Arcmaszkot nyomtat a Bécsi Közlekedési Vállalat

A Bécsi Közlekedési Vállalat építkezésein a vírus miatt sem áll meg az élet. A Wiener Linien saját, 3D nyomtatóival készítettt arcvédőkkel óvja ott dolgozó alkalmazottait. (Arcvédők 3D nyomtatással © Wiener Linien)

Bár a koronavírus miatt jócskán csökkent a közösségi közlekedés kihasználtsága, ezekben az időkben is szükség van a sínek karbantartására és különböző javítási munkálatok elvégzésére. Az ott dolgozóknak szigorú egészségügyi előírásokat kell betartaniuk, az egyik ilyen az arc előtti védőplexi viselése. Mivel jelenleg hosszú a várakozási idő, ha valaki ilyen arcvédőkhöz szeretne hozzájutni, a Wiener Linien is beszállt a gyártásba. Jelenleg nyolc, arcvédő elkészítésére alkalmas 3D-nyomtató áll a vállalat rendelkezésére.

Készül az arcmaszk.

Az egyes elemeket számítógépes sablon segítségével előre megtervezik, ezután kezdődhet a gyártás. Maga a plexi egy robosztus műanyagból készül: egy nyomtató két és fél óra alatt készít el három ilyen átlátszó védőüveget. Az utóbbi két hétben a vállalat műhelyében több mint négyszáz plexit nyomtattak és osztottak ki a dolgozók között, és további kétszáz darab van raktáron.

A közlekedési vállalat nem csak arcvédő plexiüvegeket gyárt: varrodáiban textilmaszkok is készülnek. Az utasoknak és a személyzetnek egyaránt kötelező az arc eltakarása a Wiener Linien minden járatán.

Videó az arcmaszkot készítő gépekről.