Német kórház: Navalnijt megmérgezték

Ma délután közölte a berlini Charité kórház: bizonyítékot találtak rá, hogy mérgezés miatt lett rosszul Alekszej Navalnij, orosz ellenzéki aktivista. Rosszulléte után az omszki kórházban kezelték, ahol az intézmény főorvosa még azt közölte, hogy nem mérgezés történt. (A nyitó képen: Navalnij még egészségesen.)

A német kormány részéről már korábban megalapozottnak tűnt a gyanú, hogy Navalnij nem magától lett rosszul.

„A gyanú nem az, hogy Navalnij úr súlyosan megmérgezte magát, hanem az, hogy valaki más mérgezte meg – mondta Angela Merkel szóvivője –, amire sajnos van példa a közeli múlt orosz történelmében, ezért a világ ezt a gyanút elég komolyan veszi.”

Vlagyimir Putyin egyik legelszántabb kritikusa számos nagyszabású korrupciós ügyet tárt fel, és az elnökválasztáson is indulni akart, de kizárták a jelöltek közül.

Orosz orvosai szerint szervezetében nem találtak mérget, és csak az egészsége védelmében nem engedték két napig, hogy Németországba szállítsák.

Navalnijon a berlini Charité kórházban végeztek vizsgálatokat, ezek elkészültéig nem akartak nyilatkozni arról, hogy mérgezés áldozata lett-e az orosz politikus.

Túléli a „méreggel elkövetett támadást” Alekszej Navalnij, de várhatóan hónapokig cselekvőképtelen lesz politikusként – közölte Jaka Bizilj, annak a német alapítványnak a megalapítója, amely Berlinbe szállíttatta a minap a szibériai Omszkból a kómában lévő orosz ellenzéki politikust.

„Ha ép bőrrel megússza ezt – amiben mindnyájan reménykedünk – lekerül a politika porondjáról legalább egy-két hónapra” – mondta a Cinema for Peace magánalapítvány létrehozója a Bild című német lapnak.

A filmproducer arról is beszélt, hogy Navalnij jól viselte ugyan a repülőutat, de ez mit sem változtat az „egészében véve aggasztó helyzetén”.