Orbán már most bebetonozza legjobb híveit a főhivatalokba

Elérte a nemzetközi sajtót is a magyar alkotmánybíróság elnökének Orbán Viktorhoz írt levele, illetve annak a híre, hogy Sulyok Tamás elnök kéri a kormányfőtől: védje meg a taláros testületet az ellenzék szerinte jogtalan támadásától – olvasható az amerikai Bloomberg hírügynökség tudósításában. Az ellenzék megígérte ugyanis: ha a tavaszi választásokon győznek, szélnek eresztik az alkotmánybírákat avégett, hogy vissza lehessen állítani Magyarországon az alkotmányos rendet. Sulyok szerint viszont épp ezzel fogják aláásni az alkotmányos rendet – s a levelet a bíróság honlapján közzé is tették.

Az írás érvel: az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indított számos esetben a jogállamiság megsértése, a fékek és ellensúlyok kiiktatása miatt, miközben a kormányfő a szövetségeseit ültette be a azokba az intézményekbe, amelyeknek meg kellett volna őrizniük függetlenségüket. Mindennek tetejébe – az ellenzék tiltakozása ellenére – Orbán hatályba léptette a maga alkotmányát. A Bloomberg cikke hivatkozik arra a Márki-Zay Péter-interjúra is, amelyben az ellenzék kormányfőjelöltje világossá tette: a jelenlegi alkotmánybírák elsődleges feladatuknak tekintik Orbán befolyásának és hatalmának a fenntartását. Ezt bizonyítja az is, hogy Orbán Viktor nemrégiben három kulcsintézmény – a médiahatóság, a kúria és az atomenergia-hivatal – élére is új embereket ültetett, kétharmados törvényekkel akár 2030-ig is bebetonozva őket.

Varga Judit igazságügyi miniszter feljogosítva érezte magát, hogy maga értelmezze az alkotmánybíróság minapi döntését a migrációs törvények tekintetében, s erről írt véleménycikket az Euronews számára. (Tegyük hozzá, az írás némi kételyt ébreszt ezek után is az alkotmánybíróság függetlensége szempontjából.) Varga Judit megvédi a taláros testület által hozott döntést, amely számos szakértői elemzés szerint egyébként nem mondta ki a magyar jogrendszer primátusát az uniós jog felett. (Szemben például a lengyel alkotmánybírósági döntéssel, amely óriási felháborodást keltett Brüsszelben, és ezt követően milliós napi bírságot szabott ki az Európai Bíróság a lengyel kormányra az uniós szabályok meg nem tartása miatt.) Varga miniszter bizonyítja (?) ebben a cikkben, Magyarország tulajdonképpen az Európai Uniót mentette meg a menekültektől, illetve hogy reformra szorul az uniós migrációs politika. Panaszkodik, hogy kötelezettségszegési eljárások vannak folyamatban a kormánya ellen, amit úgy értelmez, hogy Brüsszel zsarolja a kormányt épp a migrációs politikája miatt. Arra szólítja fel az Európai Uniót, hogy ne üldözze, ne zaklassa a tagállamokat (nem írta le konkrétan Magyarország nevét), állítsa le a kötelezettségszegési eljárásokat és igazítsa törvényeit a valóságos helyzethez.

Egy sor nemzetközi sajtótermék – az amerikai Forward, de még a floridai Sun Sentinel – is fontosnak tartotta a beszámolót a Jerusalem Post cikke alapján arról, hogy Magyarországon van két kóser libamáj-feldolgozó üzem, pedig alig van kóser étterem az országban, akár egy kezünkön meg tudjuk számolni. Holott: a franciák eszik a legtöbb libamájat, és az Egyesült Királyságban él ma a legtöbb zsidó. Ezek alapján miért éppen Magyarországon működik a legnagyobb feldolgozó? A valószínűsíthető ok: így akarja ellensúlyozni Orbán az őt ért azokat a vádakat, amelyek szerint politikája fegyvereként veti be a zsidók ellen is irányuló idegengyűlöletet. Belgiumban tilalom van érvényben a kóser húsfeldolgozásra.

Orbán ez ellen tiltakozván írt levelet az izraeli elnöknek, Herzognak, hogy a belga tilalom támadás a vallásszabadság és a mi zsidó–keresztény kultúránk és általában az európai zsidó közösségek ellen. Nem véletlenül kapnak a kóser húsfeldolgozó üzemek nálunk tetemes állami támogatást. Köves Slomo rabbi, az EMIH vezetője (ez utóbbi tartja ellenőrzése alatt a kóser szárnyasok feldolgozását) el is mondta, nem panaszkodhatnak a brit és a francia keresletre. Csak röviden, ami a cikkben hosszasan taglaltatik: a kóser állatvágás technikája mind a mai napig vita tárgya az állatvédők között, aminek jogosságát cáfolta is az egyik rabbi. Egy átlagos, 80 dekás libamájért kb. 100 dollárt, 33 ezer forintot adnak Franciaországban.

Ismét az Orbán-kormányt népszerűsíti az American Conservative folyóirat, miután hosszas elemzést ad Orbán Balázs államtitkár, a miniszterelnök politikai igazgatója „Stratégia magyar módra” címmel nemrég megjelent könyvéről, kiemelve: igencsak megszívelendők a benne foglaltak az amerikai konzervatívok számára.