Novák Katalin „hazazavarta” az oroszokat Ukrajnából

Novák Katalin elítélte az orosz agressziót a Kossuth téri beiktatási ceremónián elmondott beszédében. Ahol egyébként akkora volt a felhajtás, hogy az még a Holdról is látszott, de Brüsszelből biztosan. Még Ruzsa Magdit is hadrendbe állították, Az énekesnő – akinek ez volt az első nyilvános fellépése, amióta hármasikreknek adott életet – Máté Péter „Most élsz” című dalát adta elő. (A kép forrása: ujnepszabadsag.com)

Egyfelől épp ideje volt, hogy egy közjogi méltóság végre kimondja, hogy az oroszok agressziót követtek és követnek el Ukrajna ellen. Különösen annak a fényében fontos ez, mert a magyar közvélemény – lásd a Publicus legutóbbi felmérését – kezd elbizonytalanodni a témában, s már csak alig többen tartják az oroszokat agresszornak, mint ahányan nem. (A lakosság 44 százaléka úgy gondolja, hogy Putyin hadserege csak védekezik az őket megtámadó ukránok ellen). Kicsit olyan ez, mint amikor a második magyar hadseregnek nevezett, valójában ágyútölteléknek odavezényelt szerencsétlenek „védték” a hont a Don-kanyarban – Magyarország határaitól ezer kilométerre. Talán csak annyi a különbség, hogy a második magyar hadsereg eleve pusztulásra volt ítélve az akkori szovjet haderővel szemben, fegyverzet, felszerelés és ellátás tekintetében esélye sem volt a hozzá képest jóval több, emberölésre alkalmas eszközzel ellátott Vörös Hadsereggel szemben. Ott is vesztek a magyar katonák, szinte mind egy szálig, csak nagyon kevesen jöttek haza közülük, sokan egy életre szóló sebesülésekkel, vagy lelki sérülésekkel.

Szóval, amit Novák Katalin a beiktatási ceremónián mondott, az igencsak helyénvaló. Amit kifogásolni lehet a beszédben, hogy ő mondta, és nem Orbán Viktor. Magyarországon ugyanis az államfő szerepe emberemlékezet óta protokolláris, még az Orbánnál demokratikusabb miniszterelnökök idején sem volt igazán súlya annak, amit mondtak. Novák államfő kijelentésének akkor volna jelentősége, ha számítana, amit mond, és nem kizárólag az történnék ebben az országban, amit Orbán jónak tart.

Ha Orbán zavarná haza Ukrajnából az oroszokat, annak akkora visszhangja lenne, hogy a Holdról is hallani lehetne. De Brüsszelből biztosan.