Az Európai Bizottság engedélyezi a második biztonságos és hatásos oltóanyagot

Az Európai Bizottság ma feltételes forgalomba hozatali engedélyt adott a Moderna biotechnológiai vállalat által kifejlesztett Covid19-oltóanyag forgalmazásához. Ez a vakcina – a BioNTech és a Pfizer 2020. december 21-én engedélyezett oltószere után – az Európai Unióban engedélyezett második koronavírus-oltóanyag.

Az engedélyezésre azután került sor, hogy az Európai Gyógyszerügynökség kiértékelte a vakcina biztonságosságát, hatásosságát és minőségét, és ennek alapján javasolta a feltételes forgalombahozatali engedély megadását, mivel a vakcina előnyei meghaladják a védőoltás beadásából eredő kockázatokat. Az engedélyt az uniós tagállamok is jóváhagyták.
 
Az engedélyezésnek köszönhetően az EU további 160 millió adag koronavírus-oltóanyaghoz jut a BioNTech/Pfizer által biztosított 300 millió adag vakcinán felül. A Moderna-oltóanyag szállítására az első és harmadik negyedév között kerül majd sor. Az Európai Bizottság eddig összesen hat gyógyszeripari vállalattal állapodott meg az általuk fejlesztett potenciális oltóanyagok megvásárlásáról, így a jövőben további koronavírus-vakcinák beszerzésére is sor fog kerülni a vakcinák tudományos értékelését és engedélyezését követően.

Az Európai Gyógyszerügynökség sajtóközleményeKérdések és válaszok: a Covid19-oltóanyagok feltételes forgalombahozatali engedélyezése az EU-banTájékoztató weboldal: Biztonságos koronavírus-oltóanyagok Európa számáraAz uniós oltóanyag-stratégia