Orbán Lenint idézi – Kovács megnevezte az új mumust

„Orbán tolvaj” firkával jelent meg a Fox News amerikai tv-csatorna honlapján a Juncker–Soros–plakát átrajzolt változata abban a cikkben, amelyik berlini keltezésű, de az AP amerikai hírügynökség tudósítása. Ebben Orbán Viktor figyelmezteti párttársait: a baloldal győzelmét segítik, ha kizárják a Fideszt az Európai Néppártból.

Amit Orbán szalámi-taktikának nevez, és a baloldalt úgy jellemzi, mint amelyik nem szellemi, hanem hatalmi természetű küzdelmet vív. Orbántól itt azt is idézik, hogy a politikai szakirodalomban Lenin nyomán a „hasznos idiótáknak” nevezi a baloldalt. Ezen felül azt is kiemelik, hogy a magyar kormányfő szerint itthon senki sem lát semmilyen antiszemitizmust ebben a Juncker-Soros-kampányban, s mintegy kikéri magának, nem tehet arról, hogy Soros zsidónak született.

Az amerikai–német viszonyokra szakosodott New York-i lap, a The National Herald, a vasárnap zárult Delphoi Gazdasági Fórumon felszólalt a görög Új Demokrácia pártelnökét, Kyriakos Mitsotakist idézi, aki szerint ugyancsak ki kell zárni a demokrácia értékeit megtagadó Orbán Viktor pártját az Európai Néppártból. Sőt, emellett még azt is kijelentette, hogy a görög radikális baloldal, a Syrisa elnöke és Orbán Viktor – egy kutya, mert mindketten populisták. Mitsotakis bejelentette, hogy hétfőn, azaz ma elküldi levelét az EPP-nek, amelyben a Fidesz kizárását kezdeményezi, hacsak addig be nem fejezi a migránsellenes kampányát és Európa becsapását.

Ugyanezen a gazdasági fórumon felszólalt a Dimitris Avramopoulos, a migrációért felelős biztos is, aki óva intette Európát és a szavazókat is az Európai Parlamenti választásokra készülve, hogy bedőljenek a nacionalista és a populista eszméknek, amelynek azonban, miként aggályát kifejezte, egyre nagyobb és befolyásosabb lesz a tábora – erről szintén a The National Herald számolt be. 

A Putyin szócsövének számító propaganda-kiadvány, a Russia Today arról ad hírt, hogy Orbán Viktor a második nagy migrációs hullám megérkezését jósolta meg, és megnyugtatta azokat, akik aggódnának, hogy Magyarország fel van készülve rá. Mert szerinte a 2015-i semmi sem volt az előttünk álló ahhoz a válsághoz képest, amelyik az afrikai kontinensről érkezik, és elárasztja majd teljesen Európát. A Welt am Sonntagnak adott interjúból azt is idézik, hogy az arabok is felülmúlják majd az európai lakosságot, de az afrikaiak mindenkin túltesznek majd. Egyébként pedig a cikkbe be van ágyazva reklámként az az írás is, ami arról szól, hogy Európa Soros pártjára állt Orbán Viktor helyett és ennek bizony meglesznek a következményei, méghozzá örökre!

A hasonlóképpen orosz propaganda-gépezet részének számító Sputnyik News pedig Kovács Zoltán szóvivő bejelentésére kapta fel a fejét, amely szerint kifutóban a Juncker–Soros-plakátkampány, ám már itt az új, amelyben a baloldalt fogja támadni a magyar propaganda Frans Timmermans személyében. 

Az osztrák Der Standard szintén összefoglalta az interjút azt hangsúlyozva, hogy Orbán gyengíteni akarja az Európai Bizottság jogköreit és befolyását, hiszen az uniós belügyminiszterekből álló olyan új tanács létrehozását szorgalmazza, amelyik a migrációs kérdésekben önálló döntési jogkörrel rendelkeznék.

A Politico lényegre törően ismerteti a vasárnapi német lapban, a Welt am Sonntagban megjelent Orbán-interjút, és ami figyelemkeltő, hogy tényként közli: a párt március 20-i ülésén döntenek a Fidesz kizárásáról vagy a tagsága felfüggesztéséről.  

A CDU-t képviselő Günther Oettinger uniós biztos arra szólította fel pártcsaládja tagjait, hogy fejezzék be az Orbánról és a Fidesz kizárásáról folyó nyilvános vitát, mert ezzel saját magukat gyengítik, ezt egymás közt, és nem a médiában kell megtárgyalni – írja az Unternehmen Heute. Hozzátette azonban azt is a Funke-Mediengruppe lapjainak adott mai interjújában, hogy csakis akkor tartható fenn a Fidesz EPP-tagsága, ha Orbán Viktor elfogadja a közös választási programjukat.

Az MTA pályáztatási rendszerét elemzi és ennek kapcsán a németeknél is bizonyos tudományos intézményeknél ismert formulát bírálja a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent cikk, amely szerint egyrészt a tényleges kutatómunkától vesz el energiát a pályáztatás, másrészt, mivel politikusok fognak dönteni, így a kutatások közti verseny is meg fog szűnni. A cél tehát: legyen minél nagyobb a kutatói verseny, mert annál nagyobb lesz a kutatói szabadság.