A Népszabadság-ügy a magyar sajtószabadság állapota miatti félelmeket táplálja

Magyarország tagadja, hogy bármi hasonlóság lenne az 56-os menekültek és aközött a több százezer szír menekült között, aki a múlt évben, csak igen nagy nehézségek árán tudott áthaladni az országon. Kovács Zoltán kormányszóvivő azt fejtegette, hogy ezeknek a migránsoknak a kultúrája bizonyosan nem rokon a mi zsidó-keresztény kultúránkkal.

A lap szerint azonban  igenis van párhuzam a László Petra-féle film története és a Szíriában zajló háború között. Idetartozik, hogy a madridi Getafe csapata nem újította meg annak a szír edzőnek a szerződését, akit a magyar újságírónő annak idején felrúgott, mert a férfi nem tudott megtanulni spanyolul. Ezt éppen akkor jelentették be, amikor László Petrának átadták a csaknem egymillió forinttal járó elismerést.  

A The New York Times/The Washington Post/Yahoo/AP tudósítása szerint megnehezítheti a Fidesz számára az alkotmánymódosítást, hogy a Jobbik elnöke a letelepedési kötvények eltörléséhez köti a támogatást, ami nélkül nincs meg a kétharmad. Megjegyzi ugyanakkor, hogy a kötvényprogram meglehetősen vitatott, mert nem átlátható és a kormány 3 éve igyekszik eltitkolni egy csomó részletet. Az biztos, hogy augusztus végéig több, mint 2700-an éltek vele, és így, a családtagokkal együtt csaknem nyolcezren költözhettek Magyarországra. Majdnem a 90%-uk kínai.

Egyébként azt Vona Gábor is megpendítette, hogy ezen az úton sokkal többen jöttek, mint amennyien az unió döntése alapján kerülnének Magyarországra. A Transparency International ugyanakkor arra mutat rá, hogy már mintegy 100 milliárd forintot kerestek a közvetítő cégek, amelyek tulajdonviszonyai igencsak zavarosak. Ligeti Miklós jogi igazgató arról is beszélt, hogy az érintettek érdemi biztonsági vizsgálat nélkül léphetnek be a schengeni övezetbe.

Közép-Európában jobbra tolódik az ifjúság, amelynek soraiban gyökeret ver a fennálló renddel szembenálló, új nacionalizmus – állapítja meg a Politico. És mintha a brüsszeli ellenoffenzíva elkésett volna, meg nem is elég. A fiatalok közül sokan jobbra állnak apáiktól és elégedetlenek az EU-val. Magyarországon az egyetemisták körében a Jobbik a legnépszerűbb párt. Toroczkai László alelnök a minap több mint két órán át arról szónokolt egy munkások lakta körzetben, hogy a „fehér gyerekek” veszélyben vannak az óvodákban a migránsok miatt, akik az őserdőből jönnek. Hozzátette, a bevándorlás mögött összeesküvés áll, amelyet Soros és egy szűk pénzügyi elit tervelt ki, hogy megtörje az európai nemzetek gerincét. Hívei ugyanakkor azt mondják, hogy a párt a fiatalok gondjaival foglalkozik, lásd az oktatási reformot és az elvándorlás megállítását. A visegrádi államokból aránytalanul sokan települnek át nyugatra. Nálunk 24% gondolja úgy, hogy el kell mennie.

A nacionalizmus erős visszhangot kelt; ezt egy történész ekként magyarázza: az ifjú szavazók közösségre és célra vágynak. A szélsőjobbos pártok gyakran a helyi szervezeteken, illetve az interneten keresztül juttatják célba mondandójukat. Tóth Csaba a Republikon Intézettől megerősíti, hogy Magyarországon leginkább a Jobbik erős az interneten, egész hálózatot épített ki, függetlenül a hagyományos sajtótól. Így számára nem annyira érdekes, hogy azt a Fidesz elfoglalta, mint a baloldalnak.

A Népszabadság főszerkesztője azt nyilatkozta, hogy immár senki és semmi sincs biztonságban Orbán Viktor Magyarországán, ha be lehetett zárni a legnagyobb ellenzéki újságot – tudósít a The Daily Telegraph. A brit konzervatív orgánum hangsúlyozza, hogy az ügy megrázta az országot és táplálja a félelmeket a sajtószabadság állapota kapcsán. Murányi András azt mondja, könnyen hasonló sorsra juthatnak mindazok a szerkesztőségek, amelyek megszellőztetik a hatalom szennyesét. Széles körben feltételezik különben, hogy az Orbán-kabinet nyomást gyakorolt a Népszabadság tulajdonosára. A miniszterelnököt gyakran vádolják meg azzal, hogy szájkosarat akar rakni a médiára. A kormány tagadja, hogy köze volt a Népszabadság leállításához, ezt azonban nemigen hiszi Murányi, aki úgy látja, hogy Magyarország visszatér a kommunista múltba, olyan erős a központi ellenőrzés a sajtó fölött.

Vörösek a fejek Bajorországban Orbán Viktor hétfői látogatása miatt – írja a Neue Zürcher Zeitung. A magyar kormányfő az ötvenhatos emlékünnepségen a barátságról beszélt, az ellenzék szerint viszont, aki lábbal tapossa az emberi jogokat, annak semmi keresnivalója a tartományi gyűlésben. Egyébként annak idején 80 ezer magyar menekült talált új otthonra Bajorországban. Éppen ezért kérdőjelezik meg azonban most, hogy van-e joga beszédet mondania a helyi törvényhozásban olyasvalakinek, aki kifejezetten elzárkózik a nem európai migránsok befogadásától, uszít ellenük, és még az unió megosztásával is számol emiatt. Továbbá idehaza azzal tűnik ki, hogy semmiképpen sem mindig látszik a szólásszabadság és a demokratikus elvek bajnokának. Az ügy kínos a tartományi gyűlés adminisztrációjának, amely nyilvánvalóan nem ismerte a vendégek névsorát, amikor bérbe adta az üléstermet a müncheni magyar főkonzulátusnak. De a testület elnöke azután nem köszöntötte a magyar szónokot és a teremben nem voltak zászlók sem.