Puskás Ferenc, Hidegkuti Nándor – Madrid, Bernidorm, Kairó

A kinn maradottak között szerepelt viszont Puskás Ferenc (1927–2006) balösszekötő is, aki csapatkapitányként nemcsak valóban kimagasló játéktudással, de nagyszerű irányítóképességgel is rendelkezett. 

Puskás „Öcsi” később „Pancho” néven lopta be magát a spanyol focibarátok, konkrétan a Real Madrid szurkolótáborának szívébe.

Az Aranycsapat legendás kapitánya 1958-tól 1967-ig szerepelt a Real Madridban, 179 mérkőzésen 154 gólt szerzett. A „királyi gárda” valdebebasi sportcentrumában 2013 októberében leleplezték Puskás Ferenc bronz mellszobrát, amelynek talapzatán a felirat  a Madridban töltött kilenc évre emlékeztet. Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy Puskás a világtörténelem egyik legnagyobb játékosa volt, minden Madrid-szurkolót, aki láthatta góljait, büszkeséggel töltött el a játéka.

Puskás Ferenc özvegye jelenlétében leplezték le a szobrot, amelyet Pedro Montes készített. A művész régóta nagy Real Madrid-szurkoló, ő alkotta Alfredo Di Stéfanónak a sportközpontban található arcmását is; ez utóbbit pénzért formázta meg, a Puskás-emlékműért nem kért honoráriumot.

Spanyolország délkeleti tengerpartján, Benidorm városában bukkant egy olvasónk erre a Puskás Ferenc helyi becenevét tartalmazó cégjelzésre. A futball-legenda emlékét egy helybéli magyar étterem őrzi spanyol felirattal, ám nemzeti színeinkkel (bár a szöveg is aláhúzza, hogy a névadó magyar volt…)

Pályafutásuk alatt mindketten számos sikert arattak még, majd koruk előre haladtával, az aktív játékosi pályát lezárva labdarúgó edzőkként öregbítették saját nemzetközi tekintélyüket és a magyar futball jó hírét.

A sors különös véletlenje, hogy mind Puskás, mind pedig Hidegkuti edzősködött Egyiptomban, ha azonos klubnál nem is, de 1983–84-ben időbeni egybeeséssel. Kairói hivatalos látogatásakor Orbán Viktor miniszterelnök az Egyiptomi Labdarúgó Szövetség székházánál felavatta a két labdarúgó közös emléktábláját.

Mint mondta, Hidegkuti és Puskás sok boldog pillanatot okozott a magyaroknak és az egyiptomiaknak egyaránt. Felidézte azt is, hogy Hidegkuti Nándor többszörös bajnokcsapatot csinált Egyiptomban. A kormányfő átadta a „futballszerető magyar társadalom” üdvözletét, és köszönetét fejezte ki azoknak, akik továbbra is ápolják a magyarok nagyjainak emlékét a Nílus mentén.

 

 

Nagyon köszönöm J. Nagy László professzornak a kairói fotók beszerzéséhez nyújtott segítségét. Köszönöm továbbá Rákos Zsolt barátomnak a spanyolországi fotót. A madridi szobor avatásáról készült képeket a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia bocsátotta rendelkezésünkre. (A szerző)