Norvégiát sem kerülte el a koronavírus

(Árokszállási-Novákovics Gábor, Oslo) Norvégia rendkívül szerencsés helyzetben van, amiért a terület–népesség arányát tekintve alacsony az ország népsűrűsége. Értelemszerűen így nehezebben terjed a kór. (A nyitó kép forrása: DW)

A forgalom az egész országban látványosan csökkent, az irodai dolgozók itt is távmunkáznak. Az iskolákat bezárták, a buszok szünidei menetrend szerint közlekednek – nagyrészt üresen, vagy nagyon kevés utassal. A fedélzeti jegyárusítást teljesen beszüntették, sőt, a cégnél, ahol dolgozom, még a jegyiroda is bezárt, az emberek elektronikus úton tudják kiegyenlíteni a viteldíjat. A buszok első része le van zárva, csak a hátsó ajtón lehet felszállni. (Az oslói villamosra sem lehet elől felszállni.) A sofőr csak akkor mehet hátra, ha valakinek, pl. mozgássérültnek segítenie kell.

A garázsokat, végállomásokat és a buszokat is ellátták fertőtlenítővel, amivel a sofőrök letisztíthatják a kormányt, a műszerfalat. Ezt egyébként a garázsban dolgozó karbantartók, a „mosósok” is megteszik. Ugyancsak rendelkezésre áll eldobható gumikesztyű, sokan abban vezetnek. A repülőterek (tudtommal) bezártak, és persze a turistabuszok sem közlekednek.

Néhány áruház (pl. Ikea) már bezárt. Más helyeken vásárlói létszámkorlátozást vezettek be, azaz csak meghatározott számú vevő tartózkodhat egyszerre a boltokban. Az emberek egy méternél közelebb nem mehetnek egymáshoz, tartani kell ezt az egészségügyi távolságot.

Aki most nem tud dolgozni a leállások miatt, annak 20 napig az állam fizeti a bérét. Az embereket a létező összes csatornán tájékoztatják a megfelelő higiéniai intézkedésekről, pl. hogy miként kell szakszerűen, alaposan kezet mosni.

Norvégiában a munkavállalók nyolc napot maguknak is igazolhatnak (egenmelding, erre évente háromszor van lehetőség, ez összesen 24 nap), ha megbetegszenek. Orvoshoz csak hosszabb hiányzás esetén kell menni. (Persze ezzel némelyek vissza is élnek.)

Természetesen politikai csatározások itt nincsenek, tudtommal soha nem is voltak – főleg ilyen életveszélyes állapotok között nincsenek. Ilyenkor különösen összezár az ország, a társadalom, nemtől, fajtól, bőrszíntől, vallástól, politikai hovatartozástól függetlenül.

A legnagyobb problémát abban látom, hogy a hétköznapi emberek nem fogták fel, mekkora pofont kaptunk most az élettől.

Kedden délután negyed háromkor a statisztika szerint 2654 fertőzöttet tartottak nyilván Norvégiában. A koronavírus eddig 11 emberéletet követelt.