Orbán magyarjai élen az idegengyűlöletben

Timothy Garton Ash brit történész, az Oxfordi Egyetem professzora a The Telegraphban megjelent véleménycikkében a Brexit lehetséges forgatókönyveiről ír: válaszút elé érkezhet a demokrácia Nagy-Britanniában. Vagy a nacionalista populisták hordájához fog tartozni vagy a demokrácia megerősödve kerül ki győztesen ebből a küzdelemből. S ebben nemcsak a britek bölcs belátására van szükség, hanem az általában alkalmazott taktikai szavazás helyett, egzisztenciális szavazásra.

Ha nem így lesz, talán rosszabb helyzetbe sodródik, mint Orbán Viktor Magyarországa vagy Trump áldozatául esik, aki át akarja alakítani a világrendet?! Biztatóan megjegyzi, hogy magyar, akár török és orosz mértékkel nézve a brit populista politika még messze van ezektől, de ami a londoni Westminsterben történt, az egyenesen sokkoló. Szerinte, ha Boris Johnson nem tartja magát a no-deal (megegyezés nélküli) elvetéséhez, akkor törvényt sért, és egyenesen börtönbe vonul. Végigfut a referendum, illetve az általános választások lehetséges forgatókönyvein, s végül odalyukad ki Timothy Garton Ash, hogy megvan az esély, s ez feltehetően az utolsó, hogy a sérülékeny demokráciák képesek lesznek visszaszorítani végérvényesen a világtrenddé vált nacionalista populizmust.

A világszerte népszerű Konrád György a világsajtóban méltóan sok helyet kapott gyászhíre okán. A The Washington Post széles körben ismert, halk szavú radikális író képét festi meg, mint a fennálló rendszerek kíméletlen kritikusát. Műveit, és azok betiltását illetve feketelistára kerülését bemutatva kiemeli Szelényi Ivánnal közös, a titkosszolgálat által elkobzott írásaikat, amelyek szamizdatban jelenhettek meg. Bemutatja, mint a nemzetközi írószövetség, a PEN Club, illetve a berlini Művészeti Akadémia elnökét, továbbá mint számos rangos, világhírű irodalmi díj kitüntetettjét.  Műveinek népszerűséget az egyén szabadsága melletti feltétlen kiállása hozott.

Az FBI-jal közös akcióban a magyar nyomozó hatóságok letartóztattak nemzetközi körözés alatt álló két szélhámost – tudjuk meg az izraeli Finance Magnates híradásából.  Miután a Yukom cég elnök-vezérigazgatója horogra akadt, most állítólag a cég marketinges alelnökét, aki Daniel névre hallgat, sikerült kézre keríteni a pesti VIII. kerültben. A 44 éves amerikai állampolgárt, aki amerikai befektetők pénzét csalta el, legalább 3,5 millió dolláros károkozással vádolják. A másik francia–izraeli állampolgárságú férfi, aki amerikai nyugdíjasoktól csalta ki megtakarításaikat magas hozam ígéretével. Az előzetesben lévőket minden bizonnyal kiadják az Egyesült Államoknak.

A The International News az osztrák szélsőjobbos Szabadságpárt új elnökévé választott Norbert Hofferről azt írja, hogy báránybőrbe bújtatott farkas, akinek szlogenje a légy hű a hazádhoz, és emellett kiemeli azt is, hogy Orbán Viktor jó barátja. Egyébiránt épp a múlt héten tett látogatást Budapesten, ahol dicsérte a magyar kormányfő migrációs politikáját.

A Riporterek Határok Nélkül civil szervezet vezetője, Erik Halkjaer, arra figyelmeztetett, hogy a svéd közszolgálati rádió, valamint a tv – magyar és lengyel mintára – kormányzati ellenőrzés alá került – adta hírül az amerikai szélsőjobb, Trump elnök szócsövének számító Breibart News. A migráció témakörében megjelent 2015-i tudósítások és a mostani helyzet összehasonlítása alapján jutott erre a következtetésre a civil szervezet vezetője, mert a kormányzati médiumok magasan képzett és munkához jutott menekültekről ír, míg a valóság az, hogy többnyire iskolázatlanok és munkanélküliek. A Breibart kiemeli azt is, hogy persze állami segélyen élnek. A Breibart nem titkolt szándéka a cikkel leginkább az lehetett, hogy figyelmeztesse az amerikaiakat a migráció várható következményeire. Erik Halkjaer úgy fogalmaz, hogy Magyar- és Lengyelországban is átpolitizálták a közszolgálati médiát.

Megnéztem a Breibart által idézett két forrást, ám egyikben sem találtam rá az állami segélyen élés problémájára. Arra igen, hogy valóban képzelten menekültek telepedtek le.

Az eredeti svéd Nyheter Idag újság sokkal inkább a kormányzati propagandával foglalkozik, s megjegyzi, hogy Magyarországon is a kormánypropaganda eszköze lett a közszolgálati sajtó.

A brit és az ausztrál sajtó mind a mai napig nem tér napirendre a brit születésű Tony Abbott volt ausztrál kormányfő felett, mivel a demagóg Orbán Viktort dicsérte migrációs és népesedési politikája miatt Budapesten a családügyi konferencián és azóta még határozottabban kiáll mellette.

A Brisbane Times cikke Orbán politikáját is részletekbe menően bírálja, aminek következményei közül kiemeli például azt a 2017-i Gallup-felmérést, amely szerint a világranglistán a magyarok a harmadik helyen végeztek idegengyűlöletből. Egy évre rá Orbán meg is nyerte a választásokat gyűlöletpolitizálásnak köszönhetően.