Rövidesen nagyon sok cég szűnhet meg

Márciusban 2488 céget alapítottak, ami még a 2019-i havi átlagot is meghaladja.

Eszerint a járvány egyelőre nem törte meg a hazai cégalapítási kedvet, a múlt hónapban kis híján 2500 vállalkozást alapítottak Magyarországon, 2,8 százalékkal többet, mint tavaly havi átlagban. A lendület folytatódása egyelőre nem számít meglepetésnek, a cégalapítás ugyanis üzleti tervezés és adminisztratív szempontból is általában hosszú folyamat. A koronavírus-járvány hatása csak fokozatosan mutatkozik meg a céginformációs statisztikákban, sokan ugyanis éppen a válság hatására kezdenek (vélhetően) új vállalkozásba.

Már a 2008–09-i gazdasági világválság idején sem lankadt látványosan a cégalapítási kedv. Jó 26 ezer vállalkozással bővült a hazai cégbázis 2008-ban, a legnagyobb mértékben 2000–10 között. A probléma: a kényszervállalkozások aránya az átlagnál jóval magasabb volt ebben az időszakban. Sok, munkáját vesztett alkalmazott döntött kényszerűségből vállalkozásalapítás mellett. Ezek a vállalkozások még lehettek sikeresek is, ám a 2010-es évek elején tapasztalt tömeges felszámolás és kényszertörlés azt mutatta, hogy sok vállalkozás hullott el az alapítást követő években. A 2008-ban alapított cégeknek még a fele sem érte meg a 10. születésnapját, ami a rendszerváltás óta mért leggyengébb tízéves túlélési arány.

A gazdasági visszaesést tehát nem feltétlen a cégalapítási számokban érdemes keresni. A végrehajtások számának növekedése az első figyelmeztetés. Az általános lassulás mellett a március 24-i kormányrendelet a folyamatban lévő végrehajtások szüneteltetését is előírja.

Válsághelyzetben általában a végelszámolások száma is megugrik, hiszen sok vállalkozó számára éppen ez az utolsó csepp a pohárban. A végelszámolást akkor érdemes kezdeményezni, ha a vállalkozónak van más lehetősége a megélhetésre. Az idén márciusban 943 hazai vállalkozás döntött a végelszámolás mellett, nyolcadával több, mint esztendővel azelőtt, ám nem tekinthető rendhagyónak.

Márciusban 2824 céget töröltek, és ez szintén illeszkedik egyelőre a múlt évek átlagához. Újonnan 430 felszámolási eljárást kezdeményeztek, ez legalább annyira sok, mint az előző hónapokban volt. Ha a válság néhány hónapnál hosszabb időre elnyúlik (és erre igen nagy az esély!), akkor még több lesz a felszámolás.

Egyelőre kérdés, hogy mennyire növekszik meg a kényszervállalkozások aránya; a cégmegszűnések néhány hónapon belül mind gyakoribbá válnak.