Szja-jóváírás jár a nyugdíjbiztosítás után

Kevesebb, mint egy hét maradt a 2018-ra vonatkozó adóbevallások benyújtására. A nyugdíjbiztosítással rendelkezőknek is május 20-ig kell kérvényezniük a tavalyi befizetéseik után járó 20 százalékos adójóváírást – figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a múlt év végére 285 ezer fölé emelkedett az adókedvezményes nyugdíjbiztosítások száma Magyarországon, ez 43 ezerrel több, mint esztendővel előtte. A szerződők több mint 70 milliárd forintot fizettek be 2018-ban. A termék népszerűsége annak is köszönhető, hogy 2014. január 1-től az szja-törvény 44/C paragrafusa értelmében a nyugdíjbiztosításokba befizetett éves díj után évi maximum 130 ezer forintig 20 százalék adójóváírás vehető igénybe.

Az adójóváírás nem jár automatikusan, kérelmezni kell. Részben ezzel magyarázható, hogy az érintettek mintegy harmada a múlt években nem érvényesítette a kedvezményt. A maximális, 130 ezer forintos adókedvezményhez évente 650 ezer forintot kellene befizetni. A szerződések átlagdíja tavaly meghaladta a 246 ezer forintot.

Az adóbevallások 144–148. sora vonatkozik a nyugdíjbiztosítási szerződésre, ezeket kell a biztosítótól kapott igazolás alapján kitölteni az adókedvezmény érvényesítéséhez.