Orbán Viktor ezúttal túl messzire ment

Ezt állapítja meg Anna Maria Corazza Bildt svéd európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt nemek közötti egyenjogúsággal foglalkozó bizottságának az alelnöke a Politico című amerikai lap európai kiadásában. Carl Bildt korábbi svéd konzervatív miniszterelnök feleségének az írása ma hajnalban jelent meg a Politico címoldalán. A szerző szerint eljött az ideje, hogy az Európai Néppárt, az EPP végre fellépjen, Európa konzervatívjai szembeszálljanak Magyarország illiberális kormányfőjével. 

Azt, hogy Orbán ezúttal túl messzire ment, természetesen nem a miniszterelnök nyári szabadságának ismeretlen helyszínére, de nem is a tusnádfürdői beszédre vonatkoztatja Bildt képviselő asszony, hanem arra, hogy a Helmut Kohl néhai német kancellár emlékére rendezett júniusi eseményen elmondott beszédében Orbán Viktor arról szólt, Magyarország illiberális demokráciamodellje az a hajtóerő, amely új életre kelti Európát és az Európai Néppártot.

Bildt szerint ez a távlat mélységesen zavaró, hiszen Kohl újraegyesítette Európa keleti és nyugati részét, Orbán viszont polarizálja a kontinenst, a szétszakítás szándékával. „Ebből elég volt. Sok európai polgár szeretné látni, hol áll az EPP. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy továbbra is alábecsüljük a magyarországi politikai fejleményeket. Nyilvánossá kell tennünk a belső vitánkat, és el kell döntenünk, hol állunk” – fogalmaz a svéd néppárti politikus. Emlékeztet arra, hogy a múlt években a Néppárt ismételten figyelmeztette a Fideszt, fennáll a veszélye annak, hogy túlmegy a határon.

Az EPP nem engedheti meg, hogy a jogállamiságot a politika eszközévé tegyék. A novemberben Helsinkiben megrendezendő kongresszusig tartó időben intenzívebbé kell tenni a vitát – javasolja Anna Maria Corazza Bildt, és megállapítja: Magyarország egyértelműen eltávolodik az EPP alapszabályától.

Orbán alatt a menedékkérőket bűnözőnek és ellenségnek állítják be, azokat pedig, akik segítik őket, börtönbüntetéssel fenyegetik. Az emberi jogok védelmezőinek a bebörtönzése és a menekültek jogainak a megsértése ellentétes az alapvető jogok európai chartájával – hangsúlyozza a svéd EP-képviselő. A cikkben szintén szóvá teszi az egyetemi és kulturális szabadság elleni támadásokat és az EU besározását célzó kampányt, valamint megállapítja: azzal, hogy alkotmánymódosítással megtiltották „idegenek” betelepítését, a migrációval kapcsolatban beverték a szöget bármilyen közös európai megoldás koporsójába. Bildt szerint Magyarország, azzal, hogy nem hajlandó foglalkozni a migrációval, a szélsőjobboldali, EU-ellenes pártok felemelkedését segíti elő a kontinensen.

A néppárti EP-képviselőnő szerint jogos az aggodalom, hogy Magyarországot kettős mérce alapján, nem tisztességes módon veszik célba, és ezért nem könnyű fellépni egy EPP-tag ellen, ha más európai pártcsaládok nem tesznek meg hasonló lépéseket, beleértve az európai szociáldemokratákat, romániai és szlovákiai tagpártjukkal szemben, ám mások tétlensége nem lehet mentség, a Néppártnak példát kell mutatnia. 

Orbán – írja Bildt – nyíltan hirdeti a szélsőséges nacionalizmust, mi viszont „nem engedhetjük, hogy ez a rák szétporlassza elveinket”. „Eljött az igazság pillanata, az EPP vezetőinek világossá kell tenniük, mi az álláspontjuk a Fidesszel kapcsolatban. A további bizonytalanság valószínűleg nagyon ártalmas lenne a pártnak” – hangoztatja a svéd néppárti politikus, aki szerint építő szellemű párbeszédet kell kezdeményezni Orbán pártjával, az EPP pártcsalád értékeinek tiszteletben tartása érdekében.

Szintén terjedelmes cikkben foglalkozik Orbán Viktor politikájával a The Washington Post. Ishaan Tharoor elemzése felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar miniszterelnök magatartása több vonatkozásban hasonlít az amerikai elnökére. Megerősített határkerítést épített, dicsőíti a „vérrög” nacionalizmust a demokratikus értékekkel szemben, morog a bíráló hangvételű médiára, és olyan tirádákat ereszt meg a globalista elitekkel szemben, amelyeket könnyen lehet antiszemitizmusként értelmezni, miként gyakran azok is. Orbán azonban – írja a The Washington Post elemzője – Trumpnál több konkrét sikert ért el az illiberális napirend megvalósításában. Hivatalba lépése, 2010 óta folyamatosan erodálta a hatalom fékjeit, áprilisi újraválasztása után pedig büntetendővé tette a nem regisztrált migránsok megsegítését, újabban növekvő kételyek vannak a magyar igazságszolgáltatás autonómiáját illetően, a média pedig aránytalan mértékben került Orbán táborába. Szerdán – olvasható a washingtoni lapban – Orbánhoz hű emberek bevégezték egy olyan független tévécsatorna elfoglalását, amely addig a miniszterelnök ellenfeleinek a kezében volt. A jelenség – állapítja meg az elemző – ahhoz a kegyetlenséghez hasonlatos, ahogyan Recep Tayyip Erdogan török elnök megszilárdította a hatalmát, és legyűrte a török független médiát.