Online programozóverseny diákoknak

Április 1-jéig jelentkezhetnek általános és középiskolások a teljes egészében a kibertérben zajló a Nemes Tihamér (1895–1960) feltaláló, gépészmérnök, az MTA doktora, villamosmérnök, a műszaki tudományok doktora, a kibernetika egyik hazai úttörője emlékének szentelt online programozási versenyre.

Az április 4-én megrendezendő internetes verseny feladatait C++, Pascal, C#, Python vagy Java nyelven kell megoldani, így az otthoni tanulásra kényszerült diákok számára is kiváló alkalmat kínál az élesben való gyakorlásra.

Az ELTE Informatikai Karával együttműködésben most már a harmadik alkalommal megrendezendő internetes programozási verseny a jelenlegi vészhelyzetben azért is fontos, mert az eredetileg nyilvános helyszínre meghirdetett rendezvényt a koronavírus-veszély miatt kellett lemondani.

Az idei április 4-re – három korcsoport: 5–8., 9–10. és 11–12. osztályosok számára – meghirdetett programozási verseny célja, hogy lehetőséget adjon az általános és középiskolásoknak szakmai ismereteik és képességeik összehasonlítására, amelyre iskolán belül, vagy otthoni gyakorlással nem nyílik mód.

Az online verseny fordulóiban a versenyzőknek 4–7 programozási feladatot kell megoldaniuk C++, Pascal, C#, Python vagy Java nyelven, a beküldött megoldásokat Linux környezetben fordítják újra, és értékelik. Mindhárom korcsoport diákjainak azonos feladatokat kell megoldania.

Az interneten zajló programozási verseny ötödik fordulóját május 9-én tartják, a jelentkezés határideje május 6.

További információk a verseny honlapján; a témához kapcsolódó szakköri foglalkozások  előadásai ugyancsak onnan tölthetők le. A programozással még csak ismerkedő diákok pedig erről az oldalról tölthetnek le segédanyagokat.