Nem kétséges, hogy a magyar országimázs megítélésének elválaszthatatlan összetevője a gasztronómia. A hazai konyhaművészet megmérettetésére kiváló alkalom a január végi szakmai rendezvény a vendéglátó- és szállodaipar nemzetközi képviselőivel Lyonban –hangzott el a mai tájékoztatón.
Kétévente találkoznak a világ mesterszakácsai azon a főzőversenyen, amely voltaképpen a szakma világbajnoksága. Először a nagyhírű Paul Bocuse vezetésével rendezték meg – 1987-ben – a versenyt, ám első ízben csak most, 2013-ban képviseli résztvevő hazánkat. A döntős Széll Tamás a selejtezők, kontinensbajnokságok után január 30-án áll oda a lyoni fazekak mellé. A pesti, Vörösmarty téri Gerbeaud-házban működő Onyx étterem fiatal séfje ma a sajtó képviselői előtt számolt be felkészüléséről, és latolgatta esélyeit. Elmondta, hogy a Bocuse D’or Akadémia, a miniszterelnökség, a Magyar Turizmus Zrt., az Onyx étterem, a Hungexpo Zrt. és a Metro Kereskedelmi Kft. közösen egyengette útját, hogy méltó módon képviselhesse Magyarországot.
A hó végén két tucat ország csapata – köztük 13 európai – méri össze tudását Lyonban. A kiemelkedő képességű szakácsoknak igencsak összpontosítaniuk kell ahhoz, hogy legfeljebb öt és fél óra alatt elkészítsék hús- és halmenüjüket, amivel reményeik szerint lenyűgözik a nemzetközi zsűrit.
A lyoni tűzhely mellé lépésük előestéjén a versenyzőknek harminc perc áll rendelkezésükre, hogy ellátogassanak a szomszédos szakkiállítás zöldség- és gyümölcspiacára, hogy eldöntsék: mit használnak fel a másnapi versenyen. Miután kiválasztották a hozzávalókat, a séfnek a felkészítőjével és segédjével együtt egy órája van arra, hogy kigondolja és lejegyezze a receptet. Követelmény tehát, hogy a döntősök bemutassák rögtönző képességeiket, vagyis hogy tudnak-e sokszínű fogásokat spontán kieszelni a rendelkezésükre álló alapanyagokból.
Széll Tamás versenyfogásait a Rubik-kocka ihlette. A magyar mesterszakács néhány éve már készített egy ételekből összerakott Rubik-kockát, amit le is fényképezett. Mint a mai beszélgetésen is hangsúlyozta: a bűvös kocka és az ételek között kézenfekvő a párhuzam. A dinamikusan egymáshoz illeszkedő sorok – azaz falatok – elválasztják, illetve kiegészítik egymást. A koncepció felvázolása fiatal magyar dizájnereknek köszönhető.
Széll Tamás jelenlegi munkahelye egyébként hazánk második Michelin-csillagos étterme, Onyx, ahol Szulló Szabinával dolgozik együtt séfként. A magyar tulajdonú étterem elsősorban saját nevelésű csapattal dolgozik, nagy súlyt fektet a hazai, minőségi alapanyagokra és a hozzá illő magyar borválasztékra. A sikeres elképzelést bizonyítja, hogy az étterem két éve Michelin-csillagot nyert.
A harmincesztendős Széll Tamás már eddig is számos elismerést vívott ki, amit a Michelin-csillag is bizonyít. Éppen tíz évvel ezelőtt megnyerte a hazai Chaîne des Rôtisseurs szakácsversenyt, és ő képviselte hazánkat a dél-afrikai döntőn. 2008-ban és 2010-ben a Hagyomány és Evolúció szakácsversenyt nyerte meg, mely a legrangosabb hazai melegkonyhás megmérettetés.
Sok sikert kívánunk Széll Tamásnak Lyonban!