Vírus ritkíthatja a rendezvényszervezőket

A turizmus mellett a rendezvényszervezők váltak a koronavírus egyik első áldozataivá, hiszen már a betegség első megjelenésekor elkezdődött a rendezvények, konferenciák tömeges lemondása és törlése.

Ma még csak találgatni lehet, hogy a 3600 társas és egyéni vállalkozásból hány éri meg a 2021. évet – állapítja meg az Opten céginformációs szolgáltató.

Már a koronavírus járvány előtt is folyamatosan csökkent azoknak a társas vállalkozásoknak a száma, melyeknek a rendezvényszervezés a fő tevékenysége. A múlt két évben 161-gyel kevesebb cég működik ezen a piacon. A jelenlegi 2335 társas vállalkozáshoz, azonban még hozzá kell adnunk azt az 1281 működő egyéni vállalkozást is, amelyik szintén ebben a szektorban tevékenykedik. Így összességében több mint 3600 vállalkozás sorsa vált bizonytalanná a járvány miatt.

Ehhez persze tegyük azt hozzá, hogy sok az olyan vállalkozás is, amely más fő tevékenysége mellett foglalkozik konferenciák és egyéb események szervezésével.

Jelenleg majdnem 70 000 cég és egyéni vállalkozó felvett tevékenységei között szerepel a rendezvényszervezés, de pontosan nem meghatározható azon cégek száma, melyek valóban aktívak a piacon.

Maradva a fő profilként működő rendezvényszervező cégeknél, látni kell: a cégszám mellett az alkalmazotti létszám is folyamatosan csökkent 2018 óta – mintegy 1400-zal. A piaci szereplők 2018-i 117 ezer millió forintos össz-árbevétele biztosan látványosan csökken az idén.

A kérdés, hogy a koronavírus eltűnése után hány vállalkozás marad talpon, hiszen a járvány levonulása után biztosan hatalmas keresletnövekedés várható, amit csak a „túlélő” cégek lesznek képesek majd kiszolgálni – zárja elemzését az Opten céginformációs szolgáltató.