a felületen nagyon sokféle tartalom elérhető, olyan is, melynek nem biztos, hogy ott lenne a helye. A felület moderátorok és algoritmusok segítségével azonban rengeteget dolgozik azon, hogy ezeket a tartalmakat törölje, tiltsa, ennek ellenére még ma is jelen vannak.

Farkas szerint a megoldás a mainál finomabb érzékelőkkel ellátott szűrőprogram lehetne, ami a felnőtt tartalomnak minősülő videókat vagy egyáltalán nem engedné nyilvánossá tenni, vagy a fiatalkorúak For You oldalán tiltaná le a megjelenésüket.

A TikTok szóvivője elmondta, az alkalmazás jelenleg még nem tesz különbséget a felnőtteknek és kiskorúaknak szánt videók között. A platform azonban már dolgozik egy olyan megoldáson, mely eleve szűrve tenné elérhetővé a tartalmakat a fiatal használók számára.