Budáról visszaköltözött Moszkvába a Nemzetközi Befektetési (kém)Bank

Budapestről visszaköltözött Moszkvába az orosz kémbankként elhíresült Nemzetközi Befektetési Bank – jelentette be maga a bank vezetése, amiről az Interfax orosz hírügynökség számolt be. Miután tavaly sorra hagyták el a cseh, szlovák, lengyel részvényesek a rossz hírbe keveredett bankot, utolsóként a magyar kormány is kivonta részesedését. Tegyük hozzá egy nappal azután, hogy az Amerikai Egyesült Államok szankciókat vetett ki a budapesti pénzintézetre – Moszkva jobbnak látta, ha lehúzza a rolót a magyar fővárosban.

A több mint 80%-os orosz tulajdon mellett pár százalékja maradt benne Kubának, Vietnámnak és Mongóliának. A bank egyébként azt állítja, hogy európai kötelezettségeit teljesíteni tudná mind a hitelezők, mind a befektetők iránt, de az európai és az amerikai szankciók miatt technikailag nem tudja lebonyolítani az esetleges tranzakciókat. Az viszont tudható a beszámolóból, hogy csaknem 50 millió eurót (20 milliárd Ft-ot) fizetett ki a bank a magyar hitelfelvevőnek.

A magyar kormány továbbra sem engedi be az olcsó ukrán takarmányt a területére, meghosszabbította a lejáró importtilalmat. Történt mindez 24 órával azután, hogy az EU megszavazta az Ukrajnának kedvező uniós exportlehetőségeket – olvasható a TASZSZ orosz hírügynökség tudósításában. Nagy István miniszter erre kijelentette: „Brüsszel ismét bebizonyította, hogy számára fontosabbak az ukrán gazdák, mint az európai farmerek”.

Várpalotára, a Trianon Múzeumba látogattak a Szabad Európa munkatársai. Riportban mutatják be, hogy „a magyar kormány számára a Trianon-tematika az egyik legfontosabb nemzeti egységteremtő erő, s ezért mindig növeli az erre szánt támogatásokat”. Az átlagember azonban ennek ellenére keveset és rosszul tud, tévhitet és illúziókat táplál Trianonról. Az egyik megkérdezett, nevezetesen nyugdíjas történelemtanár és múzeumi idegenvezető is (!) azt nyilatkozta, hogy Magyarország minden szenvedése Trianonra vezethető vissza. Orbán retorikája minden érintett, szomszédos országban rossz visszhangra talált, ellenséges viszonyt alakított ki. Ugyanakkor elismerik: még ha sértő és támadó is a retorika, „Orbánnak nincsenek területi követelései”. A Szabad Európa tudósítása felhívja a figyelmet arra az ellentmondásra is, hogy miközben a kárpátaljai magyarok érdekvédelmét még a helyi vezetőknél is jobban igyekszik érvényre juttatni a magyar kormány, aközben ellenzi Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz. Félrevezetés is zajlik, amire példaként az amerikai Reddit közösségi portálon terjesztett Trianon-térképet hozták fel.

A magyar–kínai kapcsolatok 75. évfordulója alkalmából kereste fel Szijjártó Péter kínai kollégáját, utóbbi nagy várakozással tekint a magyar rotációs uniós elnökség elé. A kínai állami, angol nyelvű CGTN tv tudósítása szerint Vang Ji reményét fejezte ki a megbeszélésükön, hogy a magyar kormány meg tudja majd értetni az uniós tagállamokkal, hogy Kína nem kihívás, hanem lehetőség Európa számára, illetve barát és nem ellenség. Konkrét megállapodásokról, újabb beruházásokról és repülőgépjáratokról (amikre nyilván nem a turisták, hanem a vendégmunkások miatt van szükség) azonban a Xinhua központi kínai hírügynökség sem számolt be.

A Reuters arról tudósít, hogy mivel nem talált elégendő bizonyítékot a brazil legfelső bíróság bírája, Alexandre de Moraes arra, hogy februárban Jair Bolsonaro volt brazil elnök menedéket keresett volna a magyar nagykövetségen, lezárta az ügyet. Azok után, hogy a The New York Times birtokába jutottak biztonsági kamerákkal rögzített olyan videófelvételek, amelyek egyértelműsítik, hogy február 12–14-e között a volt elnök a magyar követségen húzta meg magát, hogy elkerülje az utóda elleni puccskísérlet miatti nyomozást, letartóztatást, felelősségre vonást. Bolsonaro ezt vallotta a bíróságon: „azért ment a magyar diplomáciai képviseletre, hogy tovább ápolja az egyébként is jó viszonyt, kapcsolatokat elvbarátjának, Orbánnak az embereivel”.

A NATO arról tett közzé kisfilmet, hogy a magyar csapatok felkészültek, bizonyítandó: a szomszédban zajló háború teremtette helyzetben a katonák készek az ország szuverenitásának megvédésére.

A Georgia Today ismerteti, hogy a ma kezdődő CPAC budapesti konferenciájára népes csapat érkezett Grúziból, élén a kormányfővel, akinek kétoldalú megbeszélése is lesz Orbánnal.