Operaház, az 21. századra hangolva

Az újságírókat, sajnos, ma még nem érhette ez a nagy megtiszteltetés, a krónikások jókora kerülővel, a főbejáraton át, a pompás főlépcsőn fölbaktatva, a Székely Bertalan-terem előtti térség érintésével mehettek le a királylépcsőn abba az aulába, amely a királyi fenségek, majd pedig a történelem számos előkelősége (nem mindig kiválósága) fogadását szolgálta Erkel Ferenc valamikori birodalmában, egészen napjainkig. Szakértők szerint – mondta a főigazgató – az Operaház eredeti falfestése ezen a helyen maradt fenn a legjobb állapotban annak ellenére, hogy a második világháború a dalszínházat sem kímélte meg. A protokollra kezdettől ügyeltek. Az Operaházat (is) megalkotó Ybl Miklós olyan szellemesen tervezte meg az uralkodó(k) útvonalát a páholyukig, hogy közben elméletileg senkivel sem kellett találkozniuk…

Ma, a magyar kultúra napján egy sor olyan bejelentés hangzott el a Magyar Állami Operaházban, ami (ha megvalósul) mindenképpen az intézmény javára szolgál. A királyi lépcsőházban és előterében egykoron is tartottak szűk körű (értsd: kisszámú közönség előtti) előadásokat, a többi között gyerekek számára. Ma is kipárnázták a lépcsősort, és kisdiákok sokasága hallgatta végig a sajtótájékoztatót és a rögtönzött hangversenyt Szvétek László magánénekes (basszus) és az Operaház zenekarának tagjaiból alakult „kisegyüttese” jóvoltából; Kodály Zoltán Háry Jánosának részleteit hallhattuk.

A főigazgató a magyar kultúra napját használta apropóként arra, hogy bejelentse a Magyar Állami Operaház Aula+ progamjának a folytatását. A szóban forgó királyi lépcső aulájában kutatóhelyet alakítanak ki, ahol az intézmény digitalizált történelmével és egyedülálló emlékeivel ismerkedhet meg a látogató a konzolokra ültetett iPad-ek („táj-pedek”) segítségével. E tájékoztató eszközökről bárki a saját postafiókjába küldheti mindazt, amit kutatgatásai közben fontosnak tartva elmentett. A „táj-pedek” nyitólapjáról leolvasható, hogy a kínálat 128 esztendő műsorát, művészeit, színlapjait, az alkotókat, az előadások címét, szereposztását stb. tartalmazza film- és videó- továbbá hangfelvételekkel együtt. Kincsesbánya!

A lépcsőházban rendszeresen tartanak diákoknak, látogatóknak ismeretterjesztő 3D-vetítéseket; a többi között M. Tóth Géza, a nemzetközi hírű animációs rendező, producer két filmjét a magyar operajátszásról és a ház történetéről. És ha már említtetett: az esztendő hét emlék- és gyásznapján, az esti előadás előtt két-kétperces videók láthatók majd élő zenei kísérettel – ugyancsak M. Tóth alkotásaiként.

A kezdeményezésből a ma esti előadás vendégei már ízelítőt kaphatnak a magyar kultúra napja alkalmából, és megtekinhetik az OperaDigiTárban Erkel Feencnek, az Operaház első fő-zeneigazgatójának Himnusz-kéziratát.

Ugyancsak mai esemény – hangzott el újságírók előtt –, hogy a  “Dalszínház utcai dalestek” sorozat egyik produkciójával a párizsi Magyar Kulturális Intézetben lép föl az Opera egyik művésze. A “Collegium Operorum, 2013”-sorozat valamennyi közreműködője meghívást kapott egy-egy magyar intézetbe...

És ezzel még nincs vége a bejelentéssorozatnak! Tegnap családbarát intézménnyé léptették elő a Magyar Állami Operaházat. Külön tervet dolgoztak ki a házban a többi között arra, hogy miként könnyítsék meg a balettkar ifjú művésznőinek a kismama-időszakot. Alighanem világelsőként külön babazászlóval jelzik majd, ha gólya érkezett a Dalszínházba. A PromoBox Kft. hasznos termékekkel ajándékozza meg a babákat és családjukat. De nem csupán az operaháziakat, hanem az intézmény művészeinek közreműködésével mostantól valamennyi, évente mintegy 85 ezer újszülött magyar állampolgárt – itthon és külföldön egyaránt. A kis, bőrönd alakú csomagban a jó minőségű termékminták és hasznos információs anyagok mellett helyet kapott az Operaház zenei Útravalója, az a cd, amelyen a Dalszínház művészei a hazai operairodalom gyöngyszemeit szólaltatják meg. A lézerkorong kísérő szövege Kodály Zoltánt idézi. A Mester mondta, hogy a gyermek zenei nevelését nem a születése előtt kilenc hónappal, hanem már az édesanya születése előtt kilenc hónappal jó megkezdeni…

Huszonötödik alkalommal ma adta át a Ferencsik Alapítvány nevében Héja Domonkos megbízott főzeneigazgató a Ferencsik János Emlékdíjat, amelyet hosszú ideig az Állami Hangverseny-zenekar és az Operaház Zenekarának művészei felváltva kaphattak meg, jó ideje viszont az Operaház hangszeres művészeit illeti. Ma Romanovszkaja Ludmilát tüntették ki. Harminc éve a Magyar Állami Operaház zenekarának hegedűművésze. Az operaházi munkán kívül sok hazai és külföldi fellépésen, lemezfelvételen vett részt a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral, a Budapesti Fesztiválzenekarral és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral.

Végezetül javasoljuk, kedves Olvasó, kattintson ide. Ugye, megérte?! A Magyar Állami Operaház mától megújult honlapját látja, érdemes böngészni, áttekinthetőbb, mint az eddigi volt, és – ígérik – folyamatosan gazdagodni fog, egyre több tartalmat és szolgáltatást helyeznek el a portálon.