Önvezető járműveket tesztelnének a bécsi kikötőben

A BOKU és Hafen Wien közös kezdeményezésével áruszállításra és logisztikára szakosodott mobilitási labort hoznak létre a bécsi kikötőben. (Képek: Euro*Comm PR)

Thinkport VIENNA néven kezdett közös munkába a bécsi agrártudományi egyetem, a BOKU és a bécsi kikötő, a Hafen Wien. Az osztrák közlekedési minisztérium támogatásával megvalósuló beruházás célja, hogy környezetbarát új technológiákat és szolgáltatásokat fejlesszenek ki a városi áruszállításban, és amelyek jól alkalmazhatók a gyakorlatban, emellett a társadalom is támogatja őket. Bécs célja ugyanis, hogy 2030-ra minimalizálja az áruszállítás miatt keletkező szén-dioxid-kibocsátást a sűrűn lakott területeken.

A Thinkport VIENNA innovációs műhelyként és nyitott mobilitási laborként működik majd, ahol a sűrűn lakott városi területek logisztikai kihívásaira keresik a válaszokat, új módszereket és technológiákat dolgoznak ki és tesztelnek. Ilyen például a bio-élelmiszerek árufuvarozása és környezetbarát kiszállítása a végfelhasználóknak, a számítástechnikai megoldásokkal támogatott raktárlogisztika vagy önvezető teherjárművek tesztelése a kikötő területén. Ezeket olyan kezdeményezések egészítenék ki, amelyek felhívnák a lakosság figyelmét a logisztika problémáira: bemutatnák például, hogy milyen folyamatok játszódnak le, amíg egy interneten megrendelt termék eljut a vevőhöz.

Ausztriában jelenleg öt mobilitási labor van készülőben, a Hafen Wien területén létrejövő pedig az egyetlen lenne, ahol kizárólag az árufuvarozásra és a logisztikára koncentrálnak. A közlekedési és logisztikai ágazat mellett a gazdaság minden olyan területéről várnak projektpartnereket, ahol kulcsfontosságú a jól működő logisztika. Ezen kívül startupokra és a városi önkormányzat azon területeire is számítanak, ahol szintén fontos szerepet játszik a logisztika.