Szellemi tulajdonát adja a Canon a vírus ellen

A Canon Inc. ma bejelentette: a vállalat a koronavírus elterjedésének megállítása végett alapító tagként csatlakozott a „COVID-19 Ellenintézkedés-nyilatkozathoz”.

A nyilatkozat szerint a Canon vállalja, hogy nem érvényesíti szellemi tulajdonjogait olyan fejlesztési, gyártási és egyéb tevékenységek közbe, amelyek a COVID-19 terjedésének megállítására irányulnak.

A COVID-19 terjedésének megállítására az üzleti világ, a kormányok és az oktatási intézmények sürgős összefogására van szükség. A rögzült gondolkodásmódot mellőzve, a létező akadályokat felszámolva kell gyorsítani a terápiás gyógyszerek, védőoltások, orvosi eszközök és a fertőzésellenes termékek fejlesztését.

A COVID-19 Ellenintézkedés-nyilatkozatának aláírói elkötelezik magukat amellett, hogy a járvány okozta válság idején nem érvényesítik bejegyzett szabadalmaikat, használati mintaoltalmaikat, formatervezési mintáikat és szerzői jogaikat olyan tevékenységekre, amelyek a COVID-19 terjedésének megállítására irányulnak, beleértve a diagnózist, a megelőzést, megfékezést és kezelést.

A nyilatkozat mentesít a szellemi tulajdonjogok bonyolult és időigényes feltárásának szükségessége alól. A szellemi tulajdonjogokra vonatkozó tárgyalások elkerülésével nyitja meg az utat a kutatások, fejlesztések és a leginkább hatékony gyártás előtt, a COVID-19 terjedése elleni eredményes küzdelemhez.

A Kiotói Egyetem professzora, Fumihiko Matsuda felhívására számos szervezet és iparvállalat csatlakozott a nyilatkozathoz. A nyilatkozat alapító tagjai örömmel vennék további szellemi tulajdonjog birtokosainak a csatlakozását és ezáltal hozzájárulását a COVID-19 terjedésének megállításához.