Demokráciapusztító magyar vírus

A The Washington Post szerint a koronavírus új áldozata a magyar demokrácia. A fideszes parlamenti többség jövő héten elfogadja a kétharmados azt a törvényt, amely megszűnési rendelkezés híján – a veszélyhelyzetre való hivatkozással – korlátlan hatalomba emeli Orbán Viktort.

Európa modernkori történelmében nem volt még példa arra a hatalomgyakorlásra, amit most készül arcátlanul bevezetni a kormányfő. Ha ez megvalósul, akkor vége a parlamentnek, de még az alkotmánybíróságnak is. Mindent ő vesz irányítása alá. A washingtoni lap idézi Orbánt, aki a koronavírust összekötötte a migráció okozta veszéllyel, és nem véletlen az sem, hogy iráni lett az első fertőzött Magyarországon – legalábbis a kormány szerint. Kiutasítottak 15 iráni egyetemistát, ugyanakkor a térségből érkező tehetős szíriai üzletembereknek állampolgárságot adnak.

A The Washington Post szerint nem kérdéses, hogy visszaélve a veszélyhelyzettel indokolt hatalomgyakorlással Orbán élete végéig tartó uralkodásra rendezkedik be éppen. S ha Brüsszel és Washington – akit oly sok egyéb ügy leköt mostanság – nem áll a sarkára, akkor a mostani vírusos válsághelyzetből Magyarország tökéletes diktatúrává alakulva jön ki.

Az Európai Parlament emberi jogi bizottsága nevében Juan Fernando López Aguilar arra figyelmeztette a magyar kormányt, hogy a pandémiára válaszul hozott semmilyen rendelkezés sem sértheti meg az uniós alapértékeket – számol be erről az EUobserver. Azaz – fejti ki részletesen –  Magyarország ennek álcája alatt nem sértheti meg a demokratikus alapelveket, a jogállami normákat és az alapvető emberi jogokat.

Levelet küldött Orbán Viktornak még kedden az Európa Tanács Főtitkára, Marija Pejčinović Burić – írja a brüsszeli New Europe újság –, és a kormányfőt az európai értékek, a magyar alkotmányosság, a demokratikus alapelvek és az emberi jogok európai konvenciójában megfogalmazottak tiszteletben tartására szólította fel a koronavírus miatt hozott rendkívül intézkedések kapcsán. Egyetlen európai ország sem veti el a sulykot, amikor a Covid-19 elleni védekezés jegyében veszélyhelyzetet hirdet ki.

A Transparency International emberjogi szervezet is közleményt adott ki, amelyben azt követeli a magyar kormánytól, hogy a veszélyhelyzet időkeretét, illetve akár 30 naponkénti meghosszabbítását meg kell határozni a törvényben. Teljesen elfogadhatónak tartja a rendkívüli intézkedések meghozatalát rendkívüli helyzetben, akár még a katonai felügyeletet is, de az már elfogadhatatlan, hogy parlamenti felhatalmazás nélküli rendeleti kormányzást akar bevezetni határozatlan időre. Indokolatlannak tartja az akár öt évig terjedő börtönbüntetést is rémhírterjesztés gyanúja esetén.

A veszélyhelyzetből származó hatalom óriási ajándék Európa autokratái számára címmel a Friedrich Ebert Alapítvány brüsszeli kiadványában, az IPS/Nemzetközi Politika és Társadalomban megjelent írás arra figyelmeztet, hogy az uniónak sürgősen kezelni kellene a demokráciát nemcsak az adott országban, de az unió egészében is veszélyeztető helyzetet. Andor László volt uniós biztos nyilatkozata szerint Orbán a most a parlament elé vitt új törvényjavaslattal minden európai országon túltesz, ahol a koronavírus miatt veszélyhelyzetet hirdettek ki, mert ellenőrizhetetlen és végtelen hatalmat akar ezzel biztosítani magának. Utal Orbánnak arra az intésére, hogy békebeli törvényekkel nem lehet sikeresen védekezni a koronavírussal szemben. A volt uniós biztos figyelmezteti Brüsszelt, hogy a veszélyhelyzet Magyarországon addig fog tartani, amíg Orbán akarja, márpedig veszélyhelyzetben választásokat sem lehet tartani a jövő héten megszavazásra kerülő törvény értelmében, és eközben a parlament is elveszti hatalomellenőrző szerepét, noha ellene egységesen lépett fel mind az öt parlamenti ellenzéki párt.

Andort a cikk szerint egyébként az aggasztja a legjobban, hogy hamis vádak alapján, csak mert Orbánnal szemben más véleményen vannak, az újságírókat könnyűszerrel bebörtönözhetik a törvényre hivatkozva. És mivel az ellenzék gyenge, gyakorlatilag a média az egyetlen erő, amely minimális kontrol alatt tartja még Orbánt. Az emberek máris megtapasztalták, mi az, amikor korlátozzák a gyülekezési szabadságukat, de az eddig is roppant törékeny liberális demokráciák létét fenyegeti Orbán korlátlan hatalma.

Bozoki András, a CEU politológusa nemcsak ijesztőnek nevezi ezt a hatalom-koncentrációt, de attól is tart, hogy ezzel a törvénnyel élete végéig bebiztosítja hatalmát is a kormányfő. A cikk idézi Kim Lane Scheppelet is, a Princeton Egyetem alkotmányjogászát, aki a fentiekkel egyező véleményen van, mi több elsőként kongatta meg a vészharangot, amikor talán még a pártok sem voltak tisztában a törvényből következő politikai veszélyekkel.

Végül összegezve a véleményeket, Paul Hockenos szerző arra szólítja fel Brüsszelt, hogy nincs idő várni. Egy év múlva már nem lehet megfékezni az autoriter hatalmakat, most kell sürgősen és határozottam cselekedni, különben kockán az unió léte is.

A The New York Times érdemesnek tartotta közölni azt a hírt, amely szerint Magyarország megtiltotta a koronavírus gyógyításához rendelt összetevő, a „hydroxychloroquine sulfate” (hidroxiklorokin-szulfát) exportját. Számos országban ugyanis próbálkoznak ezzel a szerrel, és a NYTimes azért tette közzé a hírt, mert Trump elnök – ez ugyan nincs a cikkben – csodákat vár ettől a szertől, miközben a legfőbb amerikai járványügyi szakértő komoly kételyét fejezte ki ezzel kapcsolatban.

Magyarország – idézi a lap a magyar kormány közleményét –, mint ennek a gyógyszer-összetevőnek legnagyobb exportőre, nem engedheti meg a külföldre történő kivitelt, mert olyan ellátási zavart idézhet elő, ami akadályozhatja a COVID-19 megbetegedések gyógyítását, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvását.