Orbán osztályozza a német politikusokat

(Berlini tudósítónk, Pompéry Judit írja) A „Welt” német konzervatív napilap a ma egy szimpatikus fénykép kíséretében interjút közölt Orbánnal „Manfred Weber másodosztályú európaiaknak tart bennünket?”/ „Hält uns Manfred Weber für Europäer zweiter Klasse?“  címmel.

Ebben Orbán Webert szószegő emberként jellemzi, szemben vele lelkesen dicséri Schröder exkancellárt, Helmuth Kohlra pedig úgy tekint, mint hajdanán nagyapjára a családi asztalnál. Elismerően nyilatkozik még Ursula von der Leyenről, Merkel kompromisszum-javaslatát pedig egyenesen zseniálisnak tartja. (Magunk közt szólva kérdéses, hogy Merkel örül-e az Orbán szájából kinyilatkoztatott elismerésnek.)

Káncz Csaba politikai elemző facebook-oldalán a mai Welt-interjút röviden és pregnánsan így foglalja össze:
„A nap kérdése. OV interjúja egy megnyerő fényképpel kísérve a tekintélyes német Die Welt-ben.

Orbán kérdi: „Másodosztályú európainak tart bennünket (magyarokat) Manfred Weber – az Európai Néppárt EP képviselőcsoportjának vezetője?”

Válasz: nem, kedves Orbán Viktor, a Néppártnak önnel, Szájerrel, Deutsch-csal és a hasonlókkal vannak problémái, nem is kicsinyek.

Csoda-e hát, hogy Bulgáriát, Magyarországot és egyéb maffia-államot látva a németalföldiek és a skandinávok már egyetlen balkáni államot sem akarnak befogadni az EU-ba?!

A Süddeutsche Zeitung brüsszeli tudósítója, Mathias Kolb ehhez fűzött kommentárját azzal kezdi, hogy nem világos, mikor adta Orbán ezt az interjút a Welt-nek. Egy biztos: Orbán nem hagyja annyiban, hogy az Európai Néppárt megvonta Deutsch Tamás valamennyi jogát.

Az interjúban a magyar miniszterelnök Weber szemére hányja, hogy a 2019-i Európai parlamenti választási kampányban a Néppárt elnöke a Fidesz-kormányt kritizálta a jogállamiság aláásásáért és a szabad sajtó elnyomásáért. Orbán felfogásában ez a magyar nép megalázása, Magyarország másodosztályú állammá való degradálása. A szerző szerint Orbán érvelését tanítani lehet az autokrata uralkodók számára: a mindenkori kritika nem a miniszterelnököt, a kormányt érinti, hanem rögtön az egész országot – a napkirály, XIV. Lajos mintájára: „Az állam én vagyok.”

A szerző a továbbiakban úgy látja, hogy Orbánt nem igazán érdekli az EU kompromisszumos javaslata Merkel által tett utolsó békeajánlata: a zseniálisnak nevezett javaslattól függetlenül Orbán változatlanul jogellenesnek tartja a tagállamoknak a jogállamisághoz való ragaszkodását.

Facit: a tudósító a Welt „barátságos” interjúja ellenére sem hiszi, hogy Orbán valóban akarná akár a legkisebb közös megegyezést, és azt sem, hogy Orbán Viktor egyáltalán képes a kompromisszumra.