Népszerű, utánozható a bécsi javítási kupon

Négyezer megjavított tárgy – száz tonnával kevesebb szén-dioxid ekvivalens: a szeptemberben bevezetett javítási kupon nagy népszerűségnek örvend Bécsben. Legtöbben az elektromos és elektronikai készülékeket javíttatták, élen a mobiltelefonokkal és laptopokkal. (A nyitó képet Regina Hügli készítette.)

A hulladék mennyiségének csökkentése és a környezet védelmének szolgálatában Bécs városa szeptember végén akcióba kezdett a kidobásra szánt tárgyak megjavításáért. A város honlapjáról javítási kupont tudnak letölteni a bécsi polgárok, amit szolgáltatóknál lehet beváltani, a városvezetés pedig finanszírozza a javítási költségek felét, legföljebb 100 euróig. Ha a javítás nem térülne meg, az utalvány a költségbecslésnél keletkezett költségeket fedezi – legfeljebb 45 euróig.

Az akció már a kezdetekkor nagyon sikeresnek bizonyult. A bécsiek eddig összesen négyezer tárgyat javíttattak meg, kétharmadrészt (2955 darabot) elektromos készülékeket és elektronikai cikkeket, főként laptopokat és mobiltelefonokat. A javításra szánt tárgyak többsége ezenkívül bútor, cipő, ruhadarab és bicikli volt. Az, hogy ezeket a termékeket a lakosok nem dobták ki és nem vettek újat belőlük, a város számításai szerint körülbelül száz tonnával kevesebb szén-dioxid kibocsátással egyenértékű.

A három évig tartó program, amire a főváros összesen 1,6 millió eurót szán, a javításban részt vevő vállalkozások forgalmát is fellendíti.