Orbán színe lesz a szivárvány?

A héten hivatalos értesítésben tudatja az Európai Bizottság a magyar kormánnyal az ún. homofób-törvénnyel szembeni kifogásait, illetve a kötelezettségszegési eljárás lehetséges megindítását.

Ha érdemi változtatást nem tesz az Orbán-kormány, az Európai Bíróság lesz a következő állomás – értesült az ügyet jól ismerő forrásból a Bloomberg. Ezen túlmenően a bizottság még két, további ügyön dolgozik: szankcionálás várható Magyarország ellen a migrációs politikát illetően is, a lengyelek ellen pedig szintén a homofób törvénykezés miatt kezdődhet hasonló eljárás. Pontosabban: az úgynevezett LMBTQ-mentes övezet létrehozása miatt. Így a héten három figyelmeztető levél is megy Brüsszelből illetékeseknek: kettő hazánknak és egy Lengyelországnak.

Miután Budapesttel számos vita és lezáratlan ügy van függőben, a magát megnevezni nem kívánó forrás szerint késedelmet szenved a magyar fejlesztési terv elfogadása épp úgy, mint a potenciális uniós támogatások kifizetése. A bizottságnak július 12-ig, azaz még ma kell dönteni a benyújtott magyar pénzfelhasználási tervezetről – bár a folyamat elhúzódhat akár az év végéig. A segélycsomag el is akadhat végérvényesen, ha a jogállami kiigazításokat elmulasztja a magyar kormány. A kritikus ügyek között a Bloomberg megemlíti a decemberi eljárást, amelyet a menedékkérőkkel szembeni törvénytelenségek okoztak. 

Az amerikai közszolgálati rádió, az NPR is a magyar homofób törvénnyel foglalkozik igencsak részletes összeállításban, amelynek üzenete: tiltás ide, oktatás oda, az aktivisták és a tanárok egy része ellenáll. A Budapest Pride egyik szervezője arról panaszkodik, hogy soha ilyen stresszes nem volt a munkája, mint most, miután hatályba lépett a homofóbtörvény, aminek következtében egyre több eseményt nem tudnak megszervezni, mert a különféle rendezvények szervezői félnek a propagandamédia támadásaitól.

Egy 60 éves pedagógus is vállalta az interjút, aki már a rendszerváltás előtt is irodalmat tanított gimnáziumban. Elmondta: egyszerűen nem teheti meg, hogy ne beszéljen az LMBTQ-kisebbségekről, különösen akkor, amikor épp a tinédzserekről van szó. Ráadásul: akár el is felejtheti a klasszikus irodalom felét, mert a törvény vonatkozik erre is. Ugyanakkor kollégái nem feltétlenül bíznak meg minden gyerekben. Szerintük a szülők bepanaszolják majd a tanárokat, ha gyerekeiktől megtudják, hogy a tanórán szóba kerül a téma.

Kovács Zoltán propaganda-államtitkár az NPR-nek elmondta: a törvény a homoszexuális és heteroszexuális propagandát megtiltja az iskolákban. Egy LMBTQ-aktivista azt mondta el az amerikai rádiónak, hogy a kormány folyamatosan bűnbakokat keres, kezdődött a romákkal, folytatódott a menekültekkel, aztán a hajléktalanokkal, a civil szervezetekkel és most ők kerültek sorra. Egy másik pedagógus is kijelentette: nem fogja megtartani a törvényi rendelkezéseket, mert épp ebben az időszakban van a fiataloknak a legnagyobb szükségük a támogatásra, az elfogadásra, arra, hogy érezzék, szeretik őket. Most ettől akarja a kormány megfosztani őket.

Végül egy olyan tanárt is megszólaltattak, aki az elmúlt 10 évben Oroszországban tanított, ahol 2013-ban fogadtak el hasonló törvényt. A törvény bebizonyította, mint fogalmazott, hogy sérülékenyebbé teszi az amúgy is sérülékeny fiatalokat, miközben testi fenyegetésnek és bántalmazásnak is kiteszi őket.

A Szlovéniába érkező magyar és lengyel kormányfőt tüntetők fogadták, akik a rendezvénynek helyet adó épület kerítését körbevonták hatalmas szivárványzászlókkal – adja hírül a YahooNews. A Ljubljana melletti Brdoban tartott találkozó alkalmával Orbán Viktor azt mondta, hogy védi a homoszexuálisok jogait, a törvény nem róluk szól, hanem a gyerekekről és a szülőkről. Janez Jansa szlovén kormányfő Orbán mellé állt, akinek szerinte jogában van elmondani vízióját az Európai Unió jövőjéről. Ha Brüsszel nem veszi figyelembe az európai értékbeli különbségeket, azt, hogy a feltételezett európai értékeket mindenki a maga módján értelmezi, és kettős mércével mér, akkor ez az unió gyors összeomlásához fog vezetni – fogalmazott Jansa, miközben Szlovénia tölti be most fél éven át az EU soros elnökségét.

Nem lesz könnyű legyőzni Orbánt, de semmit sem tenni a demokrácia hanyatlása ellen, még súlyosabb következményekkel járhat – írja elemzésében az amerikai The Atlantic, idézve tulajdonképpen a címében Karácsony Gergelyt, aki mások mellett ugyancsak nyilatkozott a folyóiratnak. A kialakult helyzetet Trump és Benjamin Netanjahu bukásával állítja párhuzamba, hisz’ Amerikában és Izraelben is óriási ellenzéki összefogásra volt szükség. (Kép: The Atlantic)

Másrészt az írás arra figyelmeztet, hogy megnyerni a választást egy dolog. A kormányzás még nehezebb lesz demokratikus intézmények híján. Karácsony nem látja kilátástalannak a helyzetet, mert szerint Orbán társadalmi bázisa azonnal darabjaira hullik, mihelyt elveszíti a hatalmát.