Bécs segít megjavíttatni a háztartási eszközöket

Súlyosan károsítja a környezetet az elromlott tárgyak – háztartási gépek! –  azonnali kidobása. Bécs városa mostantól 100 euróig átvállalja a javítási költségeket, ezzel is ösztönözve a polgárokat, hogy ne dobják ki, inkább javíttassák meg az elromlott gépeiket, készülékeiket. Ezáltal csökkenthető a súlyos környezetterhelő hulladék. (Nyitó kép: javításra jogosító kupon © MA 22)

Nagyszabású kampányba kezdett a héten Bécs városa azért, hogy polgárait rávegye az elromlott háztartási eszközök megjavíttatására. Általános jelenség, hogy ha otthon elromlik a kenyérpirító, a hajszárító, vagy a porszívó, sokan azonnal kidobják és újat vesznek. Ez a gyakorlat környezetszennyező és felesleges hulladékot termel, ráadásul a háztartási gépek sok esetben megjavíthatóak, gyakran sokkal olcsóbban, mint amennyibe egy vadonatúj szerkezet kerülne. A városvezetés ezért e héttől kezdve 100 euróig átvállalja az elromlott tárgyak javítási költségét az akcióban részt vevő szolgáltatóknál. Van közöttük szabóság, asztalosműhely, ékszerüzlet és telefonszerviz is. A részvétel feltétele: a dolgozók felének javítással kell foglalkoznia, vagy a cégeknek legalább háromféle terméket kell árusítaniuk.

A bécsiek számára a folyamat egyszerű: a megadott honlapról letöltik az utalványt és azt A fizetéskor beváltják. A város a javítási költségek felét állja – legföljebb 100 euróig. Ha a javítás már nem térül meg, az utalvánnyal a költségbecslés is kifizethető, akkor a bón 45 eurót ér.

Egy személy egyszerre csak egy javítási utalványt válthat be, de ha az adott akcióban marad még keret, később akár többet is igénybe vehet. A bón beváltása a vállalkozásoknak is előnyös, mert fellendíti a forgalmat, ami mostanság különösen fontos.

A program egyelőre három évig tart, erre a főváros 2023-ig 1,6 millió eurót (584 millió forintot) különített el. A kezdeményezés már az első napon hatalmas érdeklődésre talált a bécsiek körében, máris rengetegen vitték el megjavíttatni elromlott eszközeiket.