Még árvíz is sújtja Spanyolországot

(Tóth Brigitta, Costa Blanca) Lassan katasztrófa sújtotta övezetté kell nyilvánítani Spanyolországot. A koronavírus-járvány mellett az időjárás sem kíméli a mediterrán ország lakóit.

Mióta Pedro Sánchez kormányfő kihirdette a rendkívüli állapotot, radikálisan megváltozott az ország meteorológiai képe is. Februárban jó párszor volt 28–30 fok, ráadásul egy csepp eső sem esett, ami ritkán fordul elő a téli hónapokban.

Ilyen volt egy átlagos reggel a Costa Blancán az előző hónapban.

És ilyen a hangulat március 14-e óta.

Fotó: Tóth Brigitta

Mintha a természet alkalmazkodott volna a koronavírus-járvány okozta világvége-hangulathoz: két hete nem múlt el nap szélvihar vagy eső nélkül.

Hétfő este kezdett el súlyosbodni a helyzet. Annyi eső esett le néhány óra leforgása alatt, hogy sok városban ismét térdig áll a víz. Legutóbb január közepén tombolt hasonló ítéletidő az országban. Ez a fotó San Javierben (Murcia) készült néhány órája.

Murcia El Palmar városrészében szintén utakat öntött el a víz. Az önkormányzat munkatársai reggel óta próbálják eltakarítani a hordalékot.

Fotó: tiempo.com

A Costa Blanca, a Costa Cálida és a Costa del Sol valamennyi városában így tombol a vihar reggel óta. Videók →

A murciai településeken a legrosszabb a helyzet, Los Alcázaresben garázsokba, lakásokba tört be a víz, Cartagenában éjfél óta több mint 110 liter/m2 eső esett és még nincs vége. A Meteorológiai szolgálat egész nap fenntartja a narancssárga riasztást a régióban. Almería repülőterén 85 km/h-s széllökéseket mérnek, de meteorológusok szerint a következő órákban romlani fog a helyzet. Almeria és Jaén magasabban fekvő városaiban óránkénti 100 km-es lökésekre is számítani lehet. Alicantéban, Murciában és Almeriában ötméteres hullámokat dobál partra a Földközi-tenger.

Spanyolország mindeközben továbbra is karanténban van. A kormány április 11-ig meghosszabbította a rendkívüli intézkedést. Olaszország után ugyanis itt regisztrálják a legtöbb koronavírusos beteget. Már több mint 39 ezer ember szorul ellátásra a fertőzés miatt, miközben 2600 fölé emelkedett az elhunytak száma.