Orbán „tanítványa” alakíthat kormányt Szlovákiában

A világ egyik meghatározó hírügynöksége, az arab Al Jazeera szerint Robert Fico győzelmét két üzenetnek köszönhette: nem támogatják tovább Ukrajnát és nem fogadnak el az EU-ban több szankciót Oroszország ellen. Azaz: pont az ellenkezőjét hirdette annak, amit az eddig kormányzó szlovák párt képviselt, amelyik mellszélességgel támogatta Ukrajnát és jó kapcsolatot ápolt Brüsszellel.

Az új szlovák vezető minden jel szerint koalícióra kéri fel a Hlast, Peter Pellegrini pártját és a parlamentbe épp csak bejutott (kicsivel meghaladva az ötszázalékos küszöböt) ultranacionalista, orosz elköteleződésű Szlovák Nemzeti Pártot.

Elemzők szerint a politikába nagy sikerrel visszatért Fico sok ötletet merített Orbán Viktor politikájából. Például ő is ellenzi Ukrajna felvételét a NATO-ba, mondván: akkor kitörne a III. világháború. Az Al Jazeera emlékszik arra is, hogy Fico még augusztusban azt mondta: a háború nem egy éve, hanem 2014-ben kezdődött, amikor az ukrán nácik és fasiszták oroszokat kezdte el legyilkolni Donbaszban és Luhanszkban. Sőt, ezt is hallhattuk tőle: Keletről mindig a béke jön, a háború pedig mindig Nyugatról.

Az írás szerzője ezt kérdi: Megkezdődik Szlovákia orbanizációja? Orbán az X-en gratulált Ficónak, jelezve, hazafival mindig jó együtt dolgozni, aminek újra itt az ideje. Fico első és legfontosabb intézkedésként a 655 kilométeres magyar–szlovák határ ellenőrzésének a visszaállítását jelentette be, hogy megállítsa a migrációt. Ezzel azokat az kétkezi munkásokat tudta megszólítani, akik a menekültektől féltik állásukat.

A legtöbb sajtótermék, például a CBC is az AP amerikai hírügynökség választási tudósítását vette át, a címben kiemelve: oroszbarát párt nyert Szlovákiában. A Reuters tudósítása is rengeteg helyen olvasható, s a címekben a legtöbb helyen Magyarország szerepel, mivel Magyarország üdvözli Fico győzelmét, aki máris visszaállítja a két ország közti határellenőrzést.

Általában nagy vonalakban ismertették és tisztelettel méltatták is Novák Katalin amerikai útját, a többi között Utah államban tett látogatását, kiemelve: az általa képviselt ország az európai kereszténység csaknem utolsó bástyája és sikeres családpolitikát visz a kormány. Ilyen hangvételű tudósítást adott közre például a Salt Lake City-beli KSL médiakonglomerátum.

Találtunk azonban ezzel alaposan ellenkező, mi több, tiltakozó véleményt is, például a News Hour lokális lapban.  A magyar államfőnő ellátogatott az Utolsó Napok Szentjei egyházba és a Brigham Young University magán felsőoktatási intézménybe is.

Erről Andrea néven tudósított az egyetem padsorából egy szerző, s aki szerint egyáltalán nem kellene csodálni a magyar családpolitikát. Egyrészt azért, mert a diktatúra határán igazgatja azt a konzervatív országot Orbán Viktor, aki leigázta a sajtót, tiltakozik a fajkeveredés ellen és védelmébe veszi Putyint. Mindezekkel cáfolja egyben azt is, hogy a hagyományos, tiszta konzervatív eszmék érvényesülnének abban az országban, ami esetleg példaértékű lehet az amerikai konzervatívok számára is.  Cáfolja az írás azt is, hogy Orbán országa a tiszta keresztény kultúra és erkölcs utolsó bástyája lenne Európában. Nem kellene bedőlni a magyar hízelgésnek és Novák Katalin mézes mondatainak.

Felidézi Orbán Viktornak a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC) texasi rendezvényén elhangzottakat is: „minden globalista elmehet a pokolba”. Orbán fajkeveredés és migrációs elméletét még meg is erősítette a washingtoni magyar nagykövet, Takács Szabolcs is. A szerző további érvei között szerepel, hogy Orbán kiválónak tartja Putyin kormányzását, miközben Zelenszkijt a választási kampányban politikai ellenfelei közt emlegette. Mostanság pedig az a legnagyobb gond vele, hogy Trumpot ismét a Fehér Házban szeretné látni, akit ő a béke reménységének tekint.

Amikor Andrea erre vonatkozó kérdést tett fel Novák Katalinnak a találkozón, akkor ő csak annyit válaszolt, „nem akarom kommentálni a kormányfő álláspontját. Ez nem a legjobb hely és legjobb időpont erre.” Amire Addison Graham, alias Andrea, értetlenségének adott hangot, hogy miért nem vállalja fel az autoriter kormányfő álláspontját.  A magyar vezetés nem hajlandó tudomásul venni, hogy amit a menekültekről, a fajelméletről és az alapvető szabadságjogokról vall, az nem egyeztethető össze az egyház tanításaival.

A szerző levonja a következtetést: az egyetemnek és a vele szövetséges egyháznak távolságot kellene tartania a republikánus CPAC intézményétől mindaddig, amíg felnéz egy olyan jobboldali országra, ahol a diktatúra leple alatt hirdetik a családpolitikát.