Csaknem elfelejtett ügyek

A Civitas Intézet Gazdasági és Társadalomtudományi Kutató Zrt. és a Transparency International Magyarország Alapítvány közös kiadásában jelent meg a Korrupció Magyarországon 2010–2018 alcímet viselő Fekete könyv. A tanulmányt a Civitas Intézet megbízásából Martin József Péter, a Transparency International Magyarország Alapítvány ügyvezető igazgatója, Nagy Gabriella, a Transparency International közpénzügyi programvezetője és Ligeti Miklós, a Transparency International jogi vezetője készítette. A tanulmány második részében található esetleírások elkészítésében közreműködött a K-Monitor Közhasznú Egyesület, az esetleírások a K-Monitor Közhasznú Egyesület adatbázisán alapulnak.

Pintér Sándor belügyminiszter 2010 márciusában eladott cége, a Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) a választásokat követően számos állami vagy kormányközeli céggel és intézménnyel kötött szerződést gyanús körülmények között. A Terror Háza védelmének ellátására 2010-ben írt ki pályázatot az intézményt fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány.

Az eljárásra két cég jelentkezett, a CBSZ és a T.O.M. Controll, utóbbi pályázatát azonban érvénytelennek minősítették. Az újonnan kiírt eljárás hasonló eredménnyel zárult, végül a közalapítvány elfogadta a CBSZ Zrt. 135 millió forintos ajánlatát, amely 30 millióval volt magasabb, mint az eredetileg a szolgáltatásra szánt összeg. A száz százalékban állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank megbízásából a CBSZ először 2,8 millió forintért, négy napra rá 660 ezer forintért, majd két hónap múlva ismét az eredeti áron vállalta el ugyanazt a munkát. A megbízások a rövid időtartamokra szóló kifizetések miatt sohasem érték el a 8 millió forintos közbeszerzési értékhatárt.

A Magyar Villamos Művek zárt, meghívásos pályázatban választotta ki a CBSZ Zrt.-t, amely 2011 augusztusától őrzi a cég ingatlanait, mely szerződést később nem adta ki adatigénylőknek. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) 2011 elején három, a győztesnél olcsóbb ajánlatot tevő céget is kizárt abból a félmilliárd értékű vagyonvédelmi megbízásból, amelyet végül a CBSZ és a vele közösen pályázó Di-Sec Discrate Security Kft. nyert meg, a tervezettnél magasabb összegű ajánlattal. A BGYH szerint a három olcsóbb alapárral pályázó cég azért nem felelt meg, mert nem tudtak magyarázatot adni „kirívóan olcsó” ajánlataikra. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által kiírt vagyonvédelmi megbízást két másik céggel összefogva nyerte el a Civil Biztonsági Szolgálat 2011 júniusában, szintén a legdrágább ajánlattal, 2011 novemberében pedig az FGSZ Földgázszállító Zrt. 120 millió forintos pályázatát nyerte el a CBSZ – egyedüli indulóként.

A CBSZ és a hozzá köthető cégek azóta is számos közbeszerzést elnyertek. Bár Pintér Sándor 2010-től kezdve papíron nem kötődött a CBSZ-hez, annak anyavállalata, a Prostasia Zrt. (amely 2010-ben Pintértől megvásárolta a CBSZ-t) 2013-i tulajdonosváltásakor Tölgyesi Vilmoshoz és Szabó Péterhez került; indketten számtalan szálon kapcsolódnak a belügyminiszterhez és családjához. 2017 őszén Pintér távozó rendészeti államtitkára, Tasnádi László is a CBSZ-nél helyezkedett el.

Hasonlóan sikeres vagyonvédelmi cég az állami tendereken 2010 óta a Fideszhez köthető Valton-Sec Kft., mely a párt rendezvényeit is biztosította. A párttal való kapcsolatát a cég tulajdonosa el is ismerte.

