Orbán Európa ellen szervezkedik: kiszolgálja Putyin terveit

A brit lapok – számos jel szerint – előszeretettel foglalkoznak az Európai Unió krízisjegyeivel és annak esetleges következményeivel. A Daily Express vasárnapi számában az euroszkeptikusok, az olaszok, a lengyelek és a magyarok kerülnek terítékre, akik megbéníthatják Brüsszelt – véli Grant Amyot.

A politikai elemző, aki abból indul ki, hogy Olaszországban Mario Draghi technokrata kormányának nyakában liheg – legalábbis a közvélemény-kutatások mostani állása szerint – a Matteo Salvini-féle euroszkeptikus Ligája. Márpedig: ha egyre jobban erősödnek, egyre nagyobb az esély az új tengely létrejöttének, ami kormányozhatatlanná tehetné az Európai Parlamentet. Ha esetleg az EU kettészakad, akkor létrejön a régóta fenyegető kétsebességes Európa.

Magyar- és Lengyelország a legutóbbi költségvetési vitában eleve túl messzire ment követeléseivel, megbénítva időlegesen a döntéshozatalt. Orbán Viktor keményvonalas, új jobboldali szuper-pártcsalád összehozásán dolgozik, amelynek kitűzött célja az EU további integrációjának a megakadályozása. Ezt megerősíti az olasz La Repubblicában megjelent elemzés is, amely szerint Orbán egy új „nacionalista pártcsaládot akar létrehozni”.

Hasonló nyomvonalon halad a Total Slovenia News/Mladina (Ifjúság), az 1920-as évek óta létező, baloldali, szlovén hetilap, mely címlapjain is foglalkozik Orbánnal, a frissen megjelentek alapján állítja: a Balkánon is Orbán vezetésével, Putyin hátszelével olyan összefogás körvonalazódik, amely az EU-t szeretné megroppantani. Instabilitást teremtve csapdát állítanak az EU-nak – így a Mladina szerkesztőségi cikkének lényege, amely ugyanakkor reményét fejezi ki, hogy az EU ezt már nem fogja tétlenül nézni, mint ahogy ezt tette az elmúlt hosszú évek során.

A cikk abból indul ki, hogy Zágráb, Belgád és Ljubljana már egyezkednek Bosznia-Hercegovina jövőjéről, de veszélyesnek látszik ennek tágabb optikája, amely szerint Bulgária, Ciprus, Görögország, az összes ortodox keleti keresztény országok csatlakoztak a kezdeményezéshez. A cikk úgy fogalmaz: illiberális európai szövetség létrehozásának kezdeményeit látjuk. Ami tiszta érdekszövetség lenne, és nem politikai szerelem, ami mögött Putyin hatalmi szándéka áll, aki épp azt szeretné elérni Európában, amit elért Erdogan Szíriában. A destabilitást.  Ráadásul Brüsszel még nem tudatosította magában, mennyire veszélyes játékos Janes Jansa szlovén kormányfő. Merthogy már nem egy kis ország jelentéktelen vezetője, hanem egy nagy játszma játékosa lett, aki hálával tartozik Orbánnak.  Legyen elrettentő kép, mint előzmény, ahogy Erdogan a múlt héten bánt Ursula von der Leyennel, aki április 7-én tárgyalt vele, s nem kapott széket.

Az SRF, a svájci közszolgálati rádió és tv az orbáni új privatizációt mutatja be meglehetős részletességgel, amely szerint az állami tulajdont – egyetemeket, kastélyokat, kórházakat, termőföldeket és energiaóriásokat – mentenek ki magánalapítványokba, és amelyeknek vezetői a Fidesz szövetségesei. A hajnali órákban már 330-an osztották meg a cikket. Szakács László MSZP-s képviselőt is megszólaltatja, aki jelzi: készül a jövő évi választások utáni megélhetésre a Fidesz. Teljesen nyilvánvaló, hogy túlélőkészletet rak össze, amennyiben elvesztené a választásokat.

Ligeti Miklós a Transparency International-től attól tart, hogy a „kimentett” vagyonokat nem fogja tudni visszaszerezni később az állam. A svájci rádió és tv megkereste a kormányt és a Fideszt is, egyikőjüktől sem kapott választ a kérdéseire.

Scott Roxborough emlékezik meg Törőcsik Mariról a Hollywood Reporter folyóiratban, mint egy olyan sztárról, aki a II. világháború után Kelet-Európa filmművészetének ikonikus alakja lett 170 filmmel a háta mögött. A Körhintán kívül Szabó Istvánnak, a Napfény ízében, illetve Costa-Gavras Zenedoboz filmjében nyújtott alakítását emeli ki a szerző, de még a 2017-i filmjére, a Mészáros Márta Aurora Borealisában játszott utolsó szerepére is felhívja a figyelmet.

A magyar színésznő gyakorlatilag Cannes-ban debütált, ahol a fiatal François Truffaut el volt bűvölve tőle, úgy fogalmazott 1956-ban, hogy a fesztivál legnagyobb sztárja volt. A második nagy sikerét 71-ben Makk Károly Szerelem-jével, majd 1976-ban a harmadikat pedig a Déryé hol van? Maár Gyula filmjével aratta, s nyerte el Cannes-ban a legjobb női alakítást díját. Cannes-ban annyira díjazták, hogy a Körhintát 2017-ben ismét vetítették, hogy egy új nemzedéknek mutathassák be Törőcsik Marit. Oscar-jelöléseit is kiemelik, a Pál utcai fiúkkal és a Macskajátékkal.

A Variety is legfőképp külföldi sikerei alapján állít emléket a 86. életévében járt Törőcsik Marinak.  Leo Barraclough még Jean Cocteau-t is megemlíti, aki szerint 1956-ban Cannes-ben már kijárt volna neki a legjobb női alakítás díja. Gárdos Péter Szamárköhögése Chicagóban nyerte el a Filmfesztivál fődíját, 1989-ben pedig a Zenedobozzal az Arany Medvét.