Női jelképpel egészítette ki cégérét a Vodafone

Messze látszó módon hívja fel a figyelmet a női esélyegyenlőség fontosságára a Vodafone Magyarország: a nemzetközi nőnap alkalmából budapesti székházán a nőnemet jelképező piktogrammal egészítette ki a cégérét, hogy ezzel is hitet tegyen az egyenlőség mellett, miután világszerte több mint 38 000 nő dolgozik a Vodafone-nál. A telefon- és internet-szolgáltató 2025-re szeretne a legjobb munkahellyé válni a nők számára.

Ritkaság, hogy egy világmárka társadalmi ügy szolgálatába állítsa legfontosabb megkülönböztető jelét. Az egyenlőség a Vodafone egyik alapértéke, így az idei nőnap alkalmából a vállalat átalakította a budapesti székházán látható cégérét. A szolgáltató a múlt években számos programmal, mindenekelőtt a mindenoldalú és feltétlen egyenlőség megteremtésével szeretne a világ legjobb női munkahelyévé válni.

A Grant Thornton 2017-es kutatása szerint (’Women in Business’) az Európai Unióban a felsővezetők csupán 26 százaléka nő, a vállalkozások 36 százalékánál pedig egyáltalán nincs nő a vezetőségben. Noha tapasztalható változás, a nők aránya még mindig jóval alacsonyabb a vezetői pozíciókban.

A Vodafone Magyarországnál – a vezérigazgatót is beleértve – a nyolctagú vállalati vezetőség fele nő, ami átlagon felüli a hazai viszonyokat tekintve, különösen egy technológiai vállalat esetében. A társaság szeretné elérni, hogy középvezetőinek legalább 30 százaléka nő legyen. Nagy akadálya viszont az, hogy a nők családalapítás kapcsán – akár életükben többször is – hosszabb időre megszakítják karrierjüket, így számukra kihívás a munkába való visszatérés. Tavalyelőtt a Vodafone megoldást találta a visszatérésre. ReConnect programjának célja, hogy vezetői tapasztalattal már rendelkező, jobbára női munkavállalókat integráljon vissza a munka világába. Olyanokat, akiknek karrierje évekre megszakadt – gyermekvállalás, illetve saját- vagy családi vállalkozásban eltöltött idő miatt. Ez évtől a Vodafone Magyarország tartós távolléten lévő munkatársai – akik jellemzően a szülési szabadságot igénybe vevő kismamák – két évig megtarthatják ingyenes dolgozói előfizetésüket és a készüléküket.

A ReConnect program, a tartós távollétre szoruló kollégák támogatása egyaránt vonatkozik nőkre, férfiakra: gyermekük születésekor az apák kéthetes fizetett apasági szabadságra jogosultak, azaz a Magyarországon törvényileg előírt 5 napon felül további 5 napot vehetnek ki.