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=400662 https://index.hu/belfold/2016/04/21/valton_security/ http://www.k-monitor.hu/adatbazis/cimkek/civil-biztonsagi-szolgalat-zrt

2016. tavaszi tisztújítását megelőzően komoly vádak hangzottak el a Budapesti Kereskedelmi és Iparakamara (BKIK) vezetésével kapcsolatban. Az egyik tag szerint 2012–16 között közel ötmilliárd forint tagdíjat nem fizettek be a szervezetnek, Szatmáry Kristóf elnök (a Fidesz képviselője és kereskedelempolitikusa) pedig semmit sem tett az összeg behajtásáért. Az ügyben hűtlen kezelés miatt született feljelentés, erről a sajtóban nincs további információ. Részben ennek eredményeként a BKIK a 2015. évet 290 millió forintos veszteséggel zárta. Szatmáry édesanyja, Szatmáryné Jahl Angéla (akit 2010-ben jogerősen ítéltek két év próbaidőre közokirat-hamisításért) több FB-tagság mellett a BKIK kereskedelmi tagozatának elnöki tisztét töltötte be.

Az ő élettársa, a szintén trafiktulajdonos Baranyi András Ákos pedig a BKIK belvárosi és észak-pesti hitelügyintéző szolgáltató irodájánál volt pozícióban. Szatmáry Kristóf testvére, Aranka az V. Kerületi tagszervezet elnökeként, az ő férje, Gősi Tamás pedig a XVI. Kerületi tagszervezet ügyintézőjeként vette ki a részét a BKIK munkájából. A fenti családtagok 2016-ban összesen 12 dohánybolt tulajdonosai is voltak.

Szatmáry Kristófot a 2016. márciusi tisztújításon leváltották, helyére Kiss Zoltánt, a BKIK gazdasági szolgáltatások tagozatának elnökségi tagját választották meg a kamara új vezetőjének. 2017 elejére kiderült, a Szatmáry-elnökség zűrös örökségén túl is komolyak a problémák a BKIK-nál. A könyvelés és számviteli rendszer áttekinthetetlen, ezért a ráfordítások és a bevételek nem a valós helyzetet tükrözik, egy belső vizsgálat pedig gyanús kifizetésekre, indokolatlanul drága utazásokra és a vezetők cégeinek helyzetbe hozására derített fényt.

Az Iparkamarának például öt év alatt 230 millióért számviteli szolgáltatásokat nyújtó IG Loyal Consulting Kft. Kálix Gézához, a BKIK ellenőrző bizottságának elnökéhez kötődik, a 111 millió forintért szoftverfejlesztést végző Pont System Zrt. vezérigazgatója pedig Kovács László, a BKIK elnökségi tagja. Szintén szoftverfejlesztésre kapott 93 milliót Kott Zoltán BKIK elnökségi tag cége, a Company Hype Kft. Ezen túl a Napi.hu számolt be a BKIK és a Meló-Diák Universitas Iskolaszövetkezet személyi és pénzügyi összefonódásairól: utóbbi vezetőségében a BKIK több tisztségviselője is megtalálható volt, mégis több milliós megbízást kaptak a BKIK-tól.

A BKIK elnöksége 2017 márciusában lemondott, az ugyanabban a hónapban összehívott küldöttgyűlés pedig Krisán Lászlót választotta meg a szervezet új vezetőjének. A BKIK 2017. decemberi küldöttgyűlésére is felfokozott hangulatban került sor, a megelőző évek visszásságait és esetleges törvénytelenségeit, valamint a könyvelés teljes átláthatatlanságát ugyanis nem sikerült felgöngyölíteni, ám személyi változtatásokra végül nem került sor.

https://index.hu/gazdasag/2016/09/15/elindult a tisztogatas a budapesti ipark amaraban/

http://hvg .hu/kkv/20170214_mutyi_kamara_kozgyules_bkik http://www.napi.hu/magyar vallalatok/tovabb durvul a budapesti kamara val saga.630967.html