Orbán feltételeket szabna és diktálna Európában

Európának nemcsak a koronavírustól, hanem a populistáktól is meg kell szabadulnia – így összegezte Angela Merkelnek az Európai Parlamentben tegnap a német soros elnökség kapcsán elmondott beszédét a Der Spiegel.

Mert épp a koronavírus-helyzet bizonyította be, hogy nemcsak mellőzik, de tagadják is a tényeket a populisták. Nem lehet hazugsággal, félrevezető tájékoztatással felvenni a harcot a koronavírus ellen. Az igazságot a gyűlölet és a propaganda sem győzi le. Az igaz kimondására és átláthatóságra van szükség, mint a demokráciában.

A tudósító szerint sem kellett nagyítóval keresni, kire utaltak ezek a mondatok. Mindenekelőtt arra az Orbán Viktorra, aki a vírus keltette félelmet használta fel a polgári szabadságjogok újabb megvonására. A populisták saját céljaik elérésére használják fel az ilyen típusú válságokat. Beszédében Merkel tulajdonképpen csak a végén tért ki részben az uniós alapértékekre, de leginkább csak a képviselők felvetésére reagálva fogalmazott úgy, hogy a jogállami normák megtartása abszolút elsőbbséget élvez. Ugyanakkor finomított ezen, hogy olyan közös alapot kell megteremteni, amelyben lehetővé válik a közös munka.

A tudósító szerint Merkel nem igazán bízik abban, hogy Orbánt meg lehetne győzni bármiről is. Sőt, azt látta, hogy Merkel pár órával később elmondott beszéde szinte reakció volt arra, amit Orbán felvázolt az „Európa cenzúra nélkül” címmel rendezett online fórumon a közösség jövőjéről. Merkel sokkal inkább a nemzetközi törvények megtartatásáról beszélt, ahelyett, hogy a saját elképzeléseit próbálta volna ráerőltetni a keleti tagállamokra.

Az Európai Néppárt parlamenti vezetője, Manfred Weber sötétebb képet festett: Olvad az Északi-sark, Ausztrália tűzben ég, miközben támadás alatt a liberális demokrácia. Ezek után a német EB-elnökség nem lehet csupán széljegyzet az unió történetében – éppen most.

Három beszéd, semmi nézeteltérés – így sommázta a magyar kezdeményezésre megrendezett „Európa cenzúra nélkül” című online fórumot az Euractiv, amely külön kiemeli, hogy a François-Xavier Bellamy, aki filozófusként vezette a rendezvényt –  pontosabban: csak felvezette a szerb, a szlovén és a magyar vezető politikusok beszédét –, a francia jobboldal potenciális jelöltje. Aleksandar Vučić szerb elnök leginkább a déli uniós határok megvédésnek újabb lehetőségét vizionálta, addig a szlovén Janez Janša a kulturális marxizmust szidta, amely nem ad teret a nemzeteknek, és amiért a tömegtájékoztatást hibáztatta.

Orbán beszédéből azt emelte ki, hogy a Nyugatnak nem kellene megmondani, mit tegyenek Keleten a tagállamok. Tolerálniuk kellene a véleménykülönbségeket és akkor a közép-európai országok sem fognak tanácsokat osztogatni. Orbán szerint csak akkor képzelhető el az európai egység, ha az általa vázolt alapelvet mindenki megtartja.

Élesen bírálta a bécsi magyar nagykövetséget, illetve Nagy Andor nagykövetet az Riporterek Határok Nélkül szervezete, mert a diplomata bocsánatkérésre szólította fel az osztrák sajtót – írja a Salzburger Nachrichten. Nagy Andor szerint nemcsak Orbán Viktortól és a kormányától, hanem a magyar néptől, de még az osztrákoktól is bocsánatot kellene kérniük a helyi újságíróknak, amiért merték feltételezni, hogy autoriter rendszerre berendezkedve Orbán Viktor nem vonja vissza a koronavírus miatti rendkívüli helyzetet.

Az osztrák média félrevezette az egész országot, ezért elvárják a bocsánatkérést. A Riporterek Határok Nélkül jogvédő szervezet azonban úgy látja, Nagy Andorék követelése nem más, mint a már Magyarországon szokásos kritikai hangok elfojtása, de ezúttal a határon kívül. A bocsánatkérés a kormánnyal szembeni kritikus külföldi média elhallgattatására tett kísérlet. A kormány most már ott is maga szeretné megmondani, mi a helyes, mi az igaz. Nyilvánosan akarja pellengérre állítani az őt bírálókat, ami önmagában is az autoriter rendszert minősíti.

A szervezet nemcsak a sajtószabadságot mérő index zuhanására emlékeztet Magyarország esetében, de az Index hírportál függetlenségét aláásó kormányzati ügyeskedésekre is.