Optikai csalódás Orbán ígérete

A magyar közszolgálati média nem számolt be arról a dokumentumfilmről, amit kedden vetített le „Vírusos – Az antiszemitizmus négy mutációja” címmel az amerikai közszolgálati tévé, a PBS.

A csaknem másfél órás dokumentumfilm elég nagy port kavart – értesítettek amerikai ismerőseim. Mert vajon melyik ország lehetett az antiszemita vírusfertőzés egyik mutációja? Igen. Az orbáni Soros-gyűlöletből táplálkozó nyílt kormányzati gyűlöletkampány. Bill Clintontól kezdve Tony Blair brit kormányfőig politikusokat, elemzőket szólaltatott meg a rendező, Andrew Goldberg, amikor kommentekkel és elemzésekkel reagáltatott egy-egy jelenséget. Ő úgy jellemezte a mostani helyzetet: az antiszemitizmus kicsiben jelentkezett, majd mint a vírus, elkezdett terjedni. Másképp: szavakkal kezdődik, aztán tettekbe fordul.

A rendező elmondja például, hogy számos helyen hallotta, ha valaki megfertőződött az új koronavírussal, akkor azt tanácsolták neki, menjen el a zsinagógába és ott köhögje, prüszkölje tele a levegőt. Magyarországon túl a szélsőjobb és a szélsőbal rasszista megnyilvánulásait veszi sorra Franciaországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban, ott legfőképp a 17 áldozatot követelő pittsburghi zsinagógában történt tömegmészárlást elemezve.

A filmben a Soros elleni tv-s és óriásplakátos kampányt mutatják be, bevágják a többi között Orbán Viktor és Kovács Zoltán szóvivő árulkodó mondatait – mindenütt hangsúlyozva a muszlim, keresztény és zsidó identitás összeférhetetlenségeit. Előzeteseket adott le a filmből az ABC News épp úgy, mint a San Francisco Chronicle is – a sok között.

Joanna Kakissis tudósítása számol be az NPR amerikai közszolgálati rádióban arról, hogy Orbán Viktor bejelentette a korlátlan hatalmat biztosító rendeleti kormányzás visszavonását. A május végi visszavonásról, amit Orbán Viktor még a múlt héten ígért meg, a rádió nem számolt be, de arról igen, hogy Varga Judit Facebook-posztjában bocsánatkérésre szólította fel a kormányfő rágalmazóit. Mire a tudósítás megjegyzi: a múlt 10 év magyarországi illiberális rendszerének tapasztalata – a fékek és ellensúlyok felborítása – azt sugallja, hogy a kormányfő aligha vonja vissza a rendkívüli felhatalmazást. Ráadásul a veszélyhelyzetben olyan intézkedéseket hozott Orbán szép számban, amelyeknek semmi közük nem volt az új koronavírushoz. Például a szigorúan titkosított Budapest–Belgrád kínai vasútépítési szerződésnek.

A cikk felidézi, hogy Brüsszel kifogásolta és szankciók bevezetését fontolgatja épp e törvény miatt a magyar kormány ellen. A kormány reakciója sem marad ki: kritikusai hazugságokat terjesztenek, ahelyett hogy a nehéz koronavírusos időszakban szolidaritást tanúsítanának Orbán Viktor iránt. Kovács Zoltánra is kitért, aki amiatt háborodott fel, hogy Hitlerrel vontak párhuzamot, amikor Orbán intézkedéseit elemezték. Holott épp ezeknek a szigorú intézkedéseknek köszönhető, hogy Magyarország viszonylag szerencsésen megúszta a pandémiát.

Azonban az NPR szinte azonnal ismertette a magyar Helsinki Bizottság erre vonatkozó álláspontját: csupán optikai csalódás, amit most Orbán ígért a hatalom visszaadásával. Épp ugyanolyan jogosítványai lesznek a jövőben is, mint a rendeleti kormányzás idején az orbáni alkotmány minimális garanciája nélkül.

Az „Emerging Europe – a felzárkózó Európa” portál azt adja az üzleti élet tudtára, hogy annak a külföldi befektetőnek, aki 10%-ot meghaladóan akar magyar cégben részesedést szerezni, annak speciális engedélyért kell folyamodnia a kormányhoz, ami 45 napot vehet igénybe. S erre persze azok után kerül sor, hogy már nemcsak megkötötték, de titkosították is a kínaiakkal kötött vasútépítési szerződést. Az elemzés végül a Freedom House Magyarországra vonatkozó antidemokratikus, hibridként jellemzett rezsimértékelésével zárul.

A Charles Koch által alapított brit Spiked magazinban Frank Füredi írt a magyar kormány mellett kiálló elemzést, sorra véve az összes, az utóbbi időben a nyugati újságokban közölt, a rendeleti kormányzásra vonatkozó kritikákat, amiket ő jogtalannak tart. A magyar származású, a kenti egyetemen oktató szociológus kulturális háborúról beszél, aminek semmi értelme, hisz’ – mondja – Orbán mégis csak visszaadja a korlátlan felhatalmazást. Füredi nem említi a kormány újabb trükkjét a rendeleti kormányzás lehetőségére, és azt sem, hogy nem vonja vissza a koronavírussal semmilyen összefüggésbe nem hozható, az ellenzéket büntető intézkedéseit.

Frank Füredi gyakori előadója annak a Danube Intézetnek, amelynek működését az Orbán kormány finanszírozza.