„Ukrajna a senki földje” – hogy gondolja ezt Orbán?

(Forrás: www.muosz.hu) Ukrajna beidézte a kijevi magyar nagykövetet, miután Orbán Viktor azt közölte, hogy az orosz támadások nyomán a szomszédos ország már most olyan, mint Afganisztán: a senki földje. A kijevi külügyminisztérium szóvivője szerint megengedhetetlenek az ilyen kijelentések, és csakis azt mutatják, hogy Budapest folytatja a politikát, aminek célja, hogy tönkretegye a kétoldalú kapcsolatokat.

A Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy a fejlemény új mélypont a két állam viszonyában. Magyarország visszatérően kifogásolja a szankciókat. Azzal érvel, hogy azok nem gyengítik meg lényegesen Oroszországot, ellenben jó eséllyel tönkreteszik az európai gazdaságot.

Politico Orbán Viktor pont akkor helyezte kilátásba, hogy megvétózza az orosz atomenergetika ellen tervezett szankciókat, amikor a három balti állam, valamint Lengyelország pont azt akarja, hogy tegyék tilalmi listára a nukleáris ipart, valamint az állami Roszatomot. A szerkesztőség megszerezte a négyek javaslatát. Az ágazatra idáig nem terjedtek ki a büntető intézkedések, részben azért, mert az oroszok több tagállamnak is szállítanak fűtőelemeket, így Finnországnak és Bulgáriának. Magyarország ugyanakkor Moszkva közreműködésével kívánja bővíteni Paksot.

Le Figaro A magyar kormány azzal vádolja az ellenzéket, hogy az törvénytelen anyagi támogatást fogadott el külföldről. A Fidesz ehhez a titkosszolgálat jelentését használja, amiben az szerepel, hogy az amerikai Demokrata Párt segítette a magyar ellenzéket. A jobboldali nacionalisták persze már 2010 óta azt hangoztatják, hogy ellenfeleik nemzetellenesek és külföldi zsoldban állnak.

Ám ezúttal most olyan bizonyítékokat tettek le az asztalra, amelyek nyugtalanítóak a másik oldal számára. Eszerint bizonyos szervezetek 4000 millió forintot kaptak a határon túlról a választási hadjárat céljaira. Elvileg az információt bizalmasan kellett volna kezelni 30 évig, ám Kocsis Máté célszerűnek látta, hogy nyilvánosságra hozza, mondván, hogy az akció példátlan módon megsértette az ország szuverenitását.

A támogatást a New Yorkban bejegyzett Demokratikus Akció szervezte, aminek tanácsadó testületében olyanok vannak, mint a politológus Fukuyama, Wesley Clark volt NATO-főparancsnok és Anne Applebaum történész-újságíró. A cél az, hogy az alap magánadományokból segítse a magyar demokrácia védelmét és helyreállítását.

A mostani támadás célkeresztjében Márki-Zay Péter áll, és a  hatalom számára a kiindulópont az, hogy az ellenzék megszegte a pártok finanszírozásának szabályait. Csak éppen a politikus által vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalmat nem jegyezték be pártként. Ezzel szemben a Demokratikus Akció azt mondja, hogy a kormánypárt politikai célokra használja fel a hírszerzést, noha annak inkább az orosz támadásokkal és a kínai befolyással kellene foglalkoznia, mert azok fenyegetik igazából az ország szuverenitását.

A kérdéses összeg egyébként meglehetősen nevetséges, főleg, ha azt vesszük, hogy a Fidesz korlátlanul alapokkal rendelkezik. Ezenkívül támaszkodhat az államapparátusra, valamint a gazdasági és médiafölényre is, hogy megfojtsa ellenfeleit. A legutóbbi nemzeti konzultáció amúgy kétszer ennyibe került. Viszont ennyi is elég, hogy beinduljon a gépezet, ami megrágalmazza mindazokat, akiket a hatalom kórusban dollárbaloldalnak hív.

Defence News A magyar kormány mind inkább elszigetelődik ugyan az EU-ban, miután Orbán Viktor sokak szerint igyekszik aláásni a szervezetet, mégis özönlenek az országba a hadiipari cégek, bár hírek szerint nincs elég munkaerő. Ezzel együtt az állami N7 holding három fontos szerződést is aláírt a közeli múltban: a német Rheinmetallal közösen lőszert állítanak elő, a szintén német Dynamit Nobeltől annak első vevőjeként szerzi be az új harckocsi elhárító rakétát, az egyik cseh vállalkozás pedig tűzfegyvereket szállít.

Magyarország hozzálátott, hogy 10 év után rendbe hozza elhanyagolt védelmi iparát. Evégett az idén 1400 millió dollárral nő a katonai költségvetés, így az a szakmai források szerint már a 4500 millióhoz közelít. Vagyis a tervezettnél hamarabb eléri a 2%-os szintet. Az új szerződések célja, hogy a magyar fél technológiához és gyártási eljáráshoz jusson, de a többségi tulajdon a külföldi partnernél marad.

A logisztika szempontjából az ország adottságai kedvezőek. Az is jó, hogy az új ügyletek hosszú távú fejlesztéseket szolgálnak, nem egyszeri adásvételről van szó. Emellett tetemes az állami támogatás, a munkáskéz olcsó, viszont a képzettségi szint magas, és alacsonyak az egységre jutó termelési kiadások.

Az amerikai kereskedelmi tárca ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy részben a szabályozás miatt nehezednek Magyarországon a gazdálkodás feltételei. Ezen felül egyre dagad a költségvetés hiánya, amit csak súlyosbít, hogy az EU befagyasztott 22 000 millió eurónyi támogatást.

The Washington Post/Bloomberg A vezércikk úgy látja, hogy a nyugati páncélosok esélyt adnak Ukrajnának a fronton. Ugyanakkor az engedélyezés közüli huzavona miatt megjegyzi, hogy Biden elnököt és az európai vezetőket is dicséret illeti, amiért fenntartották a szolidaritást Kijevvel, ezzel együtt oda kell figyelniük, nehogy a Nyugat jobban belekeveredjen a háborúba.

Összesen több mint 100 német Leopárd szállítása vált lehetővé, lőszerrel, kiképzéssel és a karbantartáshoz nyújtott segítséggel együtt. Ily módon enyhül a feszültség Berlin és több más NATO-tag között. Washingtonnak igaza volt, amikor felülbírálta a Pentagon fenntartásait, és a német követelésnek megfelelően hozzájárult a harmincegy, 70-tonnás Abrams átadásához. Ha nem ezt csinálja, még nagyobb lett volna a törésvonal a szervezeten belül, sokat ártott volna az ukránoknak, ellenben Putyin érdekeit szolgálta volna.

A döntés kritikus időpontban született meg. Oroszország éppen némi területi nyereséget könyvelhetett el délen és keleten. Hozzáértők szerint Moszkva tavasszal támadásba megy át. Ugyanakkor nőnek az ukrán veszteségek, miközben kezd kifogyni a lőszer és a fegyver. Ily módon a nyugati tankok kulcsszerepet játszanak az állások megtartásában és az offenzíva elhárításában.

Az elvesztett földek visszaszerzéséhez Kijevnek valószínűleg még több hadfelszerelésre, illetve korszerű harceszközre lesz szüksége, ideértve vadászgépeket és hosszú távú rakétákat is. A NATO-nak azonban előbb biztosítékokat kell kapnia, hogy Ukrajna nem vesz célba oroszországi célpontokat. Az amerikai kormányzatnak ügyelnie kell arra is, hogy a szállítmányok ne lehessenek korrupció forrásai, és hogy a fegyverek ne jussanak rossz kezekbe. Emellett párbeszédet kell kezdenie az orosz féllel, nehogy kiterjedjen a viszály, továbbá, hogy létrejöjjenek a tárgyalásos rendezés alapjai.

Egyelőre azonban messze még a béke. Hosszú és véres hónapok következnek. De a nyugati harckocsik jóvoltából Kijev legalább esély kap a harcokban.

The Wall Street Journal Nos, hát végül mennek a harckocsik, ám nincs köszönet a német kancellár által csaknem egy éve bejelentett fordulatban – mutat rá a kommentár. Olaf Scholz stratégiai irányváltást ígért ugyan, viszont valószínűleg nem ő az a vezető, aki azt végre is hajtja. Hiszen a nehézpáncélosok ügye hosszú huzavona után előbb hatalmas kudarc lett, majd az ügy bohózatba ment át.

A kormányfő hónapokon át elzárkózott a Leopárdok szállításától és abba sem ment bele, hogy más országok adjanak át ilyen harckocsikat Ukrajnának. Majd végre beadta a derekát, de ehhez az kellett, hogy majdnem válság tört ki Lengyelországgal. Varsó ugyanis diplomáciai szakítással fenyegetőzött, amikor kilátásba helyezte, hogy Berlin felhatalmazása nélkül küld ilyen nehézfegyverzetet Kijevnek. De még akkor is az kellett hozzá, hogy Biden belement a német követelésbe, hogy politikai fedezetként ő meg Abramsokat adjon át.

Nyilvánvaló, hogy az akadály maga Scholz, mert a koalíciós partnerek, de még az ellenzéki erők is pártolták Ukrajna megsegítését. Ennélfogva felbukkan még itt egy-két csapda. A németek ugyanis még mindig a történelmi görcsökkel küszködnek, amikor a katonai együttműködés erősítése kerül szóba. Nagyjából elfelejtették, hogy országuk a hidegháború idején frontállamnak számított, és a szovjet inváziós fenyegetés, illetve atomtámadás árnyékában élt.

Az emlékezet zavara túlértékeli Willy Brandt egykori keleti politikáját, most pedig azt a veszélyt becsüli túl, amit Putyin nukleáris kardcsörtetése jelent. De az látszik, hogy végbemegy a fordulat, csak éppen fokozatosan. Ám Ukrajnának nincs ennyi ideje, így lesznek itt még bajok.

A Financial Times szerkesztőségi véleménye üdvözli, hogy Kína ismét támogatást ígér a magánszektornak, ám azt is megjegyzi, hogy Pekingnek még jócskán van tennivalója, ha vissza akarja szerezni a külföldi befektetők, illetve az üzleti világ bizalmát. Mindazonáltal jó ok van arra, hogy a nemzetközi szereplők komolyan vegyék a gazdaságpolitika újraindításának ígéretét, ám ehhez azért több kell a hitnél.

Hiszen a 13 nagy kínai magáncég részvényei az eltelt két évben ezermilliókat vesztettek értékükből, amikor a hatalom számukra kedvezőtlen szabályozást vezetett be. A multik szintén forró időszakot éltek át. Ezért most nem a jótékonyság vezérli Kínát, amikor hangot vált. A növekedési ütem tavaly kórosan csekély volt, mindössze 3%. A városi fiatalok 17%-a munka nélkül tengődött a múlt hónapban. Zsugorodik az ingatlanpiac, az önkormányzatok eladósodtak, gyatrán szerepel az export stb. Ezért Peking belátta, hogy a növekedés minden forrását serkentenie kell.

Viszont az is nyilvánvaló, hogy a nyitás nem csillapítja Hszi elnök megszállott ellenőrizhetnékjét. Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy azok a magánvállalatok számíthatnak támogatásra, amelyek illeszkednek a kormány stratégiai céljaihoz, pl. félvezetőket gyártanak.

Pekingnek ellenben azt kell elfogadnia, hogy itt nem lehet a hasznosság az egyetlen szempont. Hosszú távú és fenntartható politikára van szükség, ha Kína szeretné helyreállítani a bizalmat. Mert ha csupán propagandáról van szó, az tartós károkat okoz az országnak.