Online sörfőzés Pedro kocsmájában

Mit csinál egy sörfőző-mester, ha – legalábbis, amikor e sorokat írom – még zárva tartanak a vendéglátó helyek? (A képen: készül a tévéfelvétel.)

Pedró kocsmájában – nos, ezúttal nem sápadt lámpa ég, mint az 1960-as évekbeli bárnótában –, hanem online sörfőző kurzus kezdődik. A zip’s vezető sörfőzőmestere, Pedro Reinoso Bernal és a cég márkanagykövete, Fister Csenge Alexandra nem kevesebbre vállalkozik, mint arra, hogy megszólítva a hazai craftsör-közönséget, elindít egy online kurzust.

Az ősi nedű történelméről, a sörfőzés menetéről, a csomagolásról, a higiéniáról, az ízhibákról és okairól beszél az érdeklődőknek. A háromhetes kurzus öt elméleti előadásból állt, és egy online házi sörfőzéssel zárult.

A késztermék – a tévéfelvételen.

A program hármas célja beteljesítette küldetését – emeli ki a cég szóvivője. –  Kollégáinknak Bécstől Nyíregyházáig kihívásokban bővelkedő munkát adtunk, minden eddiginél jobban összekovácsoltuk csapatunkat, hiszen a hat előadásból álló tanfolyam sok munkával jár. Eközben előadásokat készítettünk elő (a sörszakma egyik jeles képviselőjének, Arany Józsefnek a lektorálásával), prezentációkat gyártottunk és csapatunk élőben közvetítette az egyik nagy közösségi oldalon az órákat. 

A közönség érdeklődése minket is meglepett – teszi hozzá Fister Csenge Alexandra. – Egy olyan összetartó, sörrajongó társadalmi réteget sikerült megszólítani, akinek a múlt három hét nemcsak az otthonmaradásról, a tehetetlenségről, hanem sokkal inkább tartalmas időtöltésről szólt.

Ráadásul – de ez már csak hab a sörön – előadások kétnyelvűek voltak. Bár Pedró anyanyelve a spanyol, angolul tartotta meg előadásait, Csenge pedig – szigorúan nem tükörfordításban, hanem előzetesen lektorálva, szakmai egyeztetés után – magyarul beszélt a sörről az órákon.

Pedró Kolumbiából származik. Bogotában vegyészmérnökként végzett, sörfőző mesterdiplomáját pedig Berlinben szerezte. Onnan jött Magyarországra, Miskolcra, a sörfőző berendezéseket gyártó ZIP Tech  révén. Tavaly ősszel először csak gyakorlatra érkezett hozzánk, majd – az Avas lankáján, bokatöréssel végző baleset után – úgy alakult, hogy a gyakorlatból főállás lett.

A családjától 10 ezer kilométer távolságra dolgozó fiatalember a tél végére felépült a balesetéből, és éppen csak elkezdte volna élvezni a munkáját meg a magyarországi életet, amikor kialakult a járványhelyzet. Szerelmét hazaparancsolták Franciaországba, így ismét „padlóra került”.

Minden megváltozott, olyan feladatokkal kellett megbirkóznunk, amikkel gyakorta csak az adott pillanatban szembesültünk. Hirtelen tévévé váltunk, igaz, kicsiben, az adásokat elkészítettük, közben magunk is előadókká is váltunk… Olyan nehézségeket küzdöttünk le a magunk módján, amelyekre mindaddig nem számítottunk – olvasom a cég beszámolójában.

A kurzus utolsó órája, az online sörfőzés a program méltó „befejezése” volt. A sörfőzés nem olyan ugyanis, mint egy ebéd elkészítése. A kész, fogyasztható termékre ez esetben egy hónapot várni kell. 

A „diákoknak” küldtek alapanyagcsomagot, hogy tudjanak miből főzni, a házi sörfőző szettet pedig webáruházakban szerezték be azok, akiknek szüksége volt rá. Így sikerült egy új országos csúcsot is beállítani: az egyidejűleg legtöbben sört főzők rekordját. Ezzel a Magyarországi Rekordok Adatbázisába is bejutott az akció.

A mester és a söre.

Akik csak a tanfolyamot nézték végig, azok megkapják a „Magasabb Sörtudat Követe” oklevelet, akik pedig Pedróékkal együtt főztek, azok márkanagykövetek lesznek. Sőt, versenyezhetnek is, jutalmuk sör és viszki. „A győztest végül vendégül látjuk Miskolcon, a zip’s brewhouse főzdéjében látogatásra és sürkóstolásra, végül elrepítjük a dublini Jameson Distillery Bow Streetbe…”

A sörök addig is az erjesztő tartályokban érnek. Május első-második hetében – a tanfolyam folytatásaként – újra jelentkeznek a szakemberek, hogy megmutassák, miképpen kell a sört alkalmassá tenni otthoni körülmények között a palackozásra. Számításaik szerint a házi sörök május végén már kortyolhatók.