Nemzetközi informatikai diákolimpia: ezüstfiúk

Az idei nemzetközi informatikai diákolimpián (IOI) a világ 87 országának 343 középiskolás diákja mérte össze a tudását. A négyfős magyar csapat minden tagja ezüstérmet szerzett.

Szeptember 13–23. között rendezték meg a nemzetközi informatikai diákolimpiát (IOI), amely eredetileg Szingapúrban zajlott volna, a koronavírus-helyzet kedvezőtlen alakulása miatt azonban teljes egészében az interneten kellett lebonyolítani.

Bár így a világ legjobb programozási képességekkel rendelkező diákolimpikonjai nem találkozhattak személyesen, a magasszintű programozási és matematikai ismereteket igénylő feladatok megoldásával járó kihívás valamelyest kárpótolhatta őket.

Az IOI 2020-on a magyar csapat mind a négy tagja ezüstérmet szerzett:

  • Gyimesi Péter, Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium
  • Tóth Balázs, Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium
  • Nagy Nándor, Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium
  • Noszály Áron, Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium

A magyar IOI-csapat számára a helyszínt és az informatikai infrastruktúrát az ELTE Informatikai Kara adta, a versenyzőket az ELTE IK és a Neumann Társaság munkatársai készítették fel a versenyre.

Az érmek alapján az IOI 2020-on kiemelkedően szerepeltek az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Dél-Korea, Japán, Irán és Kanada csapatai.

„Az, hogy az idei IOI-n négy ezüstérmet is szereztünk, remekül szemlélteti a Neumann Társaság több évtizedes tehetséggondozó programjának sikerességét, hiszen a nagy versenyeinken (Logo-, Nemes Tihamér-, OKTV-versenyek) kitűnt diákok sok-sok gyakorlással, online versenyen való részvétellel készültek fel, s szerepeltek sikeresen. Néhány hete az általunk rendezett közép-európai informatikai diákolimpián három érmet szereztek a magyar diákok, és a 15 évesnél fiatalabbak számára rendezett eJOI-ról is hoztunk egy bronzérmet” – mondta el az idei eredmények kapcsán Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság alelnöke.

Az idei sikerek biztos alapot teremtenek ahhoz, hogy Magyarország 2023-ban, tehát Neumann János születésének 120. évfordulójának évében Szegeden, a hazai informatika fontos bölcsőjében megrendezhesse az IOI-t.