Okoságyást fejlesztettek ki Bécsben: megöntözi magát kiszáradás ellen

Levegő-hőmérsékletet, páratartalmat és a talaj nedvességtartalmát is figyeli az az okoságyás, amelyet Bécsben fejlesztettek ki elfoglalt hobbikertészeknek. Értesítést is küld a tulajdonos telefonjára, ha fogytán az öntözővíz.

A hagyományos magaságyást ötvözi a modern öntözésvezérléssel és néhány okostelefonos, valamint a fogyasztói elektronika területéről ismert funkcióval az az okoságyás, amelyet egy bécsi kezdő vállalkozás, a Smartgreen Solutions fejlesztett ki. A smartbeet/okoságyás különböző méretekben kapható, áramellátásáról napelemek gondoskodnak, a tulajdonosa pedig okostelefonján ellenőrizheti, mi zajlik a mini kertjében.

Az ágyásba szerelt elektronika nemcsak a talaj nedvességtartalmát ellenőrzi, de a környezet mikroklímáját is, hogy a kellő időben az elegendő vízmennyiséget juttassa ki a növényeknek. Az elfoglalt kertészek pedig okostelefonos alkalmazás segítségével kísérhetik figyelemmel a következő öntözés időpontját, a tartályban lévő víz mennyiségét, az akkumulátorok töltöttségét vagy az ágyás környékén uralkodó hőmérsékletet. Az öntözések tervezésekor az alkalmazás figyelembe veszi az időjárás-előrejelzést is, ha pedig fogytán az öntözővíz, jelzi a tulajdonosnak.

Egyelőre a T-Mobile központi épülete tetején, a bécsi Rennwegen állítottak fel tizenkilenc ilyen ágyást, hogy vizsgálják a frissen kifejlesztett termék piacképességét; Krieauban és a Karlsplatzon lévő közösségi kertben, a Karlsgartenben is van már egy-egy okos veteményes. A Bécsi Agrártudományi Egyetemmel, a BOKU-val pedig már azon dolgoznak a fejlesztők, hogyan tudnák nagy kiterjedésű területekre adaptálni a technológiát. Így a jövőben például elég lenne egy táblaszámítógép és egy ember a hatalmas parkok öntözéséhez.