Orbán 14. havi nyugdíjat is ígér

Ezzel a címmel jelent meg az origo.hu portálon a 2006. január 20-án 19 óra 45 perckor kiadott MTI-hír. Az azóta eltelt idő alatt a tudósítás nem frissült, és tudomásunk szerint senki sem cáfolta a hitelességét.

„Orbán Viktor szerint a 14. havi nyugdíj is lehetővé válhat a Fidesz járulékcsökkentési programja révén. A Fidesz elnöke erről Egerben beszélt, a városi sportcsarnokban tartott nagygyűlésen, pénteken. Az MSZP szóvivője szerint a Fidesz elnöke gúnyt űz a nyugdíjasokból, akarat nélküli kiskorúaknak nézi őket.

Amennyiben megvalósul a Fidesz járulékcsökkentési programja és ennek nyomán több százezer új munkahely jön létre, kitűzhetővé válik a 14. havi nyugdíj bevezetésének célja – mondta a volt miniszterelnök a Változás 2006 című országértékelő beszélgetésen.

A pártelnök szerint 600 ezer új munkahely jöhetne létre, ha a járulékcsökkentés eredményeképpen minden családi vállalkozó akár csak eggyel több embert tudna foglalkoztatni. Az új munkahelyek révén befolyó társadalombiztosítási bevételek fedeznék a csökkentés miatt kieső forrásokat. Az új munkahelyek létrehozása és az aktív keresők számának növekedése nyomán 2006–10 között a 14. havi nyugdíjat is be lehet vezetni – mondta Orbán Viktor.

A pártelnök szólt arról is, hogy a Fidesz az alkotmányba foglalná, hogy Magyarországon az állam elismeri a gyermeknevelés költségeit. „Ha módunk lenne (…) a mintegy kétharmados többségű parlamentet elővarázsolni”, akkor az alkotmányban kellene rögzíteni, hogy Magyarországon az állam elismeri a gyermeknevelés költségeit – mondta.

„A mai magyar adórendszer olyan, hogy ha az ember úgy dönt, hogy mondjuk állatot tart, mondjuk nyulat, annak a költségeit leírhatja az adójából, ha úgy dönt, hogy gyermeket tart, azt nem írhatja le (…) ezért családellenes az adórendszer” – fogalmazott a politikus. Hozzátette: aki egyedül él, annak háromszor annyi adót kellene fizetnie, mint aki három gyereket nevel.”

MSZP: Orbán gúnyt űz a nyugdíjasokból

Nyakó István, az MSZP szóvivője a Fidesz elnöke beszédére azt mondta: „Orbán Viktor gúnyt űz a nyugdíjasokból, akarat nélküli kiskorúaknak nézi a legtapasztaltabb korosztályt”. Tagadhatatlan, hogy a Fidesznek van adóssága a nyugdíjasokkal szemben: kormányzása alatt összesen 50 milliárd forinttal rövidítette meg őket – tette hozzá.

A szocialista párt szóvivője szerint a mostani javaslat nem kárpótlás, inkább szemfényvesztés, mivel a munkaadói társadalombiztosítási járulék tízszázalékos csökkentése 650 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek. Ez azt jelentené, hogy eltűnne a 13. havi és további háromhavi nyugdíj fedezete. Mint mondta, az idén 149 milliárd forint van elkülönítve a 13. havi nyugdíj költségeire.

 Rogán: a Fidesz tíz százalékkal csökkenti a munkát terhelő adókat

Rogán Antal szombati nyilatkozata szerint a Fidesz által tervezett társadalombiztosítási járulékcsökkentés nem jelent bevételkiesést, munkahely-teremtő hatása a 14. havi nyugdíj bevezetését is lehetővé teszi. „Ha a Fidesz kormányra kerül, július 1-jétől tíz százalékkal, a jelenlegi 29-ről 19-re csökkenti a munkát terhelő járulékokat, ez lehetővé teszi a 14. havi nyugdíj bevezetését is a következő kormányzati ciklusban” – mondta a Fidesz frakcióvezető-helyettese szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A járulékok tíz százalékos csökkentésével legkevesebb 120–150 ezer új munkahely hozható létre, és ennek eredményeként bevezethető 2006–10 között a 14. havi nyugdíj – mondta Rogán, aki szerint a járulékok csökkentése nem jelent bevételkiesést. „1998–2002 között a munkát terhelő adók tízszázalékos csökkentésének eredményeként 236 ezer új munkahely jött létre, beindult a gazdasági növekedés és nőttek a társadalombiztosítási kassza bevételei” – nyilatkozta a frakcióvezető-helyettes.

Harrach Péter országgyűlési képviselő szerint a költségvetést nem terheli olyan mértékben a 14. havi nyugdíj, hogy az lehetetlenné tenné annak bevezetését. Ennek évi forrásigénye 150 milliárd forint.