Orbán amerikai fegyverek vásárlásával jutott a fehér házi meghívóhoz

Az NPR amerikai közrádió internetes oldala igen terjedelmes anyagot közölt még Donald Trump és Orbán Viktor találkozója előtt arról, hogy az elnök személyében a magyar kormányfő ritka szövetségesre talált. A cikk visszatekintett arra, hogy Bill Clinton 1998-ban fogadta a Fehér Házban az akkor 35 éves, reformista Orbán Viktort, aki hozzásegítette hazáját a kommunizmusból való átmenethez.

A magyar miniszterelnök – az NPR szóhasználata szerint – ma „Európa egyik legprominensebb nacionalistája”, aki „szoft autokráciát”, vagyis „puha önkényuralmat” vezetett be az országban, és riadalmat okoz az Európai Unióban. Az Obama-kormányzat korlátok közé szorította a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal, mert aggódott amiatt, hogy Orbán aláásta a demokratikus értékeket. Egyes elemzők szerint – fogalmazott az amerikai közrádió – a magyar vezető a nacionalizmust illetően rokonlélekre lelt Trump személyében –, ahogyan azt az amerikai elnök volt vezető stratégája, Steve Bannon mondta Orbánról, „ő már Trump előtt is Trump volt”.

„…But some analysts say the Hungarian leader has found a kindred spirit in President Trump, a fellow nationalist. Trump's former chief strategist, Steve Bannon, once called Orban „Trump before Trump…” 

Kim Lane Scheppelének, a Princeton egyetem Magyarország-szakértőjének a véleményéből azt emelte ki az NPR cikke, hogy mind Trump, mind Orbán a bevándorlást tette meg fő témává. Mindketten a félelemkeltéssel és a nacionalista érzelmek szításával operálnak. A különbség – hangsúlyozta Scheppele – az, hogy Orbán sokkal sikeresebben tudta jogszabállyá alakítani kampányígéreteit. „Autokratikus rezsimet hozott létre az EU kellős közepén, megnyeri azt, ami valódi választásnak látszik, elfogadtatja azt, ami valódi törvénynek látszik. Más önkényurak is szeretnék tudni, hogyan csinálja” – idézte az amerikai közrádió Scheppelét. Az NPR szerint ugyanakkor a Fehér Ház azt remélte a találkozótól, hogy Magyarországot fegyver- és gázmegállapodásokkal el lehet téríteni Oroszországtól, illetve Kínától.

A londoni The Guardian szintén kitért arra a fehér házi tájékoztatásra, amely szerint Orbán látogatására annak a jegyében került sor, hogy az Egyesült Államok el kívánja mélyíteni elkötelezettségét Közép-Európa iránt, mégpedig fegyver- és energiakereskedelmi ügyletekkel. Donald Trump – írta a brit lap – annak ellenére döntött a magyar miniszterelnök washingtoni fogadása mellett, hogy bírálói szerint a vizit mintegy díjazza a magyarországi demokrácia elporladását és Orbán szoros kapcsolatát a moszkvai vezetéssel. A The Guardian megjegyezte: az amerikai kormányzat kritikusai úgy látják, hogy Trump a polgári szabadságjogok helyzetét figyelmen kívül hagyva köt üzleteket külföldi erőskezű vezetőkkel.

A bécsi Der Standard viszonylag ritkán emlegetett magyarázattal szolgált arra, hogy miért késett ilyen sokáig Orbán Viktor fehér házi meghívása. A lap szerint azért, mert a magyar kormányfő nem csupán Vlagyimir Putyin orosz elnökkel ápol bensőséges viszonyt, hanem infrastrukturális és technológiai fejlesztésekkel bízza meg Kínát is. Miközben Trump Moszkvához fűződő viszonya áttekinthetetlen, Kína esetében az amerikai elnök nem ismer tréfát.

Ezzel az osztrák lap arra utalt, hogy Washington kemény eszközökkel próbálja visszaszorítani a kínai befolyást, és eközben magyar részről azt jelentették be, hogy a Huawei fejlesztheti ki az országban az ötödik generációs mobilhálózatot. Ebben a helyzetben Orbánnak – írja a Der Standard Budapesten keringő híreszteléseket ismerterve – David Cornstein amerikai nagykövet közvetítésével, jelentős volumenű amerikai fegyverbeszerzéssel kellett mintegy megvásárolnia a fehér házi meghívót.

Mindenesetre Trump kimondta azokat a szavakat – és ezt már a hamburgi Die Welt írja –, amelyekre Orbán évek óta várt, mert az európai kormányfőktől ritkán hall ilyesmit: az amerikai elnök szerint a magyar miniszterelnök nagyszerű munkát végez, és ezért tisztelik őt az emberek.

Végül nézzük a Politico című amerikai lap és hírportál európai kiadását, amely azzal a címmel számol be a fehér házi találkozóról, hogy útjára indult a Trump–Orbán férfias barátság. Orbán „talán olyan, mint én. Kissé ellentmondásos, de az rendben van. Jó munkát végzett, megőrizte országa biztonságát” – fogalmazott Donald Trump az újságírók előtt.