Orbán tetszelegni akart minszki barátja előtt

Brüsszelben egy gombostűt sem lehetett volna leejteni a hatalmas tömegben, bár Budapest is kitett magáért. Százak gyűltek össze a pesti Szabadság téren az amerikai nagykövetség előtt…

hogy a „Black Lives Matter” mozgalom rasszizmus elleni harcával szolidaritást vállaljanak, kifejezve tiltakozásukat a fekete George Floyd halála miatt, aki a rendőri erőszak áldozata lett – számolt be szinte azonnal az eseményről az AP hírügynökség tudósítása alapján az MSNBC egyik helyi rádiója, a 21WFMJ; egy indiai portált is említhetnénk a beszámolók között. Nem mellesleg a Budapestre akkreditált amerikai nagykövet, David Cornstein ez alkalomból közleményt adott ki a Facebookon  , amelyben támogatásáról biztosította a Budapesten egybegyűlteket, s hozzátette, teljes mértékben egyetért velük, mert a rasszizmusnak nincs helye életünkben – fogalmazott Cornstein. Az AP tudósításában az egyik felszólalót is idézik, aki azt üzente a világ többi részének, hogy az Egyesült Államok sem tökéletes.

Az amerikai eset kapcsán a felvidéki Daniela Abraham a romákat ért közép-európai támadásokról írt a Romea-portálon, aki Londonból interjúvolta meg Budai Tündét. Abrahamot gyerekkorában szintén cigány származása miatt meglőtték. Abraham most azonban már Londonból küzd a romák elleni erőszak megállításáért, s létrehozta ott a Sinti Roma Holocaust Memorial Trust alapítványt. Tündéről megírta, május 28-én késő éjszaka hazafelé menet Törökszentmiklóson úgy megverték, hogy elvesztette az eszméletét, sérülései mind a mai napig nem gyógyultak be. A rendőrségen feljelentést tett, de azt mondta, jegyzőkönyvet nem kapott, csak ígérték neki, s azóta sem tudja, ki volt az elkövető. A «mi hazánk» cigánygyűlöletéről ír hosszasan cikkében a felvidéki oknyomozó újságíró, majd arra kéri követőit, hogy #Justice for Tünde/Igazságot Tündének bejegyzés alatt kövessék Budai sorsát és segítsenek neki megtalálni az elkövetőt. 

A BeLTA belorusz hírügynökségnek Alekszandr Lukasenko összegezte az Orbán Viktorral még pénteken megejtett találkozót. Elmondta, bízik abban, hogy a tervek szerint 2–3 év alatt 500 millió euróra növelhetik a két ország kereskedelmi forgalmát, ami jelenleg ennek az összegnek a fele, s szerinte nagy lehetőségek rejlenek a magyar–belorusz kapcsolatok kiaknázásban, utalva elsősorban az építő- és a gyógyszeripari együttműködésre. 

Ugyanitt, a BeLTA  egy másik tudósításában az Orbán és Lukasenko Minszkben tartott közös sajtótájékoztatójáról számoltak be, ahol a magyar miniszterelnöktől azt kérdezték, miért érzik egyes országok feljogosítva magukat arra, hogy véleményüknek hangot adjanak például a koronavírus járvány okán Magyarországon történtekről? A kérdés nyilvánvalóan a rendeleti kormányzásról szólt. Orbán úgy fogalmazott, hogy a nyugati államok azt hiszik magukról, hogy magasabb erkölcsi talapzaton állnak csak azért, mert a II. világháború után építették ki a demokráciájukat. Másodsorban azért csinálják, mert mi eltűrjük. Ezzel együtt bármit mondjanak, ez a mi országunk, a mi gazdaságunk és magunk döntünk a sorsunkról. Lukasenko belorusz elnök megjegyezte, mindenben teljesen egyetért Orbán Viktorral. És szerinte ebben az volt a kulcsmondat, hogy túlságosan sokat tűrnek. Ezentúl ő is úgy tesz majd, mint a magyar miniszterelnök – jelezte. Orbán ehhez még hozzátette, hogy minden jel szerint az Európai Unió elegendő forrást fog biztosítani a járvány miatt bajba került vállalkozásoknak, s ezt fel is fogják használni.

A Marketscreenerből  pedig azt a részletet tudjuk meg a közös magyar–belorusz sajtótájékoztatóból, hogy Orbán szerint a Fehéroroszország elleni uniós szankciókat Brüsszelnek fel kell oldania, és együttműködésben kell gondolkodnia az Eurázsiai Gazdasági Közösségnek az unióval. A magyar Eximbank pedig 40 millió euró értékben hitelkeretet nyitott Minszk számára. Paks–2 kapcsán pedig értésre juttatta ismét, nincsenek kétségei az atomenergia felől. S a jövőben magyar szakemberek fogják tanulmányozni a belorusz atomerőmű építését, atomerőművi megállapodást írtak alá Szijjártó közreműködésével. Megtudtuk, évente 50 belorusz egyetemistának adnak ösztöndíjat hazánkban.

A China.org ismét beszámolt arról, hogy Szijjártó Péter a Facebookon üzente, a koronavírus elleni védekezéshez szükséges újabb, szállítmány, 1, 8 millió maszk és 1800 lélegeztető gép érkezett Kínából, mert a legrosszabbra kell felkészülnie hazánknak.