Orbán neonáci típusú találkozásai

Akik – amúgy teljes joggal – fel vannak háborodva a Fideszhez számos szállal köthető Alapjogokért Központ sötét időket idéző hirdetésén, jó, ha tudják, hogy Orbán Viktor és a Fidesz vonzódása a szélsőségekhez nem újkeletű.

A magyar miniszterelnök két évvel ezelőtt, a tusványosi találkozón belga neonácikkal pózolt egy közös fotón. Nem jóindulat, hanem ostobaság volna azt feltételezni, hogy Orbán nem tudta volna, kikkel állt össze egy fénykép erejéig. Fénykép készült a nevezetes eseményről, szabad szemmel is jól látszik, hogy a miniszterelnök mosolyogva domborít a fiatalok között.

Már az is jó kérdés lehetne, hogy miként kerülhettek neonácik a tusványosi rendezvényre. A Fidesz által támogatott és vezetői által előszeretettel látogatott fesztiválnak ugyanis nem ez a profilja. És akkor egy szusz alatt, azt is meg lehetne kérdezni, vajon az Orbán Viktorral fotózkodó csoport volt-e az egyetlen neonáci társulat Tusványoson, vagy rajtuk kívül más kirekesztők is tiszteletüket tették a magyar jövőnek e szent helyén.

Volnának tehát kérdések. A legfontosabb talán mégis az, hogy ezek a szalonképtelen élőlények miként juthattak a magyar miniszterelnök közelébe. Ismert ugyanis, hogy Orbán minden lépését szigorúan őrzik, testőrök hada veszi körül, gondosan megszűrik a környezetét. Ha valaki csak úgy oda szeretne menni hozzá egy közös fotó erejéig, akadály gyanánt, biztosan kétajtós szekrényekbe ütközne.

Feltételezhetjük, hogy ez akkor sem volt másként, és a TEK tudta, hogy kik ezek a derék, jóravaló neonáci fiatalok. Vélhetően még a vércsoportjuk és a leggyakrabban megjátszott lottószámaik is ismertek előttük. Mégis odaengedték őket Orbán közelébe, és a miniszterelnököt sem hallottuk tiltakozni, vagy legalább a tisztességes magyaroktól bocsánatot kérni